Een lokale steen voor een duurzaam vastgoedproject

Modelprojecten & Reportages 17 septembre 2020

In Anderlecht heeft een nieuwe wijk het licht gezien, op de grens van de stad Brussel en het groene Pajottenland: Erasmus Gardens. Een uniek wooncomplex tussen stad en platteland met het beste van de stad (winkels, school, crèche, restaurants enz.), maar dan vlak bij de natuur. De wijkbewoners hebben dicht bij huis heel wat mogelijkheden, maar kunnen dankzij de nabije metrolijn ook snel het centrum van Brussel bereiken. Het is de ideale plek voor wie in de hoofdstad werkt of van het bruisende stadsleven houdt, maar thuis graag geniet van rust en stilte.

Belgische blauwe hardsteen - Stedenbouw openbare ruimten blauwsteen natuursteen

EEN DUURZAAM VASTGOEDPROJECT

Het Britse tijdschrift Build heeft Erasmus Gardens uitgeroepen tot ‘Best Sustainable Real Estate Project’. Die erkenning heeft het te danken aan de toekomstgerichte ontwikkeling van de wijk, die streeft naar duurzaamheid en rekening houdt met de behoeften van vandaag en morgen. Er ging bijzondere aandacht uit naar de ecologische voetafdruk van de site, met zonnepanelen, groendaken en een waterbekken om regenwater te benutten.

Belgische blauwe hardsteen - Stedenbouw openbare ruimten blauwsteen natuursteen

Lokale Materialen

Het project gebruikt zoveel mogelijk lokale materialen. In die context was Belgische blauwe hardsteen een vanzelfsprekende keuze. Wat gaat er immers boven een natuurlijke, lokale steen voor de inrichting van een dergelijke site? Belgische blauwe hardsteen wordt ontgonnen in Soignies, op minder dan 50 km van Erasmus Gardens. Het is een lokaal materiaal met een maximale, meervoudige levensduur, en een minimale ecologische voetafdruk.

Het plein en de directe omgeving van de wijk zijn aangelegd met Belgische blauwe hardsteen:

  • Langwerpige kasseien van 21 x 7 x 8 cm met de afwerking Gebikt (4000 m²)
  • Massieve treden met de afwerking Gebikt
  • Goten met de afwerking Geschuurd
  • Structurerende stroken en trappen met de afwerking Spuntato

Een gezonde steen voor een gezonde leefomgeving !

Belgische blauwe hardsteen oogt natuurlijk en past daarom perfect in het groene kader van deze site. Aangezien hij niet allergeen, niet radioactief en niet brandbaar is, draagt hij bij aan de luchtkwaliteit en het welzijn in deze nieuwe wijk.

Ons bedrijf zet zich in voor duurzaam bouwen en is daarom gecertificeerd volgens ISO 14001, een continu verbeteringsproces met het oog op efficiënt milieumanagement.

Plaats : Anderlecht – België

Architectuur  : A2RC Architects en JNC International

Ontwikkelaar : BPI Real Estate Belgique