Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
MUURBEKLEDING
CLIVODECOR
Onthaal > Realisaties > Steen in de stad > Mons - Porte du Parc
Steen in de stad Mons - Porte du Parc
2/9

Bouwheer: stad Bergen & MET (het Waals ministerie van Uitrusting en Vervoer) - Architect: Agence Jourda: Françoise-Hélène Jourda en Frédéric Rochette - Studiebureau: Bgroup infra – Greisch - Aannemer: Persyn – Jouret – Art Carrelage Piserchia

La Porte du Parc is een nieuwe, prestigieuze openbare ruimte die een echte toegangspoort tot de stad Bergen vormt. Het project past in een algemeen plan van heraanleg van de stadskern.

Deze stadspoort is veel meer dan zomaar een rotonde; het is ook een prima visitekaartje voor Belgische blauwe hardsteen.

Bedoeling:

Met de aanleg van la Porte du Parc werd een coherente herverdeling van het verkeer tussen het stadscentrum en het station beoogd, zonder echter de ambitie te koesteren alle verkeersproblemen tijdens de spitsuren op te lossen. Daarnaast was het ook absoluut noodzakelijk om de doorsteek van het stadscentrum naar Ghlin (en het complex Les Grands Prés) voor voetgangers, fietsers en personen met verminderde mobiliteit veiliger te maken.

In 2001 is voor het project een wedstrijd uitgeschreven en het ontwerp van architecte Françoise-Hélène Jourda is toen als winnaar uit de bus gekomen.

Materiaalkeuze:

Het geheel bestaat uit een betonnen structuur. Al vrij vroeg in het project is voor de afwerking voor blauwe hardsteen gekozen, maar deze keuze betrof toen enkel een deel van de inrichting. Dankzij de uitgebreide promotievoering en adviesverstrekking van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge is uiteindelijk zowel voor de muren als voor de bestrating voor blauwe hardsteen gekozen. Een wandbekleding in cederhout en leuningen in roestvrij staal maken het geheel harmonieus af.

De keuze voor plaatselijke blauwe hardsteen bij dit project lijkt niet meer dan logisch als men de manier van werken van Françoise-Hélène Jourda kent. Deze Franse architecte, die in 1979 afstudeerde aan de Ecole d’Architecture van Lyon, heeft al sinds het prille begin van haar loopbaan, dus lang voor de meeste anderen, het begrip duurzame ontwikkeling in haar architectuurontwerpen geïntegreerd. Ze heeft veel samengewerkt met Gilles Perraudin die alom bekend is om zijn buitengewoon moderne constructies in massieve natuursteen. Françoise-Hélène Jourda was commissaris van het Franse paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2004. Momenteel bekleedt ze de leerstoel in architectuur en duurzame ontwikkeling aan de technische universiteit van Wenen.

In haar aanpak zijn materialen uitermate belangrijk. Ze moeten, in de mate van het mogelijke, natuurlijk, onbehandeld, gerecycleerd en/of recycleerbaar zijn, een geringe uitstoot veroorzaken enz. Ze pleit daarnaast ook voor verantwoorde architectuur, coherent op maatschappelijk en economisch vlak. Vermits blauwe hardsteen op slechts een vijftiental kilometer van de werf wordt ontgonnen, lag deze keuze dus erg voor de hand.

Deze openbare ruimte met haar vele gebogen lijnen is dus bekleed met blauwe hardsteen. Plaveien met diverse oppervlaktebewerkingen (gebouchardeerd, mechanisch gebikt enz.) bedekken de fiets- en voetpaden. De massieve trappen met hun ongewone indeling zijn gebouchardeerd om ze slipvast te maken. Het geheel is op traditionele wijze geplaatst en de gebogen lijnen en hoogteverschillen zijn heel zorgvuldig gevolgd.

Rond de beplantingen zorgen gekloven plaveien, gewoon in fijn grind geplaatst, voor de nodige waterdoorlatendheid.

Massieve gebogen elementen met een geslepen afwerking sieren de bovenkant van alle wanden.

Wat zo bijzonder is bij deze werf, is het gebruik van plaveien als verticale bekleding. Plaveien in licht verouderde blauwe hardsteen bedekken immers alle betonwanden. Met dit kleine formaat konden de vele gebogen lijnen in het ontwerp harmonieus worden gevolgd. De inrichting van la Porte du Parc is bijzonder wegens de originele toepassing van blauwe hardsteen en de gedurfde algemene vormgeving.

Afwerking
afwerking_gebouchardeerd Gebouchardeerd
Bij de afwerking gebouchardeerd verschijnen...
   
Afwerking
afwerking_gebikt Gebikt
De afwerking gebikt wordt gekenmerkt...
   
Afwerking
afwerking_geslepen Geslepen
Voor de realisatie van deze afwerking...
   
Afwerking
afwerking_patrimonium Patrimonium
Patrimonium tegels en plaveien...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE