Informatiebrief nr 24
                       
NOVEMBER 2013
 
  Product : afwerking Spuntato
Realisaties : nieuwe referenties in Frankrijk
Beroep : Later wil ik... steehouwer worden
Agenda

   


In nummer 24 van onze informatiebrief vindt u meer toelichting over onze nieuwe afwerking Spuntato, die onlangs op diverse prestigieuze werven in binnen- en buitenland is toegepast. U kunt ook foto’s bekijken van enkele nieuwe referenties in Frankrijk. Het gaat hier zowel om bestratingsprojecten en landschapsinrichtingen als om delicate oppervlakteafwerkingen, drie domeinen waarin Belgische Blauwe Hardsteen uitblinkt. Daarnaast komt u ook meer te weten over onze gloednieuwe folder ter promotie van het beroep van steenhouwer en kunt er onze agenda voor de komende maanden raadplegen.

Product : afwerking Spuntato

In 2013 heeft Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV een nieuwe afwerking met de naam Spuntato op de markt gebracht. Deze ruwe, maar perfect gestructureerde afwerking heeft een slipvrij en veilig oppervlaktereliëf en een uniforme donkere kleur en biedt een veelheid aan mogelijkheden. Ze heeft dus alle troeven in handen om bij professionals op zoek naar iets nieuws in de smaak te vallen…

Dit nieuwe product is trouwens onlangs toegepast bij de realisatie van enkele prestigeprojecten, waaronder het Sheraton Park Hotel in Londen, de gevel van een appartementsgebouw in Waregem, de binnenplaats van het gebouw van de dienst Toezicht op de sociale wetten in Bergen en in talrijke landschapsinrichtingen. Daarnaast hebben reeds enkele van onze klanten steenhouwers die verwerkt in hun buiten exporuimte als toegangspad of gevelbekleding van hun vernieuwde toonzaal.

Er zijn nieuwe folders beschikbaar waarin de afwerking wordt voorgesteld met haar diverse toepassingen voor gevels, stadsinrichtingsprojecten en interieurtoepassingen (muurbekleding). U kunt ze downloaden op onze website of een papieren versie aanvragen op het volgende adres: spuntato@pierrebleuebelge.be

   
     up
   
   


Realisaties : nieuwe referenties in Frankrijk voor Belgische Blauwe Hardsteen
 

De voorbije maanden heeft Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV stenen geleverd voor diverse grootschalige projecten, hoofdzakelijk in Frankrijk. Hieronder vindt u meer informatie over de werven ‘Quai le Gallo’ in Parijs, ‘Terminal Unijet’ op Le Bourget en de ‘Waterspiegel’ in Montpellier.

Thomsongebouw (Quai le Gallo - Boulogne Billancourt)

Ten westen van Parijs, over de oevers van de Seine (Quai le Gallo), tussen de brug van Saint Cloud en de Sèvres, bevindt zich de voormalige zetel van het bedrijf Thomson. Dit is een industrieel pand daterend uit de jaren 1920.

Het project ‘IN/OUT’, waarvan de totaal geschatte oppervlakte 32.000 m² bedraagt, had als doel deze plaats volledig opnieuw in te richten als aangenaam kantoorgebouw waar 2500 werknemers konden worden ondergebracht zonder de geschiedenis van de plaats niet uit het oog te verliezen. Het oude gebouw werd met veel zorg gerestaureerd om talrijke bedrijven te kunnen ontvangen terwijl beantwoord moest worden aan de hedendaagse criteria van comfort, flexibiliteit en huidige functionaliteit. In de nieuwe aanbouw werd een dienstencentrum ondergebracht (cafetaria, conciërgewoning, amfitheater, vergaderzalen, fitnessruimte). Dit gedeelte getuigt van zeer hedendaagse architectuur, bestaande uit welvingen met een glinsterende metalen dakbedekking.

De Belgische blauwe hardsteen werd gekozen door de tuinarchitect Pascal Gasquet (Vert Ligne) om de omgeving langs de gebouwen te bedekken (pleintjes, monumentale trap, tuinen). Hij koos voor het geheel van het project enkel kwaliteitsmaterialen, waardoor de duurzaamheid van de herinrichting behouden bleef, maar toch versterkt met een verfijnde en innoverende gezelligheid.

Het plein van 5000 m² is betegeld met ruw gezaagde, gekloven en verouderde tegels (type patrimonium) en de boomomrandingen is gebouchardeerd. De monumentale trap is samengesteld uit 400 meter treden met gebrande bovenafwerking. De tuinen zijn afgebakend met korstplaten ter opvang van de aanliggende grond, verschillende japanse paden in diverse afwerkingen, kleine ruwe blokjes ter versiering…

Het geheel is zeker geslaagd en een mooie referentie voor Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV, die daardoor meer bekendheid verwerven in hun verdere ontwikkeling van de Franse markt.

Informatie: Bouwheer: S.F.L. (Société Foncière Lyonnaise) - Architecten: DTACC, Jouin Manku, Hines France en Pascal Gasquet (Verte Ligne) - Aannemer: Bouygues – Producten in Belgische Blauwe Hardsteen: 5000 m2 betegeling: ruw gezaagde tegels (4000 m²), gekloven en verouderd (type patrimonium), 400 m treden in gevlamde afwerking, boomomrandingen, 150 m ruwe blokken en korstplaten, Japanse stapstenen in diverse afwerkingen

Nieuwe terminal Unijet - Luchthaven Le Bourget

©Philippe Ruault

Unijet, de oudste zakenluchtvaartmaatschappij op de luchthaven van Le Bourget, heeft de jonge architect DPLG, in dienst van het architectenbureau Etienne Famin de bouw van de nieuwe terminal in Bourget toevertrouwd.

De maatschappij beheert sinds 1967 een ruime vloot van middellange- en langeafstandsvliegtuigen. Dit nieuwe gebouw stelt een volledige dienstverlening in staat aan de passagiers, de bemanningsleden van de gestrande vliegtuigen (vipsalons, vergaderzalen, rustzalen, douches, conciërgegebouw, parkings….).

Etienne Famin heeft een gebouw gecreëerd met een sobere en terzelfdertijd elegante architectuur. Hij hecht veel belang aan materialen en hun afwerking. Voor de vloerbekleding en de trapafwerking werd er gekozen voor een Belgische Blauwe Hardsteen in een gebrande uitvoering. Voor de bars en de muurbekledingen viel zijn keuze op gezoete blauwe hardsteenafwerking.

De betegeling, een zeer cruciaal onderdeel, werd ontwikkeld vanuit een ronde binnenplaats dat veel natuurlijk licht doorlaat. De tuin vormt het hart van het gebouw, waar veel loopverkeer is en vele mensen elkaar kruisen. Het zeer uitgebreid legplan vertrekt in rijen. De vloerbekleding in de hoeken werden op maat gemaakt. Deze zeer complexe uitvoering werd aan COBA toevertrouwd.

Dit gebouw is in één woord sober en prestigieus en een uitzonderlijke ontmoetingsplaats voor zakenmensen. Zonder enige twijfel een uitstekend visitekaartje voor onze steen...

©Thomas Julien

Informatie: Bouwheer: UNIJET - Architect: Etienne Famin - Aannemers: Brézillon, Coba – Producten in Belgische Blauwe Hardsteen: gevlamde betegeling, gevlamde treden, gezoete hardsteen voor de bars en de muurbekleding

Waterspiegel in Montpellier

In de nieuwe wijk Port Marianne, op de Parvis Stéphane Hessel, vormt de Waterspiegel een nieuw symbool van de wens van de stad Montpellier om voluit voor aantrekkelijk urbanisme te gaan. De keuze voor tegels in blauwe hardsteen is geen toeval; de diverse formaten en afwerkingen vormen immers een harmonieus geheel.

De Waterspiegel heeft een oppervlak van ongeveer 1000 m², uitgevoerd in blauwe hardsteentegels, met fonteintjes en lichteffecten. Het water staat ongeveer 2 cm hoog en creëert een spiegeleffect. Deze open ontmoetingsruimte nodigt voetgangers en kinderen uit om te komen pootjebaden. De dunne waterfilm is ludiek en biedt wisselende weerspiegelingen van de omgeving.

Informatie: Architect: bureau Architecture Studio, onder leiding van Marc Lehmann - Aannemers: Sportiello bâtiment – Producten in Belgische Blauwe Hardsteen: +/- 520 m² gevlamde tegels met een dikte van 8 cm in verschillende formaten, +/- 320 m² tegels Natura clair van 8 cm in verschillende formaten

   
     up
   
   


Beroep : Later wil ik... steehouwer worden

De opleiding van toekomstige steenhouwers ligt Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV heel nauw aan het hart. Er is een nieuwe promotiefolder gemaakt voor jongeren op zoek naar een beroep. Deze folder bevat een lijst met alle scholen die deze beroepsopleiding aanbieden  alsook een overzicht van de acties die Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV onderneemt om het voortbestaan van dit prachtige beroep dat artistiek gevoel, technologie en erfgoed verenigt, te garanderen. U kunt de folder downloaden op onze website of een papieren versie aanvragen op het volgende adres: info@pierrebleuebelge.be. Aarzel niet om de folder te verspreiden.

   
     up
   
   


Agenda

Vakantiedagen in 2013 : 8 november, 11 november, 23-31 december

Beurs Batimat (Villepinte-Paris) 4-8 november: in samenwerking met de vzw Pierres & Marbres de Wallonie. www.batimat.com

Dag van de Openbare Ruimte (Brussels Expo)  5-6 februari 2014. www.openbareruimte.be

Batibouw (Brussels Expo) 20 februari-2 maart 2014 : in samenwerking met de vzw Pierres & Marbres de Wallonie. www.batibouw.be

Ecobuild (ExCeL-Londen) 4-6 maart 2014 : in samenwerking met AWEX. www.ecobuild.co.uk

Bois & Habitat (Namen) 21-24 maart 2014. www.bois-habitat.be

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be