Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
MUURBEKLEDING
CLIVODECOR
Steen in de stad Valenciennes
1/6
Herwaardering van de stadskern. Valenciennes. Frankrijk.
Studiebureau: SECA
Bouwheren: Samenwerking tussen de Stad Valenciennes, Valenciennes Métropole, het SITURV (Syndicat Intercommunal des transports urbains de la région du Valenciennois) en het SIAV (Syndicat intercommunal d’assistance de Valenciennes)

Belgische Blauwe Hardsteen draagt bij tot de vernieuwing van de stadskern

Valenciennes, de hoofdstad van Frans Henegouwen, kan terugkijken op een bewogen geschiedenis. De stad kende een bloeiende industriële periode en was vroeger één van de rijkste steden van Frankrijk. Toch kende ze ook zware tijden. De Tweede Wereldoorlog vernietigde het hele industriële apparaat en in 1940 werd de stadskern verwoest door een brand. Bij de heropbouw werd geen rekening gehouden met het erfgoed en werd er overvloedig beton gebruikt, hetgeen het geheel snel heeft doen verouderen.

Onlangs heeft de stadskern echter een gans andere allure aangenomen. Een ommekeer die het resultaat is van een uitgebreid stedelijk herwaarderingsprogramma waartoe Belgische Blauwe Hardsteen letterlijk zijn steentje heeft bijgedragen.

Streefdoelen

Na dertig jaar crisis lanceren de lokale en regionale overheden een project dat gelukkig ook door de Franse Staat wordt ondersteund.

In deze uitgebreide denkoefening vormt het nochtans onontbeerlijke stedenbouwkundige aspect slechts een klein onderdeel van het groot stedelijk herwaarderingsproject.

Het uitgangspunt is commerciële, toeristische en culturele activiteiten dynamiseren, uitrustingen voor eerste levensbehoeften herstructureren, opleidingen in de plaatselijke universiteit en hogescholen moderniseren en aanpassen, en bovendien een mobiliteitsplan uitwerken dat ook de bereikbaarheid van de stadskern moet garanderen.

Intussen bevinden we ons in de 21ste eeuw en talrijke doelstellingen werden reeds bereikt. De Universiteit en het Museum zijn erkende en dynamische waarden, er is minder verkeer dankzij de tramlijn die deze zomer werd ingehuldigd en het stadscentrum is er veel gezelliger op geworden.

De realisatie van dit stedelijk vernieuwingsproject, voor een groot deel opgezet door de burgemeester van Valenciennes, Dominique Riquet, is dus goed vertrokken.

Materiaalkeuze bij recente werkzaamheden

Na verschillende renovatiefasen onderscheiden enkele recente vernieuwingen zich door hun kwaliteit..

Een eerste voorbeeld is de ‘Place d’Armes’, die volledig werd herzien om het verkeer beter te verdelen en aan te passen aan minder mobiele personen, en die nu voor het overgrote deel is bedekt met Belgische Blauwe Hardsteen. De brede stoepen en terrassen van sommige etablissementen zijn bekleed met ruw gezaagde, fijn en grof gebouchardeerde plaveien (20 x 20 x 5). Deze afwerkingen zorgen voor een antislipeffect voor voetgangers en zijn makkelijk te onderhouden. Structuurgevende stroken in ‘oude frijnslag’ benadrukken vakken met greskeien. Voor de straatgoten en lijsten van de boominplantingen werd ook blauwe steen gekozen. Ten noorden van het plein regelen twee rotondes het uit vier hoofdassen komende autoverkeer. Dit druk punt wordt verzacht door de aanwezigheid van twee fonteinen in blauwe steen, versierd met het blazoen van de stad. Ze zijn beide identiek en bestaan uit een rond bekken met daarop een ruwe blok, geritmeerd met boorgaten, en een grote bronzen kom waaruit water stroomt. De scheiding met de straat wordt gevormd door een serie sobere vierkanten bolders, eveneens in blauwe steen.

De randen rondom het plein naar de handelsstraten toe zijn bedekt met dezelfde tegels in blauwe steen. Op deze manier verkrijgt men een perfecte aansluiting met andere vroegere en komende veranderingen waarvoor graniet en beton werd gekozen.

Op enkele passen daarvandaan werd een zone voor ontspanning ingericht: de Square Crasseau. Deze is via een handelsgalerij verbonden met de ‘Place d’Armes’ en dient als aansluiting op de historische wijk.

Op enkele passen daarvandaan werd een zone voor ontspanning ingericht: de Square Crasseau. Deze is via een handelsgalerij verbonden met de ‘Place d’Armes’ en dient als aansluiting op de historische wijk.

De voornaamste criteria bij de materiaalkeuze waren kwaliteit, voorkomen en makkelijk onderhoud.

De stedelijke uitrusting, zowel het stadsmeubilair als de machinerie van de fonteinen, de verlichting, de tramstations, de beelden en hun sokkels, werd op een verstandige manier uitgekozen en brengt verfrissing in de stad.

De herwaardering van het stadscentrum van Valenciennes is een succes. De stad is levendig, positief en de handel is weer in bloei.

Valenciennes herwint haar stedenbouwkundige coherentie en daar draagt de Belgische blauwe steen ruimschoots toe bij. Blauwe steen blijkt een goede keuze te zijn voor stadsinrichtingen, zowel op het vlak van integratie in de bestaande omgeving als wegens zijn veelzijdigheid, geboden mogelijkheden en onderhoudsgemak.


Getuigenis
Belgische Blauwe Hardsteen draagt bij tot de vernieuwing van de stadskern.      

Afwerking
afwerking_gesclypeerd Sclype
De afwerking Sclype wordt gekenmerkt...
   

Afwerking
afwerking_gebouchardeerd Gebouchardeerd
Bij de afwerking gebouchardeerd verschijnen...
   
Afwerking
afwerking_geslepen Geslepen
Voor de realisatie van deze afwerking...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE