Informatiebrief 8
                       
FEBRUARI 2008
 
  Hoofdartikel
Batibouw 2008
Blauwe steen krijgt een groen tintje !
Steen en hout
Agenda
   


Hoofdartikel

Samen met de zon keert ook het seizoen van de bouwbeurzen terug.

Logo Batibouw 2008Zoals al aangekondigd zullen wij ook dit jaar aanwezig zijn op Batibouw vanaf donderdag 28 februari. Tijdens deze beurs verwachten wij u in groten getale op onze stand (6-212), vooral op vrijdag 29 februari vanaf 18 uur voor onze nocturne voor de vaklui, waar we hun projecten zullen kunnen bespreken bij een glaasje.

Logo Bois et HabitatDe grote nieuwigheid dit jaar is onze deelname aan de beurs Bois et Habitat in Namen. Omdat dit evenement inderdaad steeds belangrijker wordt (het moest opgesplitst worden in 2 beurzen: "Bois et Habitat" en "Energie & Habitat") en omdat er veel architecten en liefhebbers van natuurproducten op af komen, leek onze aanwezigheid daar onmisbaar!

Hieronder vindt u alvast wat nieuws over het thema dat momenteel op Batibouw zeer actueel is: de duurzame ontwikkeling, en een artikel gewijd aan bouwplaatsen waar gebruik gemaakt wordt van steen en hout.

Wij zullen u zeer binnenkort een relaas geven van onze aanwezigheid op de beurzen "Made Expo" in Milaan, "Batibouw" en "Bois et Habitat".

   
   


Batibouw - Thema van de editie 2008 :
Duurzame ontwikkeling

Batibouw heeft dit jaar als thema DUURZAME ONTWIKKELING gekozen, vanuit economisch, sociaal en milieustandpunt. Deze zeer actuele thematiek herinnert aan de toenemende belangstelling van het grote publiek voor ethiek en ons milieu.

De Carrières de la Pierre Bleue Belge passen bijzonder goed in deze thematiek. U zult dit kunnen vaststellen als u het artikel hieronder leest, waar wij het hebben over wat wij doen voor het milieu binnen het kader van een duurzame ontwikkeling.

Wij hopen dat dit thema iedereen zal interesseren, dat de bouwheren er concreet voor zullen openstaan en dat ze door hun bezoek aan de beurs naar duurzame oplossingen zullen zoeken voor hun verbouwingen.

   
     up
   
   


De Carrières de la Pierre Bleue Belge publiceert de eerste Belgische milieuverklaringsfiche

In de vorige nieuwsbrief stelde een artikel de positionering van de Carrières de la Pierre Bleue Belge t.a.v. de sociale pijler van de duurzame ontwikkeling voor.

Logo Cycle de vieDit keer is de milieupijler aan de beurt. Blauwe steen krijgt een groen tintje!

Een natuurlijk materiaal, een productieproces beperkt tot "gewoon verzagen", de bewezen eeuwenlange duurzaamheid in de bouwsector, het gemakkelijk, om niet te zeggen onbestaande onderhoud, het bevoorrechte hergebruik in het kader van een selectieve afbraak… zijn allemaal argumenten waardoor de Belgische Blauwe hardsteen allang past in het kader van duurzame ontwikkeling.

Op basis van deze argumenten is onze onderneming in 2006 gestart met grondig na te denken over de milieu-impact van de Belgische Blauwe hardsteen tijdens zijn hele levenscyclus (productie - plaatsing - gebruik – einde levensduur). Deze Levenscyclusanalyse (LCI) werd uitgevoerd op een van onze exclusieve producten, de Patrimonium-tegel®, volgens de normen uit de reeks ISO 14040. Ze is samengevat in een milieuverklaringsfiche (FDES) die sinds de lente van 2007 te vinden is op onze website.

Naast de nauwkeurige identificatie van de verschillende effecten op het milieu, heeft deze LCI ons in staat gesteld algemenere indicatoren te bepalen, zoals het verbruik van niet-groene energie of de uitstoot van broeikasgassen. Het onderzoek van die gegevens opent de weg naar nieuwe gedachten of verbeteringen waarvan het spectrum de grens van de onderneming ruim overschrijdt! Zo heeft meer dan 40% van de uitstoot van broeikasgassen tijdens de levenscyclus van de Patrimonium-tegel te maken met het transport en de plaatsing! Voor een Aziatisch importproduct moet men rekenen op een 95 keer groter energieverbruik door de "transport-impact"!

Dit voorbeeld illustreert perfect de groene benchmarking dat dit type balans biedt. De FDES vormt inderdaad een krachtig instrument om een pertinente keuze te kunnen maken van een bouwmateriaal dat past in het ecologische concept van een bouwwerk, bv. van het type "HQE - Hoge milieukwaliteit".

Als eerste Belgische onderneming die een milieufiche heeft gepubliceerd van een product dat bovendien in België zelf wordt vervaardigd, hopen de Carrières de la Pierre Bleue Belge architecten en voorschrijvers warm te kunnen maken voor de voordelen die het gebruik van de Belgische Blauwe hardsteen met zich meebrengt voor het milieu.

De Belgische Blauwe hardsteen kadert duidelijk in het "ecologisch omgaan met materialen" .

   
     up
   
   


Bouwprojecten :
Steen en hout, een natuurlijk en geslaagd huwelijk

Zowel buiten als binnen, in de vorm van breuksteen of in "fijne" afwerkingen, zoals gezoet, gaat Belgische Blauwe hardsteen prachtig samen met een ander nobel en natuurlijk materiaal: hout.

De contrasterende kleuren en talrijke mogelijkheden die deze materialen bieden, maken dat ze hoog scoren bij al wie bekommerd is om het milieu en van schoonheid houdt.

Deze vaststelling hebben wij kunnen doen tijdens onze deelname aan de beurs MadeExpo in Milaan (Beurs voor Architectuur en Design).

Wij hebben daar inderdaad aan deelgenomen samen met Gebo, een Belgische producent van parket.

Onze gemeenschappelijke stand was opgebouwd uit steen en hout, en kon een talrijk publiek bekoren. Onze ervaring heeft ons bevestigd dat de steen een plaatsje vindt in de meest hedendaagse wooninrichtingen.

Bekijken we eventjes enkele foto's van realisaties waar hout en steen in de kijker staan:

                        

Terras - Privéwoning.                    Kantoor van de Carrières de la Pierre
Brussel                                                         
Bleue Belge te Soignies

Bureau en woning - Architect Joël Coupez - La Hulpe.

Stand van de Carrières de la Pierre Bleue Belge op Batibouw

   
     up
   
   


Agenda

Batibouw – Brussel – 28/02-09/03/2008 - Stand 6-212

Conferencie - CSTC-WTCB in Limelette – 06/03/2008 – Voor de Carrières de la Pierre Bleue Belge zal Benoît Misonne de milieuverklaringsfiche van onze firma voorstellen tijdens de 4e sessie van de conferentiesessie met als thema "Hoe duurzaam bouwen voorschrijven"..

Bois & Habitat – Namen – 14 -17/03/2008 - Stand 1D78

Journée Jeunesse & Patrimoine – Soignies – 18/04/2008. Meer informatie te verkrijgen in het VVV-kantoor van Soignies (Tél.: 067/347.377. email : tourisme@soignies.be)

Colloquium – Palais des Congrès (Parijs) – 21/05/2008 – Benoît Misonne zal het beleid m.b.t. duurzame ontwikkeling van de Carrières de la Pierre Bleue Belge NV uiteenzetten

Symposium de sculptures Soignies – 2e helft van augustus 2008

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg dan de cliquant ici

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be