Informatiebrief 10
                       
SEPTEMBER 2008
 
  Hoofdartikel
Prix de l'aménagement urbain
Gare des Guillemins : stand van zaken van de werken
CE markering
Cultuur en agenda
   


Hoofdartikel

U ontdekt in deze 10e uitgave van onze informatiebrief, enkele foto’s van de nieuwe dorpskern van Cournonterral dat zich dicht bij Montpellier bevindt. Dit bouwproject heeft de ‘prix de l'aménagement urbain 2008’ in de wacht gesleept. Verder belichten we ook de voortuitgang van het prestigieus project van het station ‘la Gare des Guillemins’ in Luik. We gaan ook dieper in op de vergaderingen inzake CE markeringen die we in aanwezigheid van onze belangrijkste klanten hebben gepland dit jaar. In deze uitgave vindt u ook een verslag van het ‘Symposium de sculptures’ van Soignies dat deze zomer bijzonder veel succes heeft gehad. Zowel Belgische als buitenlandse artiesten kwamen er samen in het kader van onze mooie blauwe steen. We bieden u de mogelijkheid om hun werken te ontdekken. 

U mag van ons nog tegen het einde van het jaar andere projecten en werken alsook nieuws van onze splinternieuwe groeve Tellier des Prés verwachten.

Zoals verleden jaar staan de ‘Carrières de la Pierre Bleue Belge’ bijzonder goed aangeschreven in het klassement van Trends Gazellen.

Het gaat hier om een initiatief van het weekblad Trends-Tendance dat bestaat uit een klassement van de expansief groeiende bedrijven per provincie. Zoals het magazine zelf uitlegt, is de gazelle het symbool van een ondernemend bedrijf. Gazellen zijn immers tegelijk krachtig, snel en kwetsbaar. Deze expansief groeiende bedrijven stimuleren de competitiegeest van een regio en beïnvloeden op een gunstige manier het economische klimaat. We zijn dan ook bijzonder fier om tot dit prestigieuze klassement te mogen behoren.

   
   


Prix de l'aménagement urbain 2008 :
Cournonterral (Montpellier)

Recent heeft Cournonterral, een historisch wijndorpje niet ver van Montpellier (Hérault), de ‘trophée de l’aménagement urbain’ in de wacht gesleept voor de renovatie van het Kerkplein en van de ‘Place Viala’. Deze prijs werd overhandigd in aanwezigheid van Dhr. Jean-Louis Borloo, de Franse Minister van Ecologie, Energie, Duurzame Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening.

Deze nationale wedstrijd die werd georganiseerd door de Moniteur groep, lauwert voor het 6e opeenvolgende jaar, de gemeentes waarvan de uitzonderlijke realisaties bijdragen tot de verbetering van het levenskader van de inwoners. 

En natuurlijk neemt de Belgische Blauwe hardsteen een bijzondere plaats in in deze nieuwe bouwprojecten.


D
e twee markten van het historische centrum en de naaste verbindingswegen zijn bedekt met bekloofde straatstenen die schitteren in de zon. De treden en de andere stenen elementen werden ‘ruw gezaagd’. Het geheel bestaand uit Belgische Blauwe hardsteen, traditionele architectuur en hedendaags stadsmeubilair ziet er bijzonder fraai en harmonieus uit.


Het succes van de werken van Cournonterral toont nog maar eens aan dat de Belgische Blauwe hardsteen een bijzonder kwaliteitsvol materiaal is dat geschikt is voor superieure bouwprojecten zelfs als die zich op het platteland bevinden.

Dit project werd gerealiseerd door de l’Atelier Sites (Marie Christine Munoz en Hervé Piquard).

   
     up
   
   


Gare des Guillemins - Stand van zaken van de werken

Deze grote werf, die reeds in onze vorige informatiebrief werd beschreven, vordeert goed. 

Laten we eerst nog eens alles op een rijtje zetten. Het gaat hier dus om de aanleg van het nieuwe station van Liège Guillemins dat door de architect Santiago Calatrava werd getekend. Hij was bijzonder onder de indruk van het ruime gamma aan afwerkingsmogelijkheden dat les Carrières de la Pierre Bleue Belge hem heeft voorgeschoteld.

Voor alle perrons (18 000 m2!) heeft de bouwmeester gekozen voor gehamerde rechthoekige tegels. De keuze voor deze afwerking is te danken aan het bijzonder esthetische aspect, maar vooral aan de antislipeigenschappen voor de behleding van perrons.   

Na de afwerking van de perrons van sporen nr. 2 en 3, zullen de leveringen en de uitvoeringswerken worden opgedreven om het geheel tegen het einde van het jaar af te werken. 

Dit zijn enkele recente foto’s van de werken:

   
     up
   
   


CE markering : de Belgische Blauwe hardsteen op de Belgische wegen

Nazareth, op 3 april, Hasselt, op 29 mei en Namen, op 18 juni.

Drie avonden voor "professionals" met een buffet die we voor u organiseerden. De ideale gelegenheid om u te ontmoeten en u te informeren.


Sinds vele generaties, selecteren en bewerken we onze steen samen met u volgens de regels van de kunst. We moeten alleszins vaststellen dat de wereld evolueert : we zijn voortdurend bezig met certificeringen en moeten tal van normen en verplichtingen nakomen en respecteren. 

De business wacht niet…U hebt geen seconde de tijd om u bezig te houden met dergelijke reglementeringen !!

Daarom hebben we er dus voor gekozen om u duidelijke en beknopte informatie te geven over drie fundamentele punten die op het eerste gezicht nogal saai leken:

  • De ATg van de Belgische Blauwe hardsteen; 
  • De TV220, technische voorlichting die door de WTCB werd gepubliceerd en die volledig gewijd is aan onze steen;
  • De CE markering

Deze drie avonden vormden ook de gelegenheid bij uitstek om tijdens een receptie een gezicht op een stem te plakken of om simpelweg een medewerker terug te zien.

Deze avonden die tegelijk nuttige info en networking combineren, bleken een echt succes te zijn. Daarom zijn we ook van plan om dergelijke events terug te organiseren volgend jaar !

We herinneren u eraan dat de CE markering een Europese verplichting is die de producenten en de leveranciers (van de kleinste tot de grootste) moeten respecteren. Zoniet volgt een sanctie van de FOD Economie!

Door de Belgische Blauwe hardsteen te verwerken en door de afgewerkte producten op de markt te brengen, maakt u deel uit van de productieketen: het is dus van groot belang dat u de vereisten inzake CE* markering volgt. 

Om u in staat te stellen deze vereisten te respecteren, verschaffen de Carrières de la Pierre Bleue Belge u informatie en een set van modellen die u kunt personaliseren.

Vraag uw CD "CE markering Pierre Bleue Belge" aan onze vertegenwoordigers!!

* We verwijzen ook naar het artikel "le marquage CE en pratique - De CE-markering in de praktijk" dat we in het magazine "Pierre & Marbre - Steen & Marmer" nr 2008-2 hebben gepubliceered.

   
     up
   
   


Cultuur en agenda

Cultuur : De Blauwsteen gaat uit zijn dak in Soignies

Zaterdag 30 augustus was de sluitingsdag van de tweede sessie van ‘sculpture monumentale’ in Soignies.

Net zoals de editie van 2006, was dit event bijzonder geslaagd. Gedurende drie weken, konden 6 artiesten hun talent laten botvieren door gebruik te maken van blauwe steen. De groeven van Soignies hebben het nodige materiaal ter beschikking gesteld van de beeldhouwers en hebben de artiesten gedurende een week op bezoek gehad tijdens het grofslijpen.  

Dit jaar had het symposium een internationale dimensie aangezien er twee buitenlandse beeldhouwers van de partij waren: Leonardo Castellani (Argentinië) en Andrey Vrabchev (Bulgarije). De andere artiesten waren Brigitte Danse, die een echt monumentaal werk heeft neergezet, Manu Anciaux, Henri Hardy en Olivier Humier.

Hier vindt u hun werken in beeld.Salon van Verona : Italië – 2 tot 5 oktober 2008 - Marmomacc -International exhibition of stone design and technology (stand van Pierres et Marbres de Wallonie)/Pad 9 stand F3

Foto's : alle rechten voorbehouden (CPBB)

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg dan de cliquant ici

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be