Startpagina | | Actualiteit | Contact | Sitemap
Documentatiecentrum | Woordenlijst | Onze brochures | Veelgestelde vragen | Wettelijke vermeldingen
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
Onthaal > Hulpbronnen > Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
 
Alvorens ons een vraag te stellen, gelieve even te controleren of ze niet reeds eerder werd beantwoord in de onderstaande lijst.
 
Wat is Belgische Blauwe Hardsteen?
Belgische Blauwe Hardsteen wordt beschouwd als een van de beste bouwmaterialen uit Europa en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn gevelbedekking, betegeling, venstertabletten, trappen, werkvlakken, zwembadomrandingen, maar ook straatstenen, trottoirs, boordstenen, enzovoort.

Waar is Belgische Blauwe Hardsteen te koop?
Ons netwerk van steenhouwers en wederverkopers geeft u graag advies over onze producten.
Een steenhouwer is een vakman die specifieke projecten realiseert voor zowel binnen- als buitengebruik (keukenbladen, trappen…). Hierbij gebeurt alles op op maat.
Een wederverkoper verkoopt een afgewerkt product, vooral tegels.


Kan Belgische Blauwe Hardsteen buiten worden gebruikt?
Ja, dankzij zijn lage poreusheid is het materiaal vorstbestendig en tevens goed bestand tegen verontreiniging.

Is Belgische Blauwe Hardsteen glad?
Bepaalde afwerkingen zijn gekend om hun antisliptroeven: Agripa, gevlamd, gebouchardeerd, gesclypeerd, gegradineerd, gefrijnd, ijsbloemen, oude frijnslag. Ook kleine tegels of plaveien (15 x 15; 20 x 20; 22 x 11) met een glad (ex. geslepen, gezaagd) of oud (Patio plavei en Patrimonium® plavei/tegel) oppervlak kunnen geschikt zijn omdat het grote aantal voegen een slipvrije vloer garandeert.

Wat is het verschil tussen Belgische Blauwe Hardsteen en Aziatische hardsteen?
Aziatische hardsteen ziet er niet alleen anders uit, maar heeft ook geheel andere technische kenmerken dan Belgische Blauwe Hardsteen. Hij beantwoordt niet aan dezelfde kwaliteitscriteria en is zelden conform het lastenboek van onze werven.

Welk maximumformaat wordt aanbevolen voor Belgische Blauwe Hardsteen?
Voor tegels: 60 x 60 cm
Voor plaveien: 20 x 20 cm
Voor platen: 3,80 x 2 m
 
Hoe kan ik vetvlekken van mijn terras verwijderen?
Op lange termijn verdwijnen vetvlekken vanzelf onder invloed van de zon en de regen. Dat kan echter enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen naargelang de aard van het vet en de hoeveelheid. Als u sneller resultaat wenst, gebruik dan water met twee lepels ammoniak of een goed schoonmaakmiddel.

Op de tegels in blauwe hardsteen in mijn woning staan een aantal krasjes. Wat kan ik doen om deze te verwijderen?
Lichte oppervlakkige krasjes zijn veelal te wijten aan het verschuiven van meubilair. Dergelijke krasjes zijn normaal en zullen met het verstrijken van de jaren het tegelwerk een mooie patina geven. Om de steen te voeden en de lichte krasjes te vervagen, kunt u uw tegels in Belgische Blauwe Hardsteen behandelen met een neutrale zeep (type Marseillezeep) verdund in water. U verkrijgt opnieuw een glanzend effect met behulp van boenwas en een boenmachine met een geschikte pad (schijf). U kunt een dergelijke machine huren en het werk zelf doen of u kunt ook beroep doen op een aannemer.

Mijn terras is betegeld met ‘Vieux Soignies’ tegels. Na enkele jaren is de kleur wat lichter geworden. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de tegels weer hun donkerdere kleur en satijnachtige glans terugkrijgen?
De gesatineerde afwerking van het tegeloppervlak is aangetast door de regen (licht zure ph). Om het oorspronkelijke uitzicht van de tegels terug te krijgen, kunt u een boenmachine gebruiken voorzien van een bruin pad (type scotchbrite) met water. U kunt een dergelijke machine huren en het werk zelf doen of u kunt beroep doen op een aannemer.

Kunt u me een onderhoudsproduct aanraden voor deurdorpels en venstertabletten in Belgische Blauwe Hardsteen?
U kunt de steen onderhouden door deze van tijd tot tijd te voeden met een beetje neutrale zeep (type Marseillezeep).

Hoe kan ik lijmresten op Belgische Blauwe Hardsteen verwijderen?
U kunt hiervoor een beetje waspoeder gebruiken. Voor grote oppervlakken bestaan er gespecialiseerde producten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over deze producten.

Ik zou graag mijn oude, door regen (zure ph) aangetaste blauwe hardsteen renoveren (tegelwerk, venstertabletten, enz.). Wat moet ik daarvoor doen?
U kunt de hulp inroepen van steenhouwers of gespecialiseerde bedrijven om de steen af te slijpen zodat deze er weer als nieuw uitziet.
 
Ik zou graag een werkvlak in Belgische Blauwe Hardsteen in mijn keuken installeren. Is dat aan te raden?
Jazeker. U hebt de keuze uit de volgende matte afwerkingen: gezaagd, blauw geslepen, Natura licht, Natura blauw, blauw gezoet, gevlamd, Conception. Als u de oorspronkelijke kleur van deze afwerkingen wenst te bewaren, raden we aan het oppervlak te behandelen met een goed oliewerend product. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u meer informatie wenst over deze producten.
U kunt de steen eveneens beschermen met een beetje plantaardige olie (olijfolie) of met een oplossing van lijnolie en terpentijn (50/50). Vergeet de overtollige olie niet te verwijderen met een doek. Dit zal ervoor zorgen dat het oppervlak droog en niet-kleverig aanvoelt en dat de afwerking donkerder wordt. Als u een zuur product op de steen hebt gemorst, dient u dit reinigen met een in olie gedrenkt doek om de aangetaste plaats te voeden.


Wat is de minimum aanbevolen dikte bij het gebruik van blauwe hardsteen voor buitenbevloeringen?
3 cm : Voor terrassen, gangpaden, voetgangerszones, autovrije zones;
5 cm : Voor garage-inritten, trottoirs of plaatsen waartoe sporadisch voertuigen toegang hebben;
8 cm : Voor wegen die regelmatig gebruikt worden door voertuigen, marktpleinen, plaatsen voor de laad- en losmanoeuvres van bestelwagens en voor hulpdiensten.


Hoe voorkomen dat er grijze sporen op de tegels te zien zijn na het opvoegen?
Gebruik na het opvoegen een vochtige borstel om alle cementsluier te verwijderen. Als u niet alles volledig weg krijgt, gebruik dan een zeer verdunde zuuroplossing (test eerst uit alvorens het hele oppervlak te behandelen). Opgelet: gebruik geen zuur op een glanzende afwerking. Die zou daardoor immers mat kunnen worden.

Hoe blauwe hardsteen integreren in de gevel?
Het voorzien van een gevelbekleding in Belgische Blauwe Hardsteen kan worden gerealiseerd met behulp van cement of lijm in geval van kleine elementen (bv. plinten), of via een systeem van roestvrijstalen verankeringen voor elementen van minimum 3 cm dik.

Algemeen
Onderhoud van Belgische Blauwe Hardsteen
Plaasting van Belgische Blauwe Hardsteen
Brochures

Aarzel niet om onze brochures te downloaden op deze site. Zij geven u reeds heel wat interessante informatie over Belgische Blauwe Hardsteen. Alle velden gemarkeerd met een sterretje moeten verplicht worden ingevuld.  
Naam(*):
Voornaam(*):
Adres(*):
Postcode(*):
Gemeente(*):
Land(*):
(*) Alle velden gemarkeerd met een sterretje moeten verplicht worden ingevuld.
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE