Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Als ideeën concrete
vorm krijgen
DOUCHEBEKLEDING
NATURA BLAUW
Onthaal > Realisaties > Steen in het erfgoed > De Koninklijke Galerijen
Steen in het erfgoed De Koninklijke Galerijen
1/1
De Koninklijke Galerijen, Brussel, België
Bouwheer: Burgerlijke vennootschap van de Sint-Hubertus Galerijen
Architect: J.P. Cluysenaer
Architect-restaurateur: Atelier A.2R.C

Blauwe hardsteen in luxekader

De Galerijen Sint-Hubertus in Brussel werden in 1847 ontworpen door de Nederlandse architect J.-P. Cluysenaer met de bedoeling om er luxueuze winkels in te vestigen. Zij zijn één van de oudste overdekte galerijen van Europa. Ze zijn ook een echt symbool van de neoklassieke architectuur.

Met hun 200 meter lengte, 8 meter hoogte en hun immense glazen dak, wijden deze galerijen met hun monumentale afmetingen een nieuwe generatie van overdekte doorgangen in. Destijds waren ze de helderste en meest met ornamenten versierde galerijen ter wereld. Vanaf hun inwijding kenden ze een grote bedrijvigheid en succes.

Gevels, zuilenrijen, betegeling, draagstenen

In de Sint Hubertus Galerijen is petit granit in al zijn vormen aanwezig: gefrijnde of van lijstwerk voorziene stenen op de buitengevels en hun rugzijde, gezoete of gepolijste producten voor de plinten en de onderste vensterlijsten, gezaagde tegels op de vloer. Interessant detail: de passage en het gebruik gedurende 150 jaar hebben de tegels hun huidige gladde en bijna gezoete aspect gegeven. De kolommen op sokkel van de doorgangen en zuilengalerijen, de bovendrempels en de vensterranden, de vensterbanken, de stijlen en de draagstenen zijn eveneens in blauwe hardsteen.

Francis Tourneur, van de vzw Pierres et Marbres de Wallonie:
“De leveringsmogelijkheden in vergelijking met die van de andere stenen die destijds op de markt beschikbaar waren, vormden zeker een voordeel voor de blauwe steen. Maar dit materiaal werd ongetwijfeld vooral gekozen voor zijn fraaie robuustheid, zijn grote weerstand en zijn esthetische soberheid die de garnituren van het marmer van de puilijsten en van de faux marbres van de opbouw tot hun recht doet komen. ”

Een buitengewone werf

Er werd een grote offerteaanvraag gericht tot de beste steengroeven uit het Henegouwse bekken. De bestelling werd toevertrouwd aan twee meesters uit Soignies: de Carrières Rombaux en de Carrières Wincqz, die de voorlopers waren van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV.

Francis Tourneur :
“Deze steengroeven hadden een grote productiecapaciteit en mooie referenties voor dit type van openbare architectuur. Het was een buitengewone werf en de twee steengroeven moesten hun krachten bundelen om het ritme te kunnen volgen: twintig dagen na de verzending van de tekeningen moesten de eerste stenen geleverd worden. Alle elementen behalve de tegels werden op maat gemaakt. De arbeiders van de steengroeven moesten de stenen opvoegen. Een vijftiental van hen werkte op de werf zelf.”

Identieke stenen, 150 jaar later worden de galerijen zeer kwalitatief gerestaureerd. De gevels werden opnieuw met het oorspronkelijke marmer bekleed en het glazen dak werd opnieuw gelegd met de metalen structuur van destijds. De blauwe hardsteen werd ook zorgvuldig gerestaureerd. De vloertegels werden met identieke tegels vervangen. Anderhalve eeuw later werd opnieuw een beroep gedaan op de Carrières de la Pierre Bleue.


Getuigenis
Francis Tourneur :
"Meer dan een eeuw gebruik en blootstelling aan weer en wind en de intense passage bewijzen dat de ontwerpers en de bouwheer de juiste keuze hebben gemaakt. De onberispelijke restauraties bewijzen hoe belangrijk het is om een solide onderneming met een lange traditie te kiezen waar men 150 jaar later nog hetzelfde materiaal kan vinden."      

Afwerking
afwerking_donkergezoet Zwart Gezoet
Zwart Gezoet is een gesatineerde...
   

© 2007 PIERRE BLEUE BELGE