Ons vak

Ons geheim? Een samenspel van passie, knowhow en betrouwbaarheid

Met een jaarlijkse omzet van ongeveer 20 miljoen euro is de naamloze vennootschap Les Carrières de la Pierre Bleue Belge een van de Europese leiders in het ontginnen, zagen en bewerken van blauwe hardsteen. Het merk Arduin – Belgische blauwe hardsteen® werd ontwikkeld door onze vennootschap en is onlosmakelijk verbonden met het Belgische erfgoed.

Reeds meer dan 300 jaar produceren en verkopen wij Belgische blauwe hardsteen of ‘arduin’.

Jaarlijks produceren wij meer dan 40.000 m3 blauwe hardsteen in de vorm van ruwe blokken, platen en afgewerkte producten (behouwen en vlakgeslepen). Wij streven naar onberispelijke technische en esthetische kwaliteit in onze 3 steengroeven:

  • De site Gauthier et Wincqz in Soignies (geopend in 1668)
  • De site van Le Clypot in Neufvilles (geopend in 1898)
  • De site van Tellier des Prés in de gemeenten Soignies, Braine-le-Comte en Écaussinnes (geopend in 2006)
extraction Pierre Bleue Belge

Passie voor het vak

Ons familiebedrijf stelt ongeveer 200 vaklieden tewerk, mannen en vrouwen die onze unieke knowhow blijven verrijken en aanpassen aan de uitdagingen van de 21ste eeuw. Meer dan 2000 banen zijn indirect aan onze activiteiten gekoppeld.

Onze producten worden op de markt gebracht via een distributienetwerk van steen- en marmerbewerkers, handelaars in bouwmaterialen, tegelzetters en aannemers. Particulieren kunnen bij hen terecht.

 

atelier Carrières de la Pierre Bleue Belge

Eeuwenoude knowhow

De Belgische blauwe hardsteen zit diepgeworteld in ons erfgoed en onze cultuur, met een meer dan drie eeuwen oude traditie en knowhow.

Door de jaren heen ontwikkelden we een aanzienlijk industrieel potentieel van zaagtechnieken, mechanische bewerkingsmethoden en verfijnde afwerkingen, die nu zijn opgenomen in een specifieke regelgeving. Om onberispelijke kwaliteit te garanderen, hechten wij bijzonder veel belang aan de selectie. Slechts 15 à 20% van de ontgonnen steen komt in aanmerking voor verdere verwerking in de steenhouwerij.

Wij stellen onze expertise en steun ter beschikking van alle spelers in de bouwsector (architecten, aannemers, studiebureaus enz.), zodat zij de technische en esthetische kwaliteiten van Belgische blauwe hardsteen optimaal kunnen benutten in hun projecten.