Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
TRAPPEN
ZWART GEZOET
Onthaal > Realisaties > Steen in de stad > Parijs-La Défense
Steen in de stad Parijs-La Défense
2/5

Bouwheer: EPADESA (Etablissement public d’aménagement de la Défense Seine Arche) - Bouwdirectie: Marc Mimram, architect - Verlichting: Pixelum - Landschapsarchitect: Agence D’ici là - Studiebureau structuur: Marc Mimram ingénierie - Studiebureau elektriciteit: Technicité - Onderneming ruwbouw: Bouygues TP – Plaatsing natuursteen: Coba - Onderneming metalen gebinte: Zwahlen & Mayr. Pont Picasso: Eurovia

Aan de rand van Parijs, op de historische as die start bij het Louvremuseum en daarna overgaat in de Avenue des Champs Elysées en de Place de l’Etoile, ligt de wijk La Défense, een zakenwijk met hoofdzakelijk kantoorgebouwen, de befaamde Grande Arche en een verhoogd voetgangersgebied. In 2005 is onder de naam ‘Défense 2015’ een project van start gegaan om de wijk te moderniseren. Het omvat onder andere de bouw van de Tour Basalte voor de Société Générale. Gezien de noodzaak om dit nieuwe gebouw met de rest van de wijk La Défense te verbinden, heeft architectingenieur Marc Mimram een voetgangersbrug over de boulevard des Bouvets ontworpen: la Passerelle des Bouvets.

Deze tuibrug voor voetgangers met een mast van meer dan 16 meter hoog ligt in het verlengde van het voetgangersgebied van de wijk. De brug met een lengte van 50 meter en een mooie gebogen vorm bestaat uit een metalen structuur bedekt met tegels in gevlamde Belgische blauwe hardsteen. Er is voor deze afwerking gekozen om haar hedendaagse uitstraling en goede slipvastheid. Er is met tegels van tal van verschillende formaten gewerkt waarvan geen enkele haaks is behouwen, om de kromming van het ontwerp te kunnen volgen. Veiligheidshalve is hun onderkant met glasvezel verstevigd en gegroefd zodat er verstevigingen in roestvrij staal konden worden aangebracht.

Aan het andere uiteinde van de voetgangersbrug is een openbare ruimte gecreëerd op de eerste verdieping van de Tour Basalte, ‘Pont Picasso’ genaamd. Ze biedt toegang tot het gebouw (marktenzalen van de Société Générale) en vormt de link tussen de wijk La Défense en de aanpalende woonwijken (Puteaux, via de rue des Longues Raies) en de ondergrondse parkings. Deze voetgangerszone, die op het lagere niveau doorloopt, is eveneens betegeld met Belgische blauwe hardsteen. De architect heeft een spel van afwerkingen gecreëerd door met zowel gekloven als gevlamde stroken te werken. Een monumentale trap in gevlamde blauwe hardsteen biedt toegang tot het wegennetwerk. In de buurt van oversteekplaatsen zijn waakzaamheidszones in Belgische blauwe hardsteen met roestvrijstalen markeernagels aangelegd.

Afwerking
afwerking_gevlamd Gevlamd
Tegels met gevlamde afwerking zijn grijs...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE