Een apartement 100% Belgische blauwe steen

Company news & Modelprojecten & Trends 13 février 2024

- REPORTAGE -

Hoog boven de daken van onze Belgische hoofdstad ontdekken we een triplex op de bovenste verdieping van een recent gerenoveerd appartementsgebouw. Een project van Vanden Eeckhoudt-Creyf Architectes – Brussel.

Belgische blauwe steen - natuursteen - terrastegels balkon opus incertum - Ruw gezaagd (1)

Opus incertum

Alle vloeren van het appartement zijn uitgevoerd in blauwe steen: van de slaap- en leefkamers tot het terras. De eigenaars kozen voor een plaatsing in opus incertum, uitgevoerd met tegels van verschillende vormen en afmetingen. Daarbij worden platen blauwe hardsteen ter plekke gebroken en in een onregelmatig patroon gelegd. Bovendien beperkt de aanwezigheid van arduin zich hier niet tot de vloertegels. De badkamers, de keuken en de trap die de drie verdiepingen met elkaar verbindt zijn eveneens bekleed met Belgische blauwsteen.

In deze reportage gaan we op verkenning in een Brussels appartement met een interieur in 100% Belgische blauwe hardsteen …

Plaatsing in opus incertum, waarbij onregelmatige stukken blauwe steen in een speels patroon worden gelegd.

Belgische Blauwe steen - natuursteen - vloertegels opus incertum - Ruw gezaagd (10)
Belgische Blauwe steen - natuursteen - vloertegels opus incertum - Ruw gezaagd (11)

FOCUS OP HET DOMEIN VAN DE KINDEREN

De eerste verdieping van de woning bestaat uit de inkomhal en de kamers voor de kinderen. Het gaat om hun vier slaapkamers, een badkamer en de gemeenschappelijke speelkamer. De inbouwkasten met aluminium deuren in de inkomhal en de houten meubels van de kinderen gaan prachtig samen met de Belgische blauwe steen. Van een winnende combinatie gesproken! Tegenover de voordeur bevindt zich de trap met treden in blauwsteen. Die leidt naar de tweede etage met de leefruimtes.

De leefruimtes

Op het centrale niveau vinden we een lichtrijke, grote leefruimte met een dakterras dat uitkijkt over de stad. Het zorgvuldig uitgezochte meubilair en het Belgisch arduin dragen bij aan de charme van deze ruimte.

De tegels in blauwe steen werden op de stalen structuur van de trap geplaatst.

Belgische blauwe steen - natuursteen - keuken - Ruw gezaagd (7)

De keuken

De aluminium fronten van de keukenkasten werden gecombineerd met een buffet, een werkblad en een massieve gootsteen in Belgische blauwsteen. Als afwerking voor het geheel werd Ruw gezaagd gekozen. De randen van het werkblad zijn dan weer uitgevoerd in de Gekloven afwerking.

Belgische blauwe steen - natuursteen - terrastegels balkon opus incertum - Ruw gezaagd (5)

Het terras

Op het terras vinden we hier en daar tegels in blauwe steen, ter plaatse gebroken en omringd door kiezels. De enorme veelzijdigheid van blauwe hardsteen wordt hier duidelijk aangetoond. Hij komt immers perfect tot zijn recht naast de moderne golfplaten op het dak en het cortenstaal van de bloembakken. Op dit balkon, dat uitkijkt over Brussel, heerst absolute rust. De tijd lijkt er stil te staan…

Op de bovenste verdieping van het gebouw vinden we de ruimtes voor de ouders: de slaapkamer, een bureau en een badkamer.

Belgische blauwe steen - natuursteen - vloertegels badkamer - Ruw gezaagd (5)

De masterbadkamer

Net zoals in de badkamer van de kinderen is Belgische blauwe steen hier heer en meester. De muren zijn bekleed met dezelfde tegels als de vloer en vormen een gevelplint in opus incertum. Ook het vrijstaande bad en de douche zijn betegeld met Belgische blauwsteen. Die douche is trouwens niet de eerste de beste: wat een uitzicht, over de daken van Brussel!

Belgische Blauwe steen - natuursteen - vloertegels opus incertum - Ruw gezaagd (12)

Focus afwerking : Ruw Gezaagd

De architect koos voor de eenvoudigste afwerking van blauwe steen: Ruw gezaagd. In zijn meest elementaire toestand kan de schoonheid van blauwe hardsteen zich prachtig laten gelden. Dat wordt bevestigd door de sfeer in de woning:  geen chichi of groot vertoon, wel natuurlijke en verfijnde elegantie, in de meest edele betekenis van het woord. Net zo edel als Belgische blauwe hardsteen.

Plaats : Brussel – Belgïe

Architectuur : Vanden Eeckhoudt-Creyf Architectes

Bouwheer : Marbrerie Vanderlinden-Holemans