Informatiebrief 9
                       
MEI 2008
 
  Hoofdartikel
Beursnieuws
Station Luik-Guillemins : vorderingsstaat
Ons nieuw verzaagcentrum
Agenda
   


Edito

Zoals beloofd, zult u in deze nieuwe editie van de informatiebrief van de Carrières de la Pierre Bleue Belge enkele foto's vinden van onze aanwezigheid op de beurzen MadeExpo in Milaan, Batibouw in Brussel en Bois & Habitat in Namen in de loop van de laatste maanden.

Bovendien zult u te weten komen hoe de bouw vordert van het nieuwe station van Luik-Guillemins, een project van de hand van de befaamde architect Santiago Calatrava. We volgen dit nu al meer dan 5 jaar en eind vorig jaar kregen we ervoor een bestelling van meer dan 20.000 m² Belgische blauwsteen. Het station krijgt geleidelijk aan zijn definitieve vorm en de leveringen volgen elkaar op. Wij stellen u in staat de verschillende stappen van de bouw van het station via onze informatiebrieven op te volgen. Dit indrukwekkende project zal een aantal mensen verrassen en anderen aan het dromen brengen...

Aan al wie belang stelt in techniek stellen we u ons nieuwe verzaagcentrum voor. Met deze nieuwe installatie versterken we onze verzagingscapaciteit aanzienlijk, zodat we onze doelstellingen inzake nauwkeurigheid, soepelheid en "duurzame efficiëntie" waar kunnen maken.

Ten slotte sluiten we af met de agenda van niet te missen evenementen in de komende maanden en met onze vakantiekalender voor de komende zomer.

Maar eerst en vooral enkele woorden over een origineel project: de omvorming van de “motte” (hoogte) in de wijk van de Groeve van Soignies tot een speel- en ontspanningsruimte door de vereniging Association Sports Culture Loisirs.

Door de heraanleg van dit oude industrieterrein komt deze ruimte weer ter beschikking van de inwoners van de wijk. Een plek, die door de activiteiten van de steengroeve sinds de 17e eeuw sterk van uitzicht veranderde. Omdat we de heraanleg van oude buiten gebruik gestelde steengroeven willen bevorderen, steunen Les Carrières de la Pierre Bleue Belge dit project actief. Meer informatie is te vinden op de blog van de vereniging.

   
   


Beursnieuws

De MadeExpo in Milaan werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd en bekoorde 1.900 exposanten. Doel was uit te groeien tot het trefpunt voor architecten en vaklui uit de Europese bouwsector. De verwachtingen van organisatoren en deelnemers werden ingelost en zelfs ruimschoots overtroffen.

Inderdaad, meer dan 170.000 bezoekers, van wie 16.000 buitenlanders, zijn naar Milaan gegaan voor deze uitzonderlijke vijfdaagse. Deze internationale beurs was erg vernieuwend en bracht de belangrijkste vertegenwoordigers van de bouwnijverheid in Europa bijeen, gaande van specificatieschrijvers tot aannemers, over technologische diensten en aanbieders van oplossingen, en presenteerde een ruim assortiment materialen en afwerkingen.

Batibouw was zoals elk jaar weer een eclatant succes met meer dan 330.000 bezoekers.

Ter gelegenheid van onze deelname aan het salon Bois & Habitat hadden we dan weer gelegenheid om een erg talrijk opgekomen publiek te ontdekken dat zeer gevoelig is voor duurzame ontwikkeling en voor de ontwikkeling van natuurlijke producten. Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie van steen en hout tot originele en altijd geslaagde creaties leidt.

   
     up
   
   


Station Luik-Guillemins - Vorderingsstaat

Het station Luik-Guillemins is een belangrijk kruispunt van het Belgische Spoorwegnet. Het werd gebouwd in 1958, maar was mettertijd erg bouwvallig geworden. De NMBS besliste dan ook om een nieuw spoorwegstation te bouwen in deze stationswijk in volle mutatie. Het voorstel was een project van formaat, waarin ook de heraanleg van de directe omgeving van het station werd opgenomen. Na een internationale wedstrijd werd het ontwerp toevertrouwd aan de befaamde architect Santiago Calatrava. Naast een immens beglaasd gewelf, een parkeerplaats met 800 plaatsen en een rechtstreekse toegang tot de autoweg, zal dit nieuwe station negen sporen tellen waarvan de perrons bekleed zullen worden met 18000 m² tegels in Belgische blauwsteen. De bouwwerkzaamheden gingen van start in de lente van 2005 en als alles volgens plan verloopt, zouden ze voor het eind van dit jaar afgesloten moeten worden met de indienststelling van het nieuwe station.

We kregen in april de kans om de bouwplaats te bezoeken en konden er enkele foto's maken:

   
     up
   
   


Ons nieuw verzaagcentrum

Enkele maanden geleden al hebben we in onze vestiging van Neufvilles een nieuw verzaagcentrum geïnstalleerd. Met deze intelligente machine kunnen we heel nauwkeurig platen verzagen in verschillende afmetingen die eerder in het geheugen van de besturing werden opgeslagen.

Merk: BRETON

Herkomst: ITALIË

Gebruik: VERZAAGCENTRUM

Aantal slijpschijven: 7


Stappen van het proces:

o    Laden van de plaat op de machine met behulp van een automatische robot

o    Identificatie van de fouten en markering van de plaat

o    Scannen van de plaat

o    Optimalisatie van het verzagen door de computer – tussenkomst van de operator indien nodig

o    Verzagen van de plaat

o    Tussentijdse opslag van de bestellingen op paletten

Aantal bedienaars: 2

Maximale afmetingen van de platen: L x b x d: 4 m x 2 m x 16 cm

De Carrières de la Pierre Bleue Belge zien de volgende voordelen in deze installatie:

-          Soepelheid:

  • mogelijkheid om tegelijkertijd tegels in verschillende formaten te verzagen

  • verzagen van tegels met grote afmetingen uit de beste delen van de plaat

  • wijziging van bestellingen mogelijk bij elke nieuwe plaat

-          Nauwkeurigheid :

  • op het vlak van de afmetingen

  • op het vlak van de haaksheid

-          Besparing :

  • aanzienlijke materiaalbesparing dankzij de optimalisatie van de machine die de platen verzaagt volgens de lopende bestellingen en het afval tot een minimum beperkt

  • nauwkeurige opvolging van de prestaties en van de slijtage van de schijven

  • productierapporten onmiddellijk beschikbaar in de vorm van een computerbestand

   
     up
   
   


Agenda

Symposium van sculpturen - Soignies – Tweede helft van augustus

ONZE KANTOREN ZULLEN VAN 14 JULI TOT EN MET 8 AUGUSTUS 2008 GESLOTEN ZIJN.

Photo's : alle gereserveerde rechten (Eltgv en alainjanssens - MadeExpo - Breton - CPBB)

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg dan de cliquant ici

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be