Informatiebrief 26
                       
JANUARI 2017
 
  "Pôle de la pierre" uit de startblokken
Steen bij uitstek voor musea
Vakantiedagen 2017
Evenementenkalendar

   


Het team van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge wenst u een schitterend 2017!

Bij het begin van dit nieuwe jaar willen wij u graag enkele cultuurlocaties voorstellen die een bezoek meer dan waard zijn om wat er te zien en te beleven valt, maar ook om de prominente plaats die onze blauwe hardsteen er heeft gekregen. Wij zijn ook heel blij u te kunnen melden dat de Pôle de la Pierre, het opleidingscentrum voor de natuursteenberoepen in Soignies, de deuren heeft geopend. In deze informatiebrief vindt u verder ook nog praktische informatie zoals onze vakantiedagen in 2017 en de data van de evenementen waarop wij de volgende maanden aanwezig zullen zijn. Veel leesplezier!

"Pôle de la pierre" uit de startblokken !

Met een plechtige inhuldiging in november 2016, in aanwezigheid van Waals minister-president Paul Magnette en de ministers Maxime Prévot en Eliane Tillieux, is de Pôle de la Pierre, die al in september 2016 zijn ‘eerste schooldag’ beleefde, nu officieel van start gegaan. In dit opleidingscentrum voor de natuursteenberoepen, in de voormalige gebouwen van de steengroeve Wincqz (Soignies) die Les Carrières de la Pierre Bleue Belge aan het Waals Gewest heeft geschonken, zijn verschillende opleidingsactoren (Institut du Patrimoine Wallon, IFAPME, FOREM) en het CéFoMéPi nu onder één dak verenigd. Om het met de woorden van minister Eliane Tillieux te zeggen: “Deze nieuwe referentielocatie zal de belangrijkste actoren uit de natuursteensector samenbrengen en het mogelijk maken om het huidige opleidingsaanbod van de verschillende openbare opleidingsinstellingen op elkaar af te stemmen en te verdiepen. Dit project is een nieuwe kans om de opleidingen en de sector van de natuursteen in het algemeen doeltreffend te promoten opdat zo veel mogelijk jongeren en werkzoekenden voor een carrière in deze sector kiezen.”

 

Wij wensen dit bijzondere initiatief alle succes toe.

Meer informatie : Pôle de la pierre, rue Mademoiselle Hanicq, 30 te 7060 Soignies (ingang via de rue Grégoire Wincqz, n°367a).

Tel. : 067.41.12.60 - infopoledelapierre@idpw.be

   
     up
   
   


Steen bij uitstek voor musea
 

De laatste tijd is Belgische blauwe hardsteen sterk in trek voor de inrichting van cultuurlocaties, zowel musea als theaterzalen. Enkele maanden geleden heeft het MusVerre in Sars-Poteries, dat volledig met blauwe hardsteen is bekleed, zijn deuren geopend en kort daarvoor is de blauwe hardsteen uit onze groeven gekozen voor het Musée de la Bataille de Fromelles en voor de omgeving rond het theater ‘Le Manège’ in Bergen. Als we nog wat verder teruggaan in de tijd, stellen we echter vast dat dit geen nieuw verschijnsel is. Zowel bij het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel als het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, beiden ontworpen door Victor Horta, is immers ruim gebruik gemaakt van natuursteen uit Soignies. Hieronder vindt u een chronologische selectie van enkele emblematische cultuurlocaties waar blauwe hardsteen een prominente plaats inneemt, zowel in België als in het buitenland.


©Mikaël Falke


• Museum voor Schone Kunsten in Doornik (Enclos Saint Martin, 3 – 7500 Doornik)

Dit stervormige gebouw, een ontwerp van Victor Horta dat in 1927 werd ingehuldigd, heeft een grondplan dat aan een schildpad doet denken. Zijn gevel in blauwe hardsteen, in een stijl die het midden houdt tussen art nouveau en modernisme, is echt uitzonderlijk. Dit museum herbergt een grote collectie bestaande uit de legaten van Henri Van Cutsem (schilderijen van Monet, Manet, Van Gogh…), werken van de Vlaamse Primitieven (Van der Weyden, Campin…) en van schilders uit de 17e eeuw. Hoewel het gebouw in 1927 heel innoverend was, voldoet het nu niet meer aan de hedendaagse normen voor musea. Het zal daarom de komende jaren onder leiding van architect Xavier De Geyter worden gerenoveerd en uitgebreid met een hedendaagse vleugel. De gevel in blauwe hardsteen blijft echter een essentieel element in dit project.

• Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (*tentoonstelling ‘Het Paleis voor Schone Kunsten van Victor Horta. Een labyrint voor de kunsten’ - Wandelgangen Henry Le Bœuf – Ravensteinstraat 23 – 1000 Brussel, tot 31 augustus 2017)

©Yannick Sas

Dit andere gedurfde ontwerp van Victor Horta, dat we nu kennen onder de naam ‘BOZAR’, zet de natuursteen van Soignies op een majestueuze manier in de kijker in een pure art-decostijl. Dit geheel van concertzalen en tentoonstellingsruimtes, dat in 1929 werd ingehuldigd, is gebouwd op een heel onregelmatig perceel met grote hoogteverschillen, in het hartje van Brussel. Momenteel wordt daaraan een tentoonstelling gewijd; nooit eerder getoond archiefmateriaal, brieven, maquettes en video’s belichten de bewogen ontwerpgeschiedenis en nemen je mee langs de verschillende transformaties van het gebouw doorheen zijn 90-jarige bestaan*.

• Cité du Design in Saint Etienne (www.citedudesign.com - 3, rue Javelin Pagnon - 42000 Saint-Étienne - Frankrijk)

   

Een tiental jaar geleden meldden wij u vol trots dat wij 8500 m2 natuursteen mochten leveren voor de bestrating rond de Cité du Design in het Franse Saint-Etienne. Deze Cité, gevestigd in de voormalige nationale wapenfabriek, is nog steeds een mooie referentie voor een van onze topproducten: de Patrimonium plavei. Door zijn polyvalente design past de Patrimonium plavei heel harmonieus bij elke architectuurstijl en is hij dus bijzonder geschikt voor deze herbestemming. Naast stijl speelde echter nog een ander aspect een belangrijke rol. Dit renovatieproject onder leiding van architect Finn Geipel voldoet immers aan de HEQ-criteria (High Environmental Quality of hoge milieukwaliteit) en is in zijn geheel heel innoverend op het gebied van aandacht voor het milieu. En ook op dit vlak beantwoordde de Patrimonium plavei, dankzij zijn grote duurzaamheid, perfect aan de eisen van de architect.

• Musée de la Bataille de Fromelles (www.musee-bataille-fromelles.fr - Rue de la Basse Ville - 59249 Fromelles - Frankrijk)

 

Dit in 2014 geopende museum, waarin uitsluitend met Belgische blauwe hardsteen is gewerkt, vertelt de geschiedenis van de Slag bij Fromelles (ten westen van Rijsel) op 19 en 20 juli 1916, waarbij enkele Britse en Australische divisies oog in oog kwamen te staan met een Beierse divisie en nagenoeg 8500 soldaten het leven lieten in minder dan 24 uur. In het museum worden ook de vondsten van de archeologische opgravingen uit 2009 tentoongesteld.

• Musée de la Gendarmerie Nationale in Mélun

Nog steeds in Frankrijk, maar in het departement Seine-et-Marne deze keer, heeft het nieuwe Nationale Rijkswachtmuseum in 2015 de deuren geopend. Het voorplein, een ontwerp van landschapsarchitecten ‘D’ici là’ is gedeeltelijk in Belgische blauwe hardsteen aangelegd

• Omgeving rond het theater ‘Le Manège’ in Bergen (Place de la Caserne Léopold)

 

In het kader van ‘Mons. Culturele hoofdstad van Europa’ in 2015 zijn heel wat werken ondernomen om de stad Bergen en haar culturele locaties te verfraaien. Het laatste project tot nu toe is de inrichting van de omgeving rond het theater ‘Le Manège’ (arch. Pierre Hebelinck). Ze loopt uit in een wandelplein naar de tour Valenciennoise en de rue des Arbalestriers toe, dicht bij het Justitiepaleis. Dit eilandje dat ook een woonproject omvat, is ontworpen door architectuuratelier Matador. Het wandelplein met een heel hedendaagse look is geplaveid met gekloven stroken gezaagde blauwe hardsteen.

• MusVerre in Sars Poteries (www.musverre.lenord.fr -76 rue du Général de Gaulle - Sars-Poteries Frankrijk)

Sars-Poteries, een dorpje in de Avesnois, op een boogscheut van de Belgische grens, tussen Avesnes-sur-Helpe en Solre-le-Château, was in de 19e eeuw een belangrijk centrum voor glasproductie. Deze industrie is nu helemaal verdwenen, maar de glastraditie blijft belangrijk voor dit dorp, dat trouwens al sinds het einde van de jaren 1960 een glasmuseum bezit. Tot voor kort was dit ondergebracht in het Château Imbert, de voormalige woning van de directeur van de plaatselijke glasfabrieken. Dit dynamische museum bezit een collectie die getuigt van dit industriële verleden, maar ook zogenaamde ‘bousillés’, werk dat de arbeiders van de glasfabrieken in hun pauzes voor zichzelf maakten (devotievoorwerpen, gebruiksvoorwerpen zoals bolpirons…). In de loop der jaren heeft het museum ook een collectie opgebouwd die een goed beeld geeft van de hedendaagse internationale glaskunst. Het gebouw was al snel te klein geworden voor de ambities van het museum en in 2009 heeft het département du Nord beslist om een nieuwe ruimte te creëren. Het nieuwe museum is sinds oktober 2016 open voor het publiek en is een ontwerp in een uitgesproken hedendaagse stijl van het architectenbureau ‘W architecture’ uit Toulouse. Het bestaat uit een opvolging van elementen die aan siliciumkristallen doen denken. De gevels (2500 m2) zijn bekleed met blauwe hardsteen als verwijzing naar de plaatselijke steen uit de Avesnois. Voor de omgeving is voor een bestrating in gekloven stroken gezaagde blauwe natuursteen gekozen (1500 m2). Les Carrières de la Pierre Bleue Belge heeft in een jaar tijd in totaal meer dan 100.000 stuks geleverd.

   
     up
   
   


Vakantiedagen 2017

Ter informatie :

- 17 april

- 1, 25 & 26 mei

- 5 juni

- Van 17 juli tot 15 augustus

- Van 1 tot 3 en 8 november

- Van 22 tot 29 december

   
     up
   
   


Evenementenkalendar

Batibouw (stand Pierres & Marbres de Wallonie): 16-26 februari 2017

Bois & Habitat (Namen): 24 -27 maart 2017

Paysalia Lyon: 5-7 december 2017

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be