Stedenbouwkundige renovatie van Moeskroen

Modelprojecten 17 juillet 2020

Moeskroen dost zich uit met de kleuren van Belgische Blauwe Hardsteen

Sinds 2016 is de Belgische stad Moeskroen druk bezig met de grondige renovatie van zijn stadscentrum. Les Carrières de la Pierre Bleue Belge werkt mee aan dit stedenbouwkundige opfrissingsproject. Het Yzerbytplein tegenover het administratief centrum, de Grand-Place en de trottoirs van de omringende straten zijn aangelegd met zowat 10.000 m2 blauwe steen.

Blauwe-steen-Stedenbouwkundige-renovatie-van-Moeskroen-belgische-blauwe-hardsteen

Voor de straattegels van de verschillende voorzieningen in het stadscentrum zijn meerdere versies van onze duurzame blauwe hardsteen gebruikt. Het resultaat mag zeker gezien worden! De keuze viel op een combinatie van vier afwerkingen: Spuntato, Gebouchardeerd, Gevlamd en Gebikt in de vorm van stroken van 60 x 15 x 10 cm. Deze vier gestructureerde afwerkingen bieden een stevige grip en zijn zelfs antislip. Hun combinatie zorgt voor mooie contrasten in de tegels.

We kunnen gerust stellen dat Moeskroen een nieuwe look heeft!

Heraanleg van de Grand-Place 

Op de nieuwe Grand-Place van Moeskroen gaan handel en gezelligheid voortaan hand in hand. Er zijn parkeerplaatsen, bushaltes en een ruim voetgangersplein. De golvende rijweg lijkt een echo van de welvende gevels die op het plein uitkijken, maar laat ook voldoende plaats voor terrassen en voetgangers. Het stadsmeubilair en een fontein in de vorm van een breuklijn vullen het geheel aan.

 

De boordstenen, de massieve treden, de banken, de goten en de blindegeleidestroken zijn eveneens van Belgische blauwe hardsteen gemaakt. Dat geldt ook voor de voetgangerszones, die zijn uitgewerkt in een mengeling van blauwe hardsteen en witte graniet. Al die elementen in blauwe hardsteen vormen samen met de straatverharding een harmonieus geheel.

Blauwe steen Stedenbouwkundige renovatie van Moeskroen belgische blauwe hardsteen
Blauwe steen Stedenbouwkundige renovatie van Moeskroen belgische blauwe hardsteen (23)

Moeskroen koos voor een lokale steen ...

Belgische blauwe hardsteen is een lokaal product uit Soignies, op minder dan 100 km van Moeskroen. Een product dat dus in de korte keten past, met een beperkte impact op het milieu en een lage CO2-uitstoot.

Blauwe steen Stedenbouwkundige renovatie van Moeskroen belgische blauwe hardsteen (1)

Maar ook voor een duurzame steen!

Belgische blauwe hardsteen gaat lang mee en is bestand tegen druk en slijtage. Hij weerstaat agressieve factoren zoals verontreiniging, vorst, chloor, regen en wind. In tegenstelling tot de imitaties krijgt de authentieke Belgische blauwe hardsteen een mooi patina naarmate hij veroudert: met de tijd wint hij aan prestige. Omdat hij lang meegaat en weerbestendig is, leent hij zich uitstekend voor allerhande stedenbouwkundige projecten.

Plaats : Stadscentrum van Moeskroen – België

Bouwheer : Stadscentrum van Moeskroen

Hoofdaannemer : Atelier Villes et Paysages – Egis