Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Als ideeën concrete
vorm krijgen
DOUCHEBEKLEDING
NATURA BLAUW
Steen in de stad Maastricht
3/5
Stationsplein. Maastricht. Nederland.
Kantoorgebouwen, boetieks, restaurants en park.
Architecten: Prof. Hans Kollhoff, Helga Timmermann.
Bouwheer: Markus Tubbesing.

Op de linkeroever van de Maas, niet ver van het station van Maastricht, ligt het district Wijck. In deze dynamische buurt zijn advocatenkantoren, financiële analysebureaus, studies van notarissen, architecten-, designers- en modeontwerperbureaus gevestigd.

Hier heeft Belgische Blauwe Hardsteen bijgedragen tot de voltooiing van een grootscheepse werf geleid door de architecten Hans Kollhoff en Helga Timmermann. De bouwplaats heeft een totale oppervlakte van 30.670 m2. Het project omvat 2.400 m2 die bestemd zijn voor winkels, restaurants en een zakencentrum, 18.000 m2 kantoren en ateliers, een ondergrondse parking met 300 plaatsen die rechtstreeks verbonden is met het zakencentrum en 6.500 m2 tuinen.

Het geheel bestaat uit 2 lange gebouwen van 5 verdiepingen en een toren van 16 verdiepingen. Alle gebouwen hebben een daktuin. Een 7 meter hoge zuilenrij verbindt de structuren onderling.

Een dialoog tussen de oude en de nieuwe stad

Dankzij haar ligging dicht in de buurt van het station, kent deze buurt die zich op een paar jaar tijd heeft ontwikkeld, een snelle expansie. De link met het station heeft de concrete vorm van een trapstructuur van tuinen die aan de sporen grenst en die het silhouet in trapstructuur van de stationstoren weerspiegelt. De nieuwe 56 meter hoge toren sluit aan bij de nieuwe stadsontwikkelingen. Hij creëert eveneens een visueel contact met de andere meer westwaarts gelegen torens en met de torens van de oude stad.

Dit creëert een band tussen de eeuwen en de twee stadsdelen.

Dit streven komt ook tot uiting in verschillende aspecten in het concept van het gebouw. Een voorbeeld: bovenop de toren staat een soort paviljoen dat versierd is met een timpaan. Het verwijst naar de barok en de klassieke architectuur die kenmerkend is voor de historische stad.
Dit geldt eveneens voor de materiaalkeuze. De lineariteit van de algemene omtrek van het gebouw wordt verbroken door een soort complexe ‘stellage’ met parementen in gevelsteen en Belgische Blauwe Hardsteen, die tot de meest traditionele materialen behoren. Deze bekleding waarin de blauwe steen overheerst, verleent het geheel een verrassende densiteit. We vinden dit imponerende karakter ook terug in de aaneenschakeling van zuilen in geprefabriceerd beton.

Het raamwerk van de etalages en de ingangen zijn stuk voor stuk ontworpen als bronzen wapeningen met een krachtig profiel. Op de bovenverdiepingen zijn de aluminium vensters in messingkleur versierd met een stalen reling en bovenop een profiel in messing. Dit profiel heeft een antracietkleurige ijzeren laag.

Aan de zuidkant van het station, tussen de 3 tot 4 verdiepingen hoge residentiële gebouwen, en de nieuwe gebouwen, werd een plein gecreëerd. Het omvat een ruime tuin die boven de ondergrondse parking ligt en zich uitstrekt tot aan de voet van de toren die de zuidgrens van de buurt vormt. In het midden van deze tuin spuit een fontein.

Alle voetgangerstoegangen lopen onder de zuilenrij en vormen een spectaculaire toegang tot het ambitieuze kantoorblok. De ingangen zijn bekleed met grijsblauw marmer.

Als we de origineelste kenmerken van dit hedendaagse gebouw dat er als een traditionele constructie uitziet, moeten samenvatten, moeten we in de eerste plaats de nadruk leggen op de zeer geslaagde afwisseling tussen blauwe steen en gevelsteen die de timpaan versiert en de zuilen in geprefabriceerd beton die ook de kleur van blauwe steen hebben.


Afwerking
afwerking_naturablauw Natura Blauw
Natura Blauw is een droog geslepen...
   
Afwerking
afwerking_naturalicht Natura Licht
Natura Licht is een droog geslepen...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE