Informatiebrief 11
                       
DECEMBER 2008
 
  Hoofdartikel: Prijs "Economie 08"
Belgische blauwe hardsteen in Québec
Technologische innovatie in Tellier des Prés
Nieuwe realisaties : Moncler in Parijs en Milano / het Museum van de fotografie in Charleroi
Wedstrijd en agenda
   


Hoofdartikel

De Carrières de la Pierre Bleue Belge NV hebben de prijs"Economie 2008" van het Communauté Urbaine du Centre ontvangen - 2 october 2008

In aanwezigheid van de heer Rudy DEMOTTE, Minister-President van de Waalse Regering, en bijna 350 personen, mochten de Carrières de la Pierre Bleue Belge de "Economieprijs 2008" in ontvangst nemen op een avond die georganiseerd werd door de Communauté Urbaine du Centre (CUC).

Dit is de manier waarop het CUC, onder het voorzitterschap van de heer Pascal HOYAUX, de industriëlen uit de streek van het Centrum in het zonnetje zet. Uit een selectie van meer dan 60 representatieve ondernemingen met een knowhow die inderdaad nog altijd aanwezig is in de regio, heeft onze onderneming zich niet alleen onderscheiden door haar leiderschap en haar hele lange bestaan,maar ook door haar exportprestaties en dynamisme op het vlak van innovatie en duurzame ontwikkeling.

Dus hoedje af voor de Carrières de la Pierre Bleue Belge. In de kolommen van een CUC-publicatie kon men het volgende lezen: Deze onderneming behoort tot een familie met een grote industriële traditie, waarvan de wortels teruggaan tot het begin van de industrialisering en zelfs nog ervoor. Deze familie heeft zich op lange termijn geëngageerd. Het mooiste bewijs daarvan is de nieuwe steengroeve die op stapel staat, en die pas na een generatie volledig operationeel zal zijn! Dit is wat men "werken voor toekomstige generaties" noemt, en dit komt niet zo vaak voor. Bovendien gaat het om een volkomen natuurlijk product.

Een welgemeende dank aan het CUC!

   
   


Een zitbank in Belgische blauwe hardsteen gratis aangeboden aan de stad Québec

De heer Jacques Etienne, burgemeester van Namen, en een aantal schepenen en inwoners van Namen zijn in september naar het prachtige Québec gereisd om er de inwijding van een zitbank in Belgische blauwe hardsteen bij te wonen. Als geschenk van de stad Namen aan Quebec net als Namen met dezelfde naam als de provincie waarvan ze de hoofdplaats is, voor haar 400e verjaardag, is de bank een symbool van de vriendschapsbanden die de beide steden aan elkaar binden.

De bank vorm een deel van het stadsmeubilair en werd meteen na de inwijdingsceremonie bestormd door de vaste bezoekers van het plein voor het stadhuis. Hij kreeg de naam "Ontmoeting/Rencontre", als symbool voor deze ontmoetings- en animatieplaats van de stad. Het is een ontwerp van de Belgische industriële vormgever Jacques Tilman van het bureau Inov (www.inov.be).


De heer Régis Labeaume, burgemeester van Québec, was zeer onder de indruk van het geschenk dat voor hem "een prachtige nalatenschap" zal blijven “waarin hij de vriendschapsbanden tussen Québec en Namen ziet”. De twee steden zijn sinds 1991 zustersteden en in de laatste feestmaanden ter gelegenheid van de verjaardag van de stad, gesticht door Samuel de Champlain, stonden verscheidene zeer verrijkende internationale ontmoetingen op het programma.

Vanaf maart 2007 was Jean-Franz ABRAHAM, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de Carrières de la Pierre Bleue Belge NV, betrokken bij dit Waalse project, met de steun van de vereniging NEW (Namen – Europa – Wallonië: www.new.be). Hij heeft het blok blauwe hardsteen dat gediend heeft voor de bank gratis aangeboden. Zoals dit voorbeeld opnieuw aantoont, is Belgische blauwsteen geschikt voor allerhande projecten en wordt hij vooral gewaardeerd voor stadsmeubilair.

   
     up
   
   


Technologische innovatie voor onze nieuwe steengroeve in Tellier des Prés

Sinds de eerste spadeschop in november 2006 zijn de werkzaamheden voor het blootleggen van onze nieuwe steengroeve in Tellier des Prés in een stroomversnelling geraakt. Samen met onze partner Gralex hebben wij inderdaad een Putzmeister-pomp geïnstalleerd voor het ondergronds afvoeren van klei naar de oude put van de steengroeve van Perlonjour.

Met een capaciteit van 100 kubieke meter vaste stof per uur kan deze pomp in een of twee ploegen per dag werken. Hoewel deze technologie al gebruikt werd in grote projecten (de Kanaaltunnel, de bouw van torens in Dubai...), is het de eerste keer dat dergelijk transport onder de grond over een zo lange afstand gebeurt, in ons geval over meer dan 1500 m. Bovendien werd dit systeem nooit toegepast voor het afvoeren van met water vermengde klei.

Door deze werkelijk unieke innovatie in België kon het grootste deel van het transport met zware vrachtwagens dat normaal bij het blootleggen van een steengroeve komt kijken, vermeden worden. Dit kadert in ons beleid van duurzame ontwikkeling; naast het feit dat er geen infrastructuur meer nodig is voor het afvoeren met vrachtwagens (verharde wegen...), is er ook geen lawaai en stof meer door het transport. Dit zou een aanzienlijke impact gehad hebben op het milieu, want de blootleggingswerkzaamheden zullen meer dan twintig jaar duren! Bovendien wordt het water dat gebruikt wordt voor het transport van de klei rechtstreeks uit de groeve van Perlonjour gepompt om er terug te komen maar dan in de vorm van slib. Er wordt dus geen water verspild.

Hoewel we al de eerste blokken blauwe hardsteen in oktober hebben kunnen winnen, moeten we nog verscheidene maanden werken vooraleer aanspraak te kunnen maken op een als industrieel te kwalificeren productie.

   
     up
   
   


Nieuwe realisaties met Belgische Blauwe Hardsteen

De Carrières de la Pierre Bleue Belge NV op de sneeuwpistes?

Moncler kleedt zijn skiërs met dons en verfraait zijn winkels met Belgische blauwsteen!

Alles begint in Parijs: het huis Moncler kiest voor Belgische blauwe hardsteen als sfeerschepper door zijn winkel in een lichtjes "ijzige"sfeer met gedempte glans te hullen...

Om een ware nieuwe versie tot stand te brengen van het beijzelde interieur van een typische chalet uit de Savoye, werd de ruimte van de winkel van kop tot teen – vloeren en muren – getooid met Belgische blauwe hardsteen om de (on)volkomenheden ervan goed te laten uitkomen!!!Lentiel décoratif !

Het steenverband speelt op vrije lengten met variabele breedtes en verleent er een structuur aan die doet denken aan het rondhout van chalets.

Het is een echt sneeuwbaleffect dat vertrokken is in Parijs en nu verder naar het zuiden rolt tot in de hoofdstad van de mode: Moncler herneemt inderdaad hetzelfde concept voor zijn winkel in Milaan!

Gevlamde afwerking? Gevlamd en geborsteld?

De ruwe en gedistingeerde afwerkingsstijl blijft echter een productiegeheim. De Belgische blauwe hardsteen gaat voor een "total look"

De wintertuin van de nieuwe vleugel van het Museum van de Fotografie in Charleroi

Deze zomer werd de nieuwe vleugel van het Museum van de Fotografie in Charleroi ingewijd.

Dit museum dat al meer dan 20 jaar ondergebracht is in het oude Karmelietenklooster van Mont-sur-Marchienne, werd voor de eerste keer grondig aangepakt in 1995.

Het bestaande neogotische gebouw was echter te klein geworden zodat er nu een hedendaagse vleugel aan werd toegevoegd om de tentoonstellings- en opslagruimte te kunnen uitbreiden, en om er een bibliotheek, een cafetaria en de educatieve dienst in onder te brengen. Het museum wordt zo de grootste instelling in Europa die volledig gewijd is aan de fotografie.

De nieuwe vleugel, in totale harmonie met het oude gebouw, heeft een houten structuur. De buitenmantel, waarvan het ontwerp van de hand is van de kunstenaar Jeanine Cohen, is van aluminium, wat het gebouw een heel eigen karakter verleent.

Een van de gevolgen van de nieuwe inrichting is een veel grotere openheid naar het park achter het Karmelietenklooster. De overgang tussen het museum en het park loopt via de wintertuin, een rustplaats die rechtstreeks in contact staat met de natuur.

En precies op deze plaats vond de Belgische blauwe hardsteen een ideale toepassing. De vloerbedekking bestaat er uit “in opus incertum” (in wisselend verband) gelegde blauwsteen. Ze loopt door tot buiten het gebouw om een harmonieuze overgang te vormen.

De Carrières de la Pierre Bleue Belge zijn trots aan deze bepaald stoutmoedige en kwalitatief hoogstaande verwezenlijking te hebben mogen meewerken.

Dit project werd genomineerd voor de Mies van der Rohe Award, een Europese architectuurprijs.

Informatie:

Het Museum van de Fotografie te Charleroi (Mont-sur-Marchienne)
Adres: Avenue Paul Pastur, 11 – 6032 Charleroi
Architect: L’Escaut Architecture (
http://www.escaut.org)
Algemene aannemer: Bajart
Bouwheer: Ministerie van de Franse Gemeenschap Wallonië-Brussel

Website: www.museephoto.be

   
   


Wedstrijd en agenda

In het eerste semester van 2009 zullen de Carrières de la Pierre Bleue  Belge een wedstrijd uitschrijven met als thema de  “Belgische blauwe hardsteen in de tuin”.

Deze wedstrijd richt zich tot elke particulier die een privéproject op stapel heeft staan voor de buiteninrichting waar Belgische blauwe hardsteen in verwerkt wordt (terrassen, zwembad, balkons, vijvers, gangpaden...).

Teken uw project uit, leg het ons voor en misschien wint u wel 3000 euro aan Belgische blauwsteen!

Het winnende ontwerp zal gekozen worden door een vakjury aan de hand van de volgende criteria: esthetiek, originaliteit van de toepassing, en haalbaarheid.

U zult er meer over kunnen lezen in onze volgende nieuwsbrief en wanneer u langskomt op onze stand op Batibouw.

    
Jardin des Géants (Rijsel) - Arch. Mutabilis
    
Tuinen van het pand Hines (Neuilly sur Seine) - Arch. Pascal Gasquet

Agenda

Batibouw (Brussel) : 26 februari - 8 maart 2009 - Paleis 6 - Stand 212
Bois & Habitat (Namen) : 27 - 30 maart 2009

Eerst semester 2009 : Wedstrijd Belgische Blauwe Hardsteen in de tuin

   
     up
   
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be