Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Als ideeën concrete
vorm krijgen
DOUCHEBEKLEDING
NATURA BLAUW
Landschapsinrichting Lobbes
2/3
Renovatie. Directe omgeving van de Collegiale Kerk van Saint Ursmer. Lobbes. België.
Electrabelfonds voor de bescherming van het leefmilieu.
Realisatie: Arbel NV

De collegiale kerk Saint-Ursmer, die veel weg heeft van een citadel die de stad beschermt, was vroeger een begrafeniskerk voor de monniken van de lokale abdij, werd daarna omgevormd tot een parochiekerk alvorens een collegiale kerk te worden. Een groot deel van het gebouw dateert uit de Karolingische periode (9de eeuw).

Onlangs werd een renovatieprogramma opgestart om de omgeving van deze historische site in te richten.

De kerk wordt omringd door een klein park met een fontein, banken en zitbanken, gestructureerde stroken land die herinneren aan de in vierkante vlakken ingedeelde middeleeuwse tuinen. Ruw gezaagde en gewoon geslepen Belgische Blauwe Hardsteen is er talrijk vertegenwoordigd en geeft een zekere eenheid aan het geheel.

Naast de pastorij werd een hedendaagse interpretatie van een medische plantentuin voorzien. Elk bloemenperk is omzoomd met boordstenen in blauwe hardsteen.

Aan de andere kant van de collegiale, aan weerszijden van een pad dat afdaalt naar de stad, werd korstplaat in blauwe hardsteen gebruikt als muur om aarde tegen te houden.
Belgische Blauwe Hardsteen kreeg in het geheel van de gerenoveerde site de voorkeur vanwege zijn technische en vooral esthetische kwaliteiten. Het is immers een materiaal dat zich uitstekend integreert in het bestaande gebouw en dat de tuin zijn oude charmes teruggeeft met weliswaar een kleine hedendaagse toets.


Getuigenis
Agnes Daval. Tuinarchitecte.
"Ik heb om mechanische en esthetische redenen voor blauwe hardsteen gekozen: het is een zeer harde steen die in zeer kleine diktes kan worden bewerkt en dus de lichtheid van het project ten goede komt. Bovendien contrasteert zijn kleur met de muren van de zuilengang van het klooster en lijkt ze op de kleur van de dekleien. Blauwe hardsteen biedt als materiaal op zich een grote rijkdom aan afwerkingen en contrasten. Bovendien word ik bij de Carrières de la Pierre Bleue Belge steeds opnieuw aangenaam verrast door de grote beschikbaarheid van de mensen en het voortreffelijke technische advies dat ik er krijg."    

Afwerking
afwerking_gezaagd Gezaagd
De afwerking ruw gezaagd wordt gekenmerkt...
   
Afwerking
afwerking_korstplaat Korstplaat
Korstplaat is donkergrijs tot zwart van...
   
Afwerking
afwerking_geslepen Geslepen
Voor de realisatie van deze afwerking...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE