Tuintrappen in 5 stijlen

Nieuws 11 mai 2020
Tuintrap belgische blauwe hardsteen

Een trap geeft karakter aan een tuin of terras. Majestueus of juist voorzichtig verscholen tussen de planten, een trap geeft elke groene ruimte extra perspectief. Uw tuin ziet er meteen een stuk dynamischer en levendiger uit. Verder is een trap natuurlijk ook gewoon praktisch en aangenaam voor comfortabele wandelingen. Een hoogteverschil of een hellende tuin is dan niet langer een nadeel maar juist een ware troef.

Trap, tree en stootbord… Stap voor stap op weg naar schoonheid!

Enkele treden of een volledige trap vormen altijd een blikvanger in uw tuin. Het is dus belangrijk om aan de esthetische kant te denken, zodat ze uw tuin meteen ook verfraaien.

Omdat Belgische blauwe hardsteen een mineraal materiaal is, past het van nature bij elke vegetatie, in een harmonieus geheel. Het is bovendien eindeloos duurzaam en wordt met de tijd steeds mooier.

Bent u er ondertussen van overtuigd dat een trap in Belgische blauwe hardsteen een goed idee is voor uw tuin? Dan vindt u hier meer informatie over 5 verschillende trapstijlen!

1. Tree en stootbord

De meest klassieke en vaak goedkoopste oplossing is kiezen voor treden en stootborden bekleed met blauwe hardsteen.

2. Massieve treden

Met massieve treden of volle blokken wint u tijd bij de plaatsing. U kunt het profiel van de massieve treden vrij kiezen: recht, gebogen, afgerond… Afhankelijk van het gekozen profiel, krijgt uw trap een traditionele of juist eigentijdse uitstraling. Het verschil zit in de details!

3. Trap met gras of grind, bondgenoot van blauwe hardsteen

Een eenvoudig stootbord of een rand in blauwe hardsteen kan een tree met gras of decoratief grind verstevigen. U kunt ook het geheel van een massieve tree of een tree met stootbord aanvullen. Als uw ruimte groot genoeg is, verkrijgt u met lange grafische lijnen een strakke, minimalistische look.

4. Platen blauwe hardsteen

Platen blauwe hardsteen op verschillende hoogtes in de tuin vormen een ongedwongen geheel met de plantengroei. Voor een luchtig effect kunt u de plakken losjes laten uitsteken boven hun fundering.

Denk voor een nog ruwere, wildere stijl aan de Korstplaat van Belgische blauwe hardsteen. De donkergrijze tot zwarte korstplaat ziet er natuurlijk uit met zijn sterk gestructureerde, onregelmatige oppervlak. Deze afwerking brengt wat woeste natuur binnen in de tuin, voor een weelderige sfeer!

Korstplaat

5. Stalen structuur met treden van blauwe hardsteen

Tegels van blauwe hardsteen op een stalen structuur vormen een eigentijds ogende trap die subtiel opgaat in uw tuin.

Nog enkele tips…

Denk ook aan de praktische kant van de zaak wanneer u een trapstijl kiest.

De trap moet gemakkelijk op en af te lopen en comfortabel zijn. Houd daarom rekening met deze twee tips:

  • Een oneven aantal treden past het best bij een natuurlijk loopritme.
  • De diepte van de treden en de hoogte van de stootborden moeten overeenkomt met de lengte van de passen.

Tot slot moet uw trap veilig zijn. Om valpartijen te vermijden op regenachtige dagen of bij sneeuwval, moet u de afwerking van de blauwe hardsteen zorgvuldig kiezen. Er zijn twee mogelijkheden om altijd vaste grond onder de voet te houden:

  • Kies een gestructureerde afwerking voor de treden: GebouchardeerdGevlamdGefrijnd, Sclype
  • Als u toch meer van een gladde afwerking houdt, moet u zeker een antisliprand in een gestructureerde afwerking voorzien.
Afwerking : Geschuurd - Met antisliprand

Belgische blauwe hardsteen kan op maat van uw projecten en wensen gesneden worden. Doe daarvoor het best een beroep op een professional. Een tuinarchitect of tuinaannemer kan u begeleiden bij de inrichting van uw tuin. Als u een bijzonder stuk wenst, kunt u advies inwinnen bij een steenbewerker.