Belgische blauwe steen

Een natuurlijke steen

Belgische blauwe hardsteen of arduin is een 100% natuurlijke steen die ontgonnen wordt in de Belgische streek rond Soignies (Zinnik).

site historique carrières de la Pierre Bleue Belge

Onze kalksteen heeft een rijk geologisch verleden. 350 miljoen jaar geleden was het zuidelijke deel van België bedekt door de zee. In Soignies was het water relatief ondiep. De zeebodem was er bedekt met kalkrijk slib, waarin koloniën levende organismen zich onbelemmerd konden ontwikkelen, zoals crinoïden of zeelelies. Met de tijd hebben de sedimenten zich in horizontale lagen opgestapeld op de zeebodem en werd het kalkrijke slib samengeperst.

Dit verklaart de vele fossielen, koralen en crinoïden die onze steen zijn uitgesproken esthetische en decoratieve karakter geven. Door de tektonische bewegingen zijn er breuken ontstaan tussen de verschillende geologische formaties. De meest discrete getuigen daarvan zijn de calcietaders die soms zichtbaar zijn in blauwe hardsteen.

Een traditionele steen

De Belgische blauwe hardsteen is onlosmakelijk verbonden met het erfgoed en de cultuur van ons land. Hij wordt al meer dan 300 jaar lang ontgonnen, wat leidde tot een rijke traditionele knowhow. De huidige zaagtechnieken, bewerkingsmethoden en afwerkingen steunen op eeuwenoude expertise. Dankzij onze knowhow komt slechts 15 à 20% van de ontgonnen steen in aanmerking voor verwerking in de steenhouwerij.

Carrière Clypot - Pierre Bleue Belge

Een karaktervolle steen

De Belgische blauwe hardsteen is duurzaam en een van de beste bouw- en decoratiematerialen van Europa. Deze edele steen is bestand tegen vorst, luchtverontreiniging, regen, en zilte zeewind. Hij is met andere woorden uitzonderlijk sterk. Hij is opgewassen tegen intensief gebruik en trotseert de tijd. Kathedralen, steden en oude woningen getuigen daarvan.

Onze steen is verkrijgbaar in een breed kleurenpalet, van licht grijsblauw tot zwart, met afwerkingen die ongelooflijk goed in alle bouw- en interieurprojecten passen, of ze nu een klassieke of moderne insteek hebben.