Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Kenmerken
Bewerkingen en afwerkingen
Adviezen en legpatronen
Onderhoudsadviezen
Voordelen van Belgische Blauwe Hardsteen
FR NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
ZWART GEZOET
Onthaal > De steen > Onderhoudsadviezen
Onderhoudsadviezen
  Belgische Blauwe Hardsteen is een natuurlijk en levend materiaal. Met het verstrijken van de jaren verfraait zijn patina. Dankzij zijn lage poreusheid en zijn hardheid is de steen bijzonder goed bestand tegen vlekken en verontreiniging. Wanneer hij buiten wordt gelegd, is er geen specifiek onderhoud vereist. Binnen volstaan enkele eenvoudige handelingen opdat uw elementen in Belgische Blauwe Hardsteen hun charme bewaren en een patina krijgen dat zich perfect integreert in uw hedendaags of klassiek interieur.

 Binnen

Nieuwe vloer ?

Eerst laten drogen ! Een net gelegde tegelvloer in Belgische blauwe hardsteen moet eerst minstens drie maanden kunnen drogen. Gedurende deze periode mag u de vloer enkel met zuiver water en een vochtige dweil schoonmaken.


Gewoon onderhoud

Binnenshuis verkiest Belgische blauwe hardsteen gewoon een neutrale natuurlijke zeep op basis van lijnolie of Marseillezeep. Maak de tegelvloer schoon met lauw zeepwater. Spoel hem niet. Droog de vloer met een uitgewrongen dweil die u in lauw water hebt gespoeld. Het zeepwater voedt de vloer en doet lichte krasjes vervagen.


Specifieke behandelingen

Antivlekkenbehandeling
De afwerking gepolijst is het moeilijkst te onderhouden. Haar gladde en glanzende oppervlak kan immers door zuren (citroen, cola, wijn, azijn…) worden aangetast. Net omdat ze gemakkelijker te onderhouden zijn, raden wij de minder glanzende afwerkingen (zoals Donker Gezoet, Blauw Gezoet, Gezaagd, Natura Blauw, Natura Licht...) aan.
De afwerkingen gezaagd, geslepen of Natura licht kunnen met tafelolie (olijfolie) of, als u de meer traditionele methode verkiest, met een beetje lijnolie verdund met terpentijn worden verzadigd. Deze verzadiging beschermt de steen tegen zuuraanvallen of vetvlekken als de steen op plaatsen met een groter risico op vlekken, zoals een keuken, wordt gebruikt. Opgelet: door deze behandeling wordt de steen iets donkerder van kleur. Als u de lichte kleur van dit soort afwerkingen wilt behouden, raden wij u aan een oliewerend product te gebruiken.
Voor de behandeling van vetvlekken bestaan specifieke schoonmaakmiddelen. Bij occasionele vlekken kunt u ontvlekkers in poedervorm (spuitbus) gebruiken. Hiermee verwijdert u doeltreffend vetvlekken ongeacht de afwerking (zelfs gepolijst) zonder het steenoppervlak te beschadigen.
U kunt uw tegelvloer na plaatsing ook met een transparant waterafstotend product behandelen. Zorg er hierbij voor dat uw tegelvloer goed schoon en droog is. Deze behandeling moet u om de 4 jaar ongeveer herhalen.
Hard leidingwater kan witte kalkaanslag doen ontstaan. Daarom raden wij u aan uw wastafelblad of werkblad geregeld droog te wrijven, vooral rond de kranen. Omdat Belgische blauwe hardsteen een kalksteen is, is het gebruik van ontkalkingsmiddelen uit den boze. Hun hoge zuurtegraad zou de afwerking van het oppervlak kunnen beschadigen. Een paar druppeltjes lijnolie op een doek volstaan om het steenoppervlak te verzadigen en zijn onderhoud te vergemakkelijken. U kunt ook oliewerende en waterafstotende producten gebruiken.

Lichte krasjes
Lichte krasjes door het patina vervagen bij gewoon onderhoud met zeep op basis van lijnolie.

Glanzend gepolijst
Met een behandeling met natuurlijke kleurloze boenwas kunt u een oppervlak glanzend gepolijst houden of maken.
Desgevallend kan het gebruik van een aangepaste boenmachine nuttig zijn (zie ons netwerk van steenhouwers).

Diepe krassen
Komt vooral voor bij de afwerkingen gepolijst, donker gezoet, blauw gezoet.
Indien er op druk belopen plaatsen lichte krasjes zijn ontstaan, kunt u de vloer met een natuurlijke witte boenwas behandelen en vervolgens met een boenmachine boenen. De draaibeweging van de schijf polijst de steen opnieuw en doet de krasjes vervagen en in het patina opgaan.
Bij diepe krassen kan de steen ter plaatse opnieuw worden gepolijst.


 Buiten

Gewoon onderhoud

Omdat Belgische blauwe hardsteen niet poreus is, zijn onderhoudsproducten helemaal niet nodig. Hij droogt dan ook heel snel, waardoor planten er zich niet op kunnen vasthechten. Water en een borstel volstaan om uw terras in Belgische blauwe hardsteen schoon te maken.
Reiniging met een hogedrukreiniger is mogelijk, maar kan de voegen beschadigen. Als het gebruik van een hogedrukreiniger echt noodzakelijk is, werk dan aan een lage druk.
Eventuele vetvlekken (barbecue) dringen niet tot het hart van de steen door. De inwerking van zon en regen doet alle vetvlekken verdwijnen. Wilt u sneller resultaat zien of blijft de regen te lang uit, dan kunt u de steen reinigen met een detergent voor natuursteen of met water waaraan u twee lepels ammoniak hebt toegevoegd.

Lenteschoonmaak

Als u uw Belgische blauwe hardsteen er weer echt fris wilt laten uitzien, moet u een 50%-oplossing met bleekwater op de steen laten inwerken. Schrob het oppervlak met een borstel en spoel het na met zuiver water. Bij vochtig weer kunt u het oppervlak in Belgische blauwe hardsteen ook met waspoeder bestrooien, borstelen, laten inwerken, opnieuw borstelen en ten slotte naspoelen met zuiver water.

Exotisch hout

Na een winter buiten kunnen tuinmeubelen in tropisch hout bruinachtige vlekken op Belgische blauwe hardsteen achterlaten. In dit geval volstaat het om de vlek te begieten met een oplossing van 100 gr oxaalzuur per liter water en daarna met water na te spoelen.

Renovatie van oude Belgische blauwe hardsteen buiten

Een terras, sokkel of monument dat nog nooit (of slecht) is onderhouden, ziet er weer als nieuw uit als u de steen met een waterige oplossing van kaliumaluin begiet. Een nachtje laten inwerken en naspoelen.

Graffiti / Tags

Gevelbekledingen en gevelplinten kunnen eventueel met een antigraffitiproduct worden beschermd. Wij raden u aan vooraf een kleine test te doen om te controleren of het gekozen product de kleur en de textuur van de steen niet te sterk wijzigt. Vraag aan de leverancier ook referenties en schriftelijke garanties.FAQ
Om zo goed mogelijk aan uw verwachtingen te beantwoorden, hebben we voor u een lijst met veelgestelde vragen opgesteld.    

Video - Wat is een Blauwe Hardsteen?

http://www.youtube.com/watch?v=RqO75k006Bo

   

Brochure te downloaden
We hebben een brochure uitgegeven die zeer nuttig kan zijn voor u. Aarzel niet om ze te downloaden.
Belgische Blauwe Hardsteen, mooi en makkelijk
PDF-Formaat  Grootte : 1.354 Kb
   

Film - Onderhoudsadviezen (binnen)
http://www.youtube.com/watch?v=OqJzVqRdqTY    

Film - Onderhoudsadviezen (buiten)
http://www.youtube.com/watch?v=cCr6VvFHoNE    

© 2007 PIERRE BLEUE BELGE