Informatiebrief nr 7
                       
JANUARI 2008
 
  Hoofdartikel
De Galerij van de Dinosauriërs
De "Jardin des Géant" te Rijsel
Certificaten et label
Agenda
   


Beste wensen voor 2008 !

Aan het begin van 2008 wensen de Carrières de la Pierre Bleue Belge u het allerbeste toe. Moge het een jaar vol nieuwe projecten worden!

Geregeld geven we deze nieuwsbrief, en dit nu al gedurende twee jaar, uit. Hij wordt elk trimester elektronisch verstuurd door ons communicatieteam naar iedereen die belang stelt in onze activiteiten en projecten, en in de Belgische blauwsteen in het algemeen. Wij proberen hierin onze blauwsteen voor te stellen in al zijn aspecten door artikels te schrijven over de bouwplaatsen, zowel in België als in het buitenland, en u nauwkeurige informatie te verstrekken over onze onderneming en de nieuwe technologieën die wij toepassen. De vorige edities kunt u inkijken op onze website www.pierrebleuebelge.be. Mocht u echter meer informatie wensen of als u suggesties hebt, neem dan gerust contact met ons op.

U vindt in dit 7e nummer details en foto's van twee nieuwe bouwplaatsen waar Belgische blauwsteen gebruikt wordt.

De twee projecten die we in dit januarinummer voorstellen zijn de Galerij van de Dinosauriërs in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel en de Jardin des Géants in Rijsel (Frankrijk). Bij die twee projecten wordt Belgische blauwsteen op originele wijze verwerkt. De artikels zijn verfraaid met tal van foto's. Ga dus snel een kijkje nemen om deze projecten van dichterbij te bekijken…

Het tweede artikel geeft een bondige voorstelling van de certificaten en labels die Les Carrières de la Pierre Bleue Belge wisten te behalen. Ze verzekeren een betere kwaliteitsgarantie van onze producten en onze processen.

En tot slot, een kort overzicht waar Les Carrières de la Pierre Bleue Belge aanwezig zullen zijn op gespecialiseerde (jaar)beurzen in België en in het buitenland.

Wij hopen u terug te zien op Batibouw van 28 februari tot 9 maart 2008 op stand 212 in Paleis 6. U krijgt van ons nog een informatiebrief die volledig gewijd zal zijn aan deze bouwbeurs met dit jaar als thema “Duurzaam bouwen” vanuit ecologisch en sociaal oogpunt.

   
   


Belgische Blauwe Hardsteen in de Galerij van de Dinosauriërs van het Museum voor Natuurwetenschappen van België

Eind vorig jaar had de inhuldiging plaats van de nieuwe Galerij van de Dinosauriërs in het Museum voor Natuurwetenschappen van België. U vindt er de grootste collectie dinosauriërs van Europa.

U zult ons wellicht zeggen: "wat is het verband tussen Belgische Blauwsteen en dinosauriërs, behalve dat de beide fossielen enkele honderden miljoenen jaren oud zijn?!"

Wel, u slaat de nagel op de kop: dat is inderdaad de reden waarom de Belgische blauwsteen gekozen werd om een aantal van de opmerkelijkste soorten uit de collectie te ondersteunen.

De Galerij van de Dinosauriërs werd 3 jaar lang grondig gerenoveerd om de collectie (Iguanodon, Diplodocus, Tyrannosaurus rex, Stegosaurus, Triceratops, Maiasaura, Cryolophosaurus…) nog beter te huisvesten en om de enthousiaste bezoekers – zowel kinderen als ervaren paleontologen –nog beter te kunnen onthalen.

De podia in blauwsteen werden vervaardigd door de marmerslijperij Oscar Daffe en passen prachtig in de statige architectuur en de moderne en weloverdachte museuminrichting.Praktische informatie:

Museum voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29
B-1000 Brussel

www.natuurwetenschappen.be
   
     up
   
   


Project in uitvoering : de «Jardin des Géants » te Lille

De Euralille-wijk in de buurt van de stations Lille Flandres en Lille Europe (TGV-station op het kruispunt met de lijnen Londen – Brussel – Parijs) is een zakenwijk in volle expansie. Al meer dan twintig jaar bouwt men er woningen, hotels, winkels en vooral veel kantoren. Om dit nieuwe zakencentrum wat "groener" te maken, heeft de stadsgemeenschap van Rijsel voor haar kantoren een nieuwe groene ruimte willen creëren.

Het gaat om een park boven een grote ondergrondse parkeergarage, "Le Jardin des Géants" genoemd als eerbetoon aan de tradities van Noord-Frankrijk. Het is een plaats om te wandelen en een groene long in een zone met heel veel autoverkeer.

Deze bouwplaats interesseert ons vooral omdat het gaat om een zeer originele toepassing van onze blauwsteen. De parkwegen zijn inderdaad in opus incertum aangelegd in blauwsteen met verschillende afwerkingen (ijsbloem, gebouchardeerd en gezoet) en afgeboord met “korst-elementen” met een karakteristieke, erg gestructureerde afwerking. Het gaat nl. om het natuurlijke bed van de Belgische Blauwsteen. Lanen in opus incertum aanleggen vergt een speciale techniek. De verschillend afgewerkte plakken worden ter plaatse in stukken gebroken en vervolgens in elkaar gepuzzeld. Een echte kopbreker, maar de kwaliteit van het resultaat zal het gedane werk meer dan waard zijn. De stenen worden op een zandbed gelegd, zonder voegen, en het geheel wordt afgeboord met fijne stalen latten.Trapeziumvormige Japanse stapstenen met gevlamde afwerking vormen ook een wandelpad waarlangs binnenkort een zeer rijke beplanting zal groeien.

De Belgische Blauwsteen werd gekozen uit ecologische overwegingen. Het gaat hier immers om een natuurlijk materiaal uit de streek. Deze keuze bevestigt het succes dat de Belgische Blauwsteen kent voor de inrichting van steden in Frankrijk en toont dat hij tal van onvermoede mogelijkheden in zich heeft.

In de lente zullen we het resultaat kunnen ontdekken, afgewerkt en in bloei!

Praktische informatie:

Bouwheer: Lille Métropole Communauté Urbaine
Architect: Mutabilis (Parijs)
Aannemer: Société Nouvelle Brosset (Béthune)
Adres: rue du Ballon, Rijsel (Euralille-wijk)
   
     up
   
   


Kortweg...
Certificaten en label van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge

Sociaal label

Op 7 januari van dit jaar had de hercertificeringsaudit van ons Sociaal Label plaats. Het eindrapport wordt momenteel nog opgesteld, maar wij durven er niettemin nu al op wedden dat Les Carrières de la Pierre Bleue Belge opnieuw een certificaat voor 3 jaar zullen krijgen!

Dit Belgische federale label is een waar middel voor de consolidatie van de sociale zuil waarop onze Belgische Blauwsteen duurzaam rust. Het stelt ons in staat ons te onderscheiden van bepaalde exotische stenen afkomstig uit landen die de 8 fundamentele Conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) nog niet geratificeerd hebben. Zo heeft bv. China slechts 4 ervan ondertekend: dwangarbeid is er nog schering en inslag, en zowel de vakbondsvrijheden als vrijheid van onderhandelen zijn er niet erkend....

ISO- certificering 9001-2000

In januari 2007 kregen Les Carrières de la Pierre Bleue Belge voor de derde keer het label ISO 9001-2000 toegekend.

Dit ISO- label is echter geen statische kwaliteitsgarantie die wij onze klanten bieden. Daarom en omdat we steeds uit zijn op dynamische verbeteringen, hebben we beslist om onze ploeg interne “auditoren” te versterken door een specifieke vorming te organiseren. Vanaf februari 2008 zullen Les Carrières de la Pierre Bleue Belge niet minder dan 9 interne auditoren tellen, die zullen kunnen instaan voor de optimalisatie van het kwaliteitsbeheersysteem!

Technische Goedkeuring met certificering (ATG)

De Technische Goedkeuring met certificering (ATG) van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge zit voortaan op één lijn met de Europese proefnormen.

Deze kwaliteitsgarantie van onze Belgische Blauwsteen, uitgereikt door de BUtgb (Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw) is geldig tot 31/12/2011.

De officiële ATG-plaatjes zijn momenteel nog in aanmaak bij het WTCB. Zodra we ze ontvangen hebben, zullen we online op onze website plaatsen.

Verbetering en kwaliteit, twee kernwoorden van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge!
   
     up
   
   


Agenda

Made Expo – Milano – 5-9/02/2008

Batibouw – Brussel – 28/02-09/03/2008

Bois & Habitat – Namen – 14-17/03/2008

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg dan de cliquant ici

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be