Informatiebrief 13
                       
APRIL 2009
 
  Belgian building awards 2009
Fabriek Leblan Lafont te Rijssel
Brussels airport
Batibouw en Bois & Habitat
Wedstrijd
   


Belgian Building Awards 2009: 2 van de 4 winnende projecten uitgevoerd in Belgische blauwe hardsteen

De Belgian Building Awards werd uitgereikt in de maand maart ter gelegenheid van Batibouw. Dit evenement beloont realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en bouwondernemingen.

Van de vier beloningen gingen er twee naar realisaties waar Belgische blauwe hardsteen een belangrijke plaats inneemt.

De Golden Building Award werd overhandigd aan Santiago Calatrava voor zijn uitzonderlijke prestaties in het project van het station Guillemins in Luik. De Carrières de la Pierre Bleue Belge heeft 21.000 m2 gebouchardeerde tegels geleverd voor de verharding van de perrons.

De Prijs voor het Cultureel Patrimonium werd toegekend aan het Museum voor Fotografie in Charleroi. De vloer van de wintertuin in de nieuwe vleugel van het gebouw, getekend door het Bureau L’Escaut Architecture, is bekleed met Belgische blauwe hardsteen.

 

   
   


Een nieuwe referentie voor de Belgische Blauwe Hardsteen in Rijsel
Leblan Lafont: van textielvezel tot optisch vezel

7500 m2 Belgische Blauwe Hardsteen waren nodig om de vloer te bedekken van EuraTechnologie. Dit nieuwe Rijselse bedrijvencentrum voor Informatie- en communicatietechnologieën werd onlangs ingewijd door Martine Aubry.

Eertijds: 2 stukken industrieel braakliggend, overblijfselen van de textielindustrie, aan de oever van de Deule.

Vandaag: een gloednieuwe tempel voor nieuwe technologieën, waar 85 bedrijven een onderdak hebben gevonden (o.a. Microsoft en Cap Gemini).

De twee oude industriële panden (de fabriek van Leblan en die van Lafont) zijn voortaan met elkaar verbonden door een atrium van 2000 m2 waarvan de vloer volledig bedekt is met blauwe hardsteen.

Belgische blauwe hardsteen, op een oppervlakte van 7500 m2, werd gekozen niet alleen wegens zijn grijs-zwarte tint die zo goed bij de hedendaagse architectuur van de plek past, maar ook omdat dit een natuurlijk materiaal uit de streek is, aangezien onze steengroeven zich slechts op een paar tientallen km van Rijsel bevinden.

Deze spectaculaire en intelligente renovatie, met respect voor de geschiedenis van de gebouwen, maakt deel uit van een algemeen project voor de herwaardering van de oevers van de Hoge Deule in het kader van een duurzaam ontwikkelingsbeleid. Deze “ecologische wijk” (éco-quartier) van 100 hectare ligt tussen Rijsel en Lomme en is toegankelijk met het openbaar vervoer (o.a. via het water met een pendelboot). Hij ligt in de buurt van grote verkeersassen en zal woningen, kantoren en groene ruimten bevatten.

Details van het project:

Architect: Brossy & Associés / Landschapsarchitect: Bruel-Delmar
Bouwheer: SORELI
Aannemers: CRM - Bauters
Blauwsteenproducten: 7500 m2 (betegeling binnen (zwart verzoet), treden, putranden en enkele aangelegde zones buiten (gevlamde afwerking).

Meer info:

www.euratechnologies-mag.com & www.euratechnologies.com

   
     up
   
   


Brussels Airport: reizigers uit de hele wereld stappen via Belgische blauwsteen het vliegtuig op.

Mooi visitekaartje voor onze Belgische blauwe hardsteen

Zelfs gehaaste reizigers die gebruik maken van de nieuwe vertrekzones in de luchthaven van Brussel, merken ongetwijfeld de gloednieuwe trottoirs in Belgische blauwsteen op.

De volledige vertrekzone werd gerenoveerd uit bekommernis voor het onthaal, de veiligheid en de vlotte doorstroming van het verkeer (1000 voertuigen per uur!).

De bouwheer heeft gekozen voor een renovatie met een lange levensduur. Daarom werden de trottoirs in Belgische blauwsteen uitgevoerd. Er werd voor de gebouchardeerde afwerking gekozen wegens haar slipwerende eigenschappen.

Reizigers uit de hele wereld die via Brussel reizen, zullen voortaan een ander plaatselijk product kunnen ontdekken dan onze chocolade.

Details van het project:

Bouwheer: The Brussels Airport Company
Studiebureaus: Lievense - Seco
Aannemer: Wegebo
Blauwsteenproducten: 4000 m2 (gebouchardeerde tegels, en boordstenen)
.

   
     up
   
   


(Blauwe hardsteen), Bois & Habitat

Net als vorig jaar was de Carrières de la Pierre Bleue Belge eind maart opnieuw present op de beurs Bois & Habitat in Namen.

Deze deelname heeft de belangstelling van het publiek voor lokale, natuurlijke materialen eens te meer bevestigd, en meer bepaald voor blauwe hardsteen, gebruikt in combinatie met hout.

Naar aanleiding hiervan werd een bank uit blauwe hardsteen in combinatie met hout gekozen voor de wedstrijd Design & Bois, georganiseerd ter gelegenheid van de beurs. Deze bank, getekend door een jonge Zwitserse designer, Melody Sirman, bestaat uit jardinières in blauwe hardsteen in combinatie met hout om op te zitten.

Meer info: www.melodysirman.com

Batibouw 2009

Deze  50° jubileumeditie kon dit jaar opnieuw op hetzelfde aantal bezoekers rekenen als de vorige jaren. Ook de Carrières de Pierre bleue belge heeft hier z’n steentje toe bijgedragen en kan terugblikken op een succesvolle deelname, welke in het teken stond van de nieuwigheden Claustra en Ligne Bleue.

Daarnaast kon ook het bestaande productengamma op voldoende interesse rekenen van zowel de professionele als de particuliere bezoeker.

Deze producten in combinatie met een strakke stijlvolle standpresentatie tonen de huisstijl en richting die Carrières de Pierre Bleue Belge uitstippelt voor de komende jaren.

Deelname voor editie 2010 is bij deze genoteerd!


   
     up
   
   


Wedstrijd rond Belgische blauwe hardsteen in de tuin

De inschrijvingen blijven binnenstromen. Wij zijn heel erg blij met de grote belangstelling van het publiek voor dit evenement en wij wachten met ongeduld op de uitvoering van uw projecten.

Ter herinnering: wij organiseren een wedstrijd rond het thema "tuinpaden". Deze wedstrijd richt zich tot al wie een concreet project heeft. De winnaar zal 3000 euro in Belgische blauwe hardsteen ontvangen.

Als u wil deelnemen, hebt u nog even de tijd om zich in te schrijven.

Vergeet niet dat wij uw dossiers uiterlijk op 15 mei verwachten.

Een jury van vakmensen zal het project bekronen waarin de Belgische blauwe hardsteen op de meest originele manier wordt toegepast.

Meer informatie vindt u op onze website www.pierrebleuebelge.be. U kunt ook contact opnemen via e-mail op het volgende adres: tuin@pierrebleuebelge.be

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be