Glas in een stenen jas

Modelprojecten & Reportages 17 janvier 2020

Glas in een stenen jas…

Het MusVerre ligt in Sars-Poteries, in het noorden van Frankrijk. Het is volledig in natuursteen gehuld.  De 2600 m² grote gevel is bekleed met langsliggers van Belgische blauwe hardsteen, net als de 2000 m² betegelde buitenruimten.  De combinatie van glas en steen geeft het gebouw een uitgesproken hedendaagse uitstraling. De strakke architectuur is geïnspireerd op de geometrische vormen van siliciumkristallen, de grondstof van glas.

Pierre Bleue Belge - Musverre

De Belgische blauwe hardsteen reageert op het licht en geeft de gevel een bijzondere diepte. Deze is bekleed met stroken in de afwerkingen Ruw Gezaagd en Natura Licht, met wisselende lengtes (30 tot 50 cm ­ dikte 8 cm) en hoogtes (5 – 6,7 – 8 – 10 cm).

WAAROM BELGISCHE BLAUWE HARDSTEEN?

Het gebouw heeft een uitstekende dakrand met massieve muurbekleding, eveneens uit Belgische blauwe hardsteen. De Belgische blauwe hardsteen verwijst naar de plaatselijke blauwe hardsteen van de Avesnois en verankert het project op die manier in de streek.

Het museum telt twee verdiepingen en gaat helemaal op in het landschap door met de hoogteverschillen in het terrein te spelen. Naar het oosten toe opent het zich geleidelijk aan, om ten slotte het vrije uitzicht zonder gebouwen of hoge planten te omarmen. Het omringende park en de velden lijken zo een verlengstuk van het gebouw. Binnen krijgen de bezoekers in de grote witte ruimten met gulle glaspartijen telkens weer een ander beeld van het landschap.

Pierre Bleue Belge - Musverre 5

In het museum komt de traditionele glasproductie aan bod, maar ook de hedendaagse creaties die daarop verder bouwen. Het wil een culturele, toeristische en economische motor zijn voor de Avesnois.  In het MusVerre zijn vandaag buitengewone werken te bewonderen, evenals een unieke collectie eigentijdse werken van kunstenaars uit de hele wereld.

Plaats : Sars-Poteries – Frankrijk

Architectuur : W-Architectures Toulouse –  Raphaël Voinchet

Bouwheer: : Département du Nord