Faq

Belgische blauwe hardsteen

Wat is het verschil tussen Belgische blauwe hardsteen en Aziatische stenen?

Aziatische stenen zien er niet hetzelfde uit als Belgische blauwe hardsteen en hebben evenmin dezelfde technische eigenschappen. Ze voldoen niet aan dezelfde kwaliteitscriteria en beantwoorden zelden aan de eisen van onze bouwbestekken.
Meer informatie

Hoe weet ik of ik echte Belgische blauwe hardsteen koop?

Op verzoek verstrekken wij herkomstattesten aan professionals. Uw steenspecialist of aannemer moet dus zo een attest kunnen voorleggen. Let ook op de pallets op de bouwplaats. Ons logo staat op de verpakking van al onze pallets.

Is Belgische blauwe hardsteen glad?

Dat hangt af van de gekozen afwerking. Sommige van onze afwerkingen worden bijzonder op prijs gesteld juist omdat ze antislip zijn, zoals Agripa, Gevlamd, Gebouchardeerd, Gesclypeerd, Gegradineerd, Gefrijnd, IJsbloemen, Oude Frijnslag of Sabbiato. Voor tegels of plaveien met een vlakke afwerking (bv. de Patrimonium-plavei of de afwerkingen Geslepen of Ruw gezaagd) kunt u een kleiner formaat kiezen (15×15, 20×20 of 22×11 cm). Omdat er dan meer voegen zijn, is de vloer namelijk minder glad.

Is Belgische blauwe hardsteen poreus?

Belgische blauwe hardsteen is enorm compact, dicht en niet-poreus. Daardoor is hij erg goed bestand tegen ons klimaat en trekken vlekken niet in de steen. Met de tijd verdwijnen ze vanzelf en krijgt de steen een mooi patina.
Meer info: Blauwe hardsteen onderhouden

Is Belgische blauwe hardsteen vorstgevoelig?

De massieve, compacte Belgische blauwe hardsteen is helemaal niet vorstgevoelig. Hij is bestand tegen elk klimaat, ongeacht de weersomstandigheden. U kunt hem dus zowel binnen als buiten gebruiken. Hij is ook geschikt voor intensief gebruikte plaatsen.

Hoe lang gaat Belgische blauwe hardsteen mee?

Belgische blauwe hardsteen kan meerdere lange levens meegaan. Hij behoort tot de oudste en beste bouwmaterialen. Van kathedralen tot stadsmeubilair en traditionele woningen: de duurzaamheid van blauwe hardsteen is ruimschoots bewezen.
Belgische blauwe hardsteen is herbruikbaar en recycleerbaar. Het volstaat hem te reinigen, opnieuw te polijsten of op maat te snijden om hem een tweede leven te geven in nieuwe bouw- of renovatieprojecten. Als dat geen optie is, kan hij nog altijd worden verwerkt tot aggregaat.

Is blauwe hardsteen geschikt voor vloerverwarming?

Belgische blauwe hardsteen is ideaal voor vloerverwarming. De steen is een uitstekende warmtegeleider en warmt langzaam, eenvormig op. Dat is een garantie voor heerlijk comfort.
Meer info: Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (TV 174, TV 179 en TV 189) – www.wtcb.be

Blauwe hardsteen is een eindige hulpbron. Hebben jullie voldoende voorraad?

Als familiebedrijf hechten wij veel belang aan het voortbestaan van onze activiteiten. Onze 3 ontginningen hebben voldoende reserves om de toelevering van Belgische blauwe hardsteen op lange termijn te verzekeren. De opening van onze derde ontginningssite Tellier des Prés in 2006 en de uitbreiding van onze site Gauthier & Wincqz in 2019 bewijzen dat.

Verkopen jullie grind (aggregaat)?

Wij verkopen geen grind. Daarvoor kunt u terecht bij een handelaar in bouwmaterialen.

Verkopen jullie schanskorven?

Wij verkopen geen schanskorven. Daarvoor kunt u terecht bij een handelaar in bouwmaterialen.

Waar is Belgische blauwe hardsteen te verkrijgen?

Ik ben een particulier en heb een project met Belgische blauwe hardsteen. Waar kan ik dat materiaal kopen?

Onze producten worden uitsluitend verkocht via een netwerk van detailhandelaars en steenbewerkers. Wij verkopen niet direct aan particulieren. De professionals van ons netwerk zullen u met raad en daad bijstaan om de juiste formaten en afwerkingen te kiezen.
Ons netwerk van detailhandelaars

Ik ben een particulier. Kan ik de verschillende afwerkingen bij jullie in de steengroeve komen bekijken?

Wij verkopen niet direct aan particulieren. Wij hebben evenmin een showroom. De detailhandelaars en steenbewerkers van ons distributienetwerk zullen u met raad en daad bijstaan om de juiste formaten en afwerkingen te kiezen.

Ik ben een professional. Kan ik de verschillende afwerkingen bij jullie in de steengroeve komen bekijken?

In het kader van specifieke commerciële projecten kunnen we afspreken in onze steengroeve en u adviseren over de verschillende afwerkingen. Wij kunnen u ook monsters bezorgen. Om een afspraak te maken, kunt u ons contacteren op het e-mailadres info@pierrebleuebelge.be.

Wat is het verschil tussen een steenbewerker en een distributeur?

Wilt u stukken op maat laten maken (werkblad, putrand, trap, muurbekleding enz.), dan richt u zich het best tot een steen- of marmerbewerker. Deze ambachtslieden werken met grondstoffen uit onze steengroeven. Distributeurs verkopen dan weer afgewerkte producten (vooral tegels).
U kunt evenwel bij beiden terecht voor advies over de verschillende formaten en afwerkingen.

Is het mogelijk om de steengroeve te bezoeken?

Particulieren en studenten kunnen een bezoek aanvragen bij het Toeristisch informatiecentrum van de stad Soignies.
Informatie en reserveringen: gemeentelijk toeristisch informatiecentrum – Tel. +32 67 34 73 76 – tourisme@soignies.be

Professionals kunnen voor specifieke commerciële projecten een bezoek aanvragen bij onze commerciële dienst, op het e-mailadres info@pierrebleuebelge.be.

Wat zijn de leveringstermijnen?

De standaardproducten zijn op voorraad (Patrimonium-plavei, Dalles de Soignies en tegels met gezoete afwerking). Voor een bestelling op maat, moet u gemiddeld 4 tot 6 weken rekenen.

Voor grote projecten houden wij zoveel mogelijk rekening met de planning van de klant en bereiden we samen de verschillende fasen voor.

Onderhoud van Belgische blauwe hardsteen

Onderhoud van Belgische blauwe hardsteen

Kan blauwe hardsteen waterdicht gemaakt worden?

Wanneer de vloer gelegd is, kunt u op de schone, droge tegels transparante, vochtwerende producten aanbrengen. Uw steen is dan beschermd tegen allerhande vlekken. Herhaal de behandeling ongeveer om de vier jaar.

Zijn er producten die Belgische blauwe hardsteen beschadigen?

Omdat blauwe hardsteen een kalksteen is, mag u geen ontkalkingsmiddelen of zuren gebruiken.

Hoe kan ik mijn gevel of vloer van blauwe hardsteen renoveren?

Steenbewerkers of gespecialiseerde bedrijven kunnen de steen slijpen totdat hij er weer als nieuw uitziet.

Er zitten krassen op de tegels van blauwe hardsteen in mijn woning. Hoe kan ik dat verhelpen?

Kleine oppervlakkige krassen ontstaan door over de tegels te lopen en meubels te verplaatsen. Ze zijn normaal en dragen met de jaren bij tot de vorming van een mooi patina. Om de steen te voeden en de krasjes te verdoezelen, kunt u uw tegels van Belgische blauwe hardsteen behandelen met neutraal zeepsop (type Marseille). Met was en een gepaste eenschijfsmachine kunt u de steen opblinken. Als u zelf aan de slag wilt, kunt u dit soort machines huren, maar u kunt ook een gespecialiseerd bedrijf laten komen.

Na enkele jaren zijn er op mijn terras van blauwe hardsteen zwarte kuiltjes (zwarte vlekken) verschenen. Is dat normaal? Wat kan ik eraan doen?

Zwarte vlekken zijn kenmerkend voor alle massieve kalkstenen. Dit unieke uiterlijke kenmerk is net als de splijtvlakken, witte vlekken en fossielen typisch voor blauwe hardsteen. Ze geven de steen zijn ware charme. De zwarte vlekken kunnen enkele jaren na de plaatsing verschijnen en opengaan. Ze maken het oppervlak van de steen wat brokkelig. Een strenge winter kan dit verschijnsel versnellen op stenen in de openlucht. Na enkele jaren stabiliseert de vlekvorming echter. In geen geval komt de duurzaamheid van het product in het gedrang. Deze zwarte vlekken vormen mee het patina van de steen. Ze zorgen voor de ruwe textuur die we vaak zien op oude kerktegels.

Plaatsing van Belgische blauwe hardsteen

Wat is de minimumdikte voor tegels buiten?

  • 3 cm voor terrassen, paden, voetgangerszones en niet-berijdbare wegen.
  • 5 cm voor opritten, trottoirs en sporadisch bereden plaatsen.
  • 8 cm voor druk belopen en bereden plaatsen (openbare wegen en ruimten).

Kan blauwe hardsteen op tegeldragers geplaatst worden?

Voor terrassen of platformen kunnen tegeldragers handig zijn. De dragers worden tegel per tegel afgesteld. Er kan eventueel een EPDM stelblokje aan worden toegevoegd om een volledig vlak oppervlak te verkrijgen met een helling van 2 tot 3% naar buiten toe. De tegeldragers moeten meer dan 5 cm ruimte openlaten tussen de tegels en de waterdichte drager. Het aanbevolen formaat voor tegels is in elk geval 30×30 cm of 40×40 cm, met een dikte van 3 cm.

Wat bevelen jullie aan voor de Patrimonium-plavei: plaatsing met of zonder voeg?

Patrimonium-plaveien zijn snel en gemakkelijk te plaatsen. Dat kan met of zonder voegen. Voor een plaatsing zonder voegen moeten de plaveien minstens 5 cm dik zijn.

Is het mogelijk om blauwe hardsteen op het isolatiemateriaal van een gevel te verlijmen?

Ja, maar let er wel op dat de lijm geschikt is voor natuursteen en voor verlijming op isolatiemateriaal.