Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
MUURBEKLEDING
CLIVODECOR
Landschapsinrichting Neumünster
2/8
Renovatie. Abdij van Neumünster. Luxemburg.
Bouwheer: Ministerie van Openbare Werken van de Staat Luxemburg
Architect voor de renovatie van het gebouw: J. Ewert. Tuinarchitecten: Digitale (Agnes Daval, beeldend kunstenares-tuinarchitecte, Julie Courcelle, assistente, Grégoire Zabé, assistent)

Een hedendaagse tuin in een middeleeuwse abdij

In de Grund-wijk midden in het oude gedeelte van de stad Luxemburg, bevindt zich de oude abdij van Neumünster die geklasseerd is als werelderfgoed door de Unesco.
De oude abdij werd gebouwd in de 17de en 18de eeuw, het militair hospitaal dateert uit de 19de eeuw en het atelier uit de 20ste eeuw. De abdij deed tot in het midden van de jaren 80 dienst als gevangenis. In 1993 besliste de Luxemburgse overheid om er een cultureel ontmoetingscentrum van te maken.
Dankzij een grootscheeps restauratie- en renovatieprogramma onder leiding van architect J. Ewert kon het historische karakter van de gebouwen bij de installatie van de modernere functiemogelijkheden worden gerespecteerd.
Vervolgens moesten alleen nog de groene ruimten worden aangelegd. Het instituut staat open voor hedendaagse creaties en vertrouwde de tuininrichting van het klooster toe aan een hedendaagse artieste, de beeldende kunstenares en tuinarchitecte Agnes Daval.

Toen de monniken nog in het klooster woonden, was het klooster een tuin maar ook een begraafplaats en een oord van gebed en meditatie. Vandaag bepaalt het mee de identiteit van het nieuwe culturele centrum.
De tuin bestaat uit een mozaïek van blauwe steen en ‘kruidenbanken’ die gemaakt zijn van grote blokken blauwsteen in verschillende hoogten. Deze stenen banken, die herinneren aan de tuinbankjes uit de 16de eeuw, staan monumentaal tegenover de rondingen van de gewelven en de vensterbogen van de abdij.
Dankzij de steeds wisselende aanwezigheid van planten bruist dit indrukwekkende werk ook van het leven. Agnes Daval creëerde een mengeling van wilde bloemen en fruitsoorten en geurige kruiden die herinneringen oproepen aan de bloemrijke grasvelden uit de middeleeuwen en de renaissance.
Net zoals de subtiele perspectieven gecreëerd door de bodemonregelmatigheden en de hoogteverschillen van de banken, brengt de mix van kleine stenen, aangespoelde keien en grote blokken blauwe hardsteen leven in de tuin. Het werk biedt de wandelaar verschillende aanzichten, naargelang zijn zwerflust en de lijnen die de grond of de stenen volgen.
Deze inrichting verleent de tuin ondanks zijn bescheiden omvang een veelheid van facetten en mogelijke trajecten. De schijnbaar toevallige ruimtelijke indeling lijkt de tuin mentaal te verlengen tot buiten de muren van de galerij.


Getuigenis
Agnes Daval. Tuinarchitecte.
"Ik heb om mechanische en esthetische redenen voor blauwe hardsteen gekozen: het is een zeer harde steen die in zeer kleine diktes kan worden bewerkt en dus de lichtheid van het project ten goede komt. Bovendien contrasteert zijn kleur met de muren van de zuilengang van het klooster en lijkt ze op de kleur van de dekleien. Blauwe hardsteen biedt als materiaal op zich een grote rijkdom aan afwerkingen en contrasten. Bovendien word ik bij de Carrières de la Pierre Bleue Belge steeds opnieuw aangenaam verrast door de grote beschikbaarheid van de mensen en het voortreffelijke technische advies dat ik er krijg."    

Afwerking
afwerking_gevlamd Gevlamd
Tegels met gevlamde afwerking zijn grijs...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE