Ontginning en verwerking

Eeuwenoude knowhow en traditie

De ontginning en verwerking van Belgische blauwe hardsteen steunt op knowhow die we door de eeuwen heen en op het ritme van de technologische evoluties hebben opgebouwd.

Extraction de la Pierre Bleue Belge

Ontginning

Om de blauwe hardsteen bloot te leggen, moeten we eerst een tot 25 meter dikke laag losse grond verwijderen. Die grond wordt gerecycleerd en hergebruikt in verschillende toepassingen (bakstenen, cement enz.).

Wanneer de steen is blootgelegd, beginnen we met de ontginning van de blokken volgens de structuur van de steenlaag. Zo ontstaat een immense trap in de rots.

We zagen de blokken verticaal door middel van een sleufzaagmachine of diamantkabelzaagmachine. Het kantelen van de blokken gebeurt met behulp van luchtkussens. De geselecteerde blokken worden op de werf gehesen met mobiele ladres, die tot 45 ton steen kunnen vervoeren.

 

Equarrissage et sciage de la Pierre Bleue Belge

Kantrechten en zagen

De blokken worden eerst en vooral gekantrecht, d.w.z. zo versneden dat ze zes vlakke zijden hebben. Daarvoor gebruiken we raamzagen met één zaagblad. Vervolgens worden ze gesorteerd op regelmatigheid. De gekantrechte blokken vertrekken op platte railwagons naar de zagerij, waar we ze in platen snijden met grote schijven of raamzagen. Onze teams meten, classificeren en sorteren deze halfafgewerkte producten in verschillende categorieën. De platen zijn nu klaar om te worden verkocht of verder te worden bewerkt in onze ateliers.

Finitions en atelier de la Pierre Bleue Belge

Afwerking in het atelier

In de marmerafdeling polijsten en versnijden we de platen in een geautomatiseerde lijn. We zagen ze eerst in de lengte en vervolgens in de breedte tot tegels.

Onze bewerkingsmachines bootsen de traditionele behouwingen na en behandelen het oppervlak tot de gewenste afwerking.

Ook stukken op maat, zoals kant-of bordstenen, worden mechanisch vervaardigd.
Gebogen stukken en sierelementen worden daarentegen met de hand afgewerkt door onze steenhouwers. Hun ervaring is noodzakelijk om de steen optimaal om te vormen tot afgewerkte producten.