Blauwe hardsteen onderhouden: kinderspel

Belgische blauwe hardsteen is een natuurlijk, levend materiaal. Met de tijd krijgt hij een mooi patina. Omdat hij bijzonder goed bestand is tegen vlekken en verontreiniging, vergt hij buiten geen bijzonder onderhoud. In de leefruimten volstaan enkele eenvoudige trucjes.

Belgische blauwe steen verouderd tegels - zwart - Binnentegels Pierre Bleue Belge 2

INTERIEUR : Uw vloerbekleding

HOUD DIT BIJ DE HAND

  • Gewoon onderhoud: neutrale zeep op basis van lijnolie of marseillezeep
  • Krasjes: natuurlijke witte antislipboenwas
  • Vetvlekken: schoonmaakmiddel Ecosol

Is uw vloer net gelegd?

Als uw tegelvloer van Belgische blauwe hardsteen nog maar pas gelegd is, moet het natuurlijke vocht van de legspecie kunnen verdampen. Laat uw vloer minstens drie maanden ‘drogen’. Neem de vloer in die periode alleen af met een vochtige dweil, zonder schoonmaakmiddelen.

Hoe maakt u uw vloer van blauwe hardsteen schoon?

Reinig uw tegels met neutrale zeep op basis van lijnolie of marseillezeep, opgelost in lauw water. Het zeepwater zal uw steen voeden en eventuele kleine krasjes verdoezelen. Spoelen is niet nodig. Droog de vloer gewoon af met een in lauw water gespoelde dweil en de klus is geklaard!

Een vetvlek op uw blauwe hardsteen?

Op bepaalde lichte, effen afwerkingen, zoals Gezaagd, Natura Licht, Sabbiato Grijs en Blauw, vallen vetvlekken gauw op. Efficiënte ontvettingsmiddelen zoals Ecosol kunnen hier een oplossing bieden.

Voor onaangename kleine vetvlekken geven we dit trucje mee: breng K2R-vlekkenspray in poedervorm aan en laat enkele minuten tot enkele uren inwerken, afhankelijk van hoe oud de vlek is. Spoel af met zuiver water en uw vloer ziet er weer als nieuw uit.

Minuscule krassen ?

Minuscule krassen vervagen gemakkelijk bij gewoon onderhoud met zeep op basis van lijnolie.

Lite krasjes?

Als er op druk belopen plaatsen lichte krassen ontstaan, kunt u de vloer behandelen met natuurlijke witte boenwas en een boenmachine. De draaibeweging van de schijf zal de steen opnieuw polijsten. De krasjes zullen vervagen en opgaan in het patina.

Diepe krassen?

Maak u geen zorgen. Blauwe hardsteen behoudt zijn structuur en kan worden hersteld. Vraag aan een aannemer of een marmerbewerker om uw Belgische blauwe hardsteen opnieuw te polijsten.

Geen zin in vlekken? Maak uw steen waterafstotend!

Wanneer de vloer gelegd is, kunt u op de schone, droge tegels transparante vochtwerende producten aanbrengen. Uw steen is dan beschermd tegen allerhande vlekken. Herhaal de behandeling ongeveer om de vier jaar.

Werkblad - Afwerking Conception

Het werkblad van uw keuken

HOUD DIT BIJ DE HAND

  • Bescherming tegen vlekken: lijnolie en/of terpentijn

Hoe kunt u uw werkblad van blauwe hardsteen beschermen en onderhouden?

  • Bepaalde afwerkingen, zoals Natura Licht, Geslepen, Gezaagd of Gevlamd, kunt u met een natuurlijke behandeling beschermen tegen vlekken. Smeer het werkblad onmiddellijk na de plaatsing en voor elk gebruik in met een mengsel van 2/3 terpentijn en 1/3 lijnolie. Deze natuurlijke, goedkope methode beschermt uw steen tegen vetvlekken en zuren (mayonaise, sauzen, cola, bier, wijn, koffie enz.). Herhaal deze behandeling tweemaal per jaar. 
Het oppervlak wordt op deze manier wel donker en matglanzend.  Hebt u liever dat de afwerkingen Natura Licht of Gevlamd hun mooie, oorspronkelijke kleur behouden? Dan raden wij aan een oliewerend product te gebruiken.

 

  • Voor de afwerkingen Blauw Gezoet, Gepuimd, Donker Gezoet of Conception volstaat een klein beetje lijnoliereiniger op een vochtige spons om uw werkblad te voeden en natuurlijk te beschermen. Voor het dagelijkse onderhoud hebt u dan alleen een vochtige doek nodig. Indien nodig kunt u 3 druppels tafelolie toevoegen om de steen te voeden.

 

  • Gladde, de afwerkingen Gepolijst zijn gevoelig voor zuren (citroen, cola, wijn, azijn enz.). Daarom raden we eerder minder glanzende, onderhoudsvriendelijkere afwerkingen aan, zoals Donker gezoet, Blauw gezoet, Gezaagd, Natura Blauw en Natura Licht. Als u toch een gepolijste afwerking verkiest, kunt u de glans behouden met natuurlijke, kleurloze boenwas. Een gepaste boenmachine kan hiervoor handig zijn.
Belgische Blauwe Hardsteen - Badkamer - Vloertegels - Natuursteen tegels Ruw Gezaagd

In uw badkamer

HOUD DIT BIJ DE HAND

  • Gewoon onderhoud: lijnoli
  • Gebruik dit nooit: ontkalkingsmiddelen en zuren

Uw steen beschermen

Breng met een doek enkele druppels lijnolie aan om het onderhoud van uw blauwe hardsteen te vergemakkelijken. Ook olie- en vochtafstotende middelen zijn een aanrader.

Uw steen onderhouden

Veeg de wastafels, werkbladen en kraanomtrekken regelmatig droog, want leidingwater kan witte kalksporen achterlaten. Als er toch kalkaanslag ontstaat rond de kranen, kunt u die met stoom verwijderen zonder de steen te beschadigen.

Omdat blauwe hardsteen een kalksteen is, mag u uiteraard geen ontkalkingsmiddelen of zuren gebruiken.

 

Belgische blauwe steen - arduin - Tegels dalles de Soignies licht aspect - natuurstenen (2)

Buiten

HOUD DIT BIJ DE HAND

  • Gewoon onderhoud: zuiver water
  • Lenteschoonmaak: bleekwater
  • Vetvlekken: ammoniak of Ecosol

Niets zo goed als zuiver water

Buiten heeft Belgische blauwe hardsteen geen specifieke schoonmaakmiddelen nodig. Hij droogt snel en er kunnen zich geen planten aan hechten. Wat water en een borstel, meer hebt u niet nodig om uw terras van Belgische blauwe hardsteen schoon te maken.
Wilt u een hogedrukreiniger gebruiken? Dat kan, maar let op dat u de voegen niet beschadigt. Stel dus een lage druk in.

Een vetvlek op uw terras van blauwe hardsteen?

Vetvlekken dringen niet diep door in de steen. Laat de regen, zon en wind hun werk doen.

Geen geduld? Gebruik dan water met twee eetlepels ammoniak of een specifiek schoonmaakmiddel voor natuursteen om de vlek te doen verdwijnen.

Lenteschoonmaak

U kunt uw terras van blauwe hardsteen opfrissen met verdund bleekwater. Of strooi er waspoeder op, laat intrekken, borstel en spoel af met zuiver water. Uw terras is weer zo goed als nieuw!

Wees Wijs

  • Natuursteen = natuurlijke producten. Wij raden aan om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken die niet schadelijk zijn voor mens en milieu.
  • Maak altijd eerst schoon met water.
  • Test het product van uw keuz eerst uit op een monster van de steen.
  • De eerste vijanden van Blauwe Steen zijn : kalkreinigers, citroen, zure fruitsoorten, azijn.

En vergeet niet...

Belgische Blauwe steen is een natuurlijk en levend materiaal. In de loop der jaren vormt zich een natuurlijk patina. Dat betekent dat zijn uitzicht verandert en net dat maakt hem aantrekkelijk.

Andere veelgestelde vragen

Kan blauwe hardsteen waterdicht gemaakt worden?

Wanneer de vloer gelegd is, kunt u op de schone, droge tegels transparante, vochtwerende producten aanbrengen. Uw steen is dan beschermd tegen allerhande vlekken. Herhaal de behandeling ongeveer om de vier jaar.

Zijn er producten die Belgische blauwe hardsteen beschadigen?

Omdat blauwe hardsteen een kalksteen is, mag u geen ontkalkingsmiddelen of zuren gebruiken.

Hoe kan ik mijn gevel of vloer van blauwe hardsteen renoveren?

Steenbewerkers of gespecialiseerde bedrijven kunnen de steen slijpen totdat hij er weer als nieuw uitziet.

Er zitten krassen op de tegels van blauwe hardsteen in mijn woning. Hoe kan ik dat verhelpen?

Kleine oppervlakkige krassen ontstaan door over de tegels te lopen en meubels te verplaatsen. Ze zijn normaal en dragen met de jaren bij tot de vorming van een mooi patina. Om de steen te voeden en de krasjes te verdoezelen, kunt u uw tegels van Belgische blauwe hardsteen behandelen met neutraal zeepsop (type Marseille). Met was en een gepaste eenschijfsmachine kunt u de steen opblinken. Als u zelf aan de slag wilt, kunt u dit soort machines huren, maar u kunt ook een gespecialiseerd bedrijf laten komen.

Na enkele jaren zijn er op mijn terras van blauwe hardsteen zwarte kuiltjes (zwarte vlekken) verschenen. Is dat normaal? Wat kan ik eraan doen?

Zwarte vlekken zijn kenmerkend voor alle massieve kalkstenen. Dit unieke uiterlijke kenmerk is net als de splijtvlakken, witte vlekken en fossielen typisch voor blauwe hardsteen. Ze geven de steen zijn ware charme. De zwarte vlekken kunnen enkele jaren na de plaatsing verschijnen en opengaan. Ze maken het oppervlak van de steen wat brokkelig. Een strenge winter kan dit verschijnsel versnellen op stenen in de openlucht. Na enkele jaren stabiliseert de vlekvorming echter. In geen geval komt de duurzaamheid van het product in het gedrang. Deze zwarte vlekken vormen mee het patina van de steen. Ze zorgen voor de ruwe textuur die we vaak zien op oude kerktegels.