Informatiebrief nr. 20
                       
MEI 2012
 
  Plannen voor een opleidingscentrum
Twee nieuwe afwerkingen
Referentie : Agora in Valencia
Ligne verte - Ons tuingamma
Speciale actie
Duurzaamheid en agenda
   


Plannen voor een opleidingscentrum voor het beroep van natuursteenbewerker op de site van La Grande Carrière (Soignies)

Binnen afzienbare tijd opening van een opleidingscentrum voor het vak van natuursteenbewerker in Soignies - Een unieke kans voor onze beroepen.


Zoals u ongetwijfeld weet, exploiteert onze onderneming drie sites. Op de oudste van de drie, in Soignies (Carrières Gauthier & Wincqz), bevindt zich een beschermd gebouwencomplex: La Grande Carrière. Deze industriële gebouwen uit de 19de eeuw staan al tientallen jaren leeg. Hun toestand was zienderogen aan het verslechteren toen onder impuls van het Institut du Patrimoine Wallon het plan ontstond om een opleidingscentrum voor het vak van natuursteenbewerker te creëren.

Van ontginning tot constructie over erfgoed, kunst en industrie biedt natuursteen een brede waaier van beroepsmogelijkheden met toekomst en een aantrekkelijke mix van ambachtelijke technieken en spitstechnologie. Niet minder dan circa vijftig beroepen zijn op de een of andere manier met natuursteen verbonden! De winning van natuursteen is van cruciaal belang voor de goede werking van de economische activiteit in het Gewest*.

De sector van de blauwe hardsteen verschaft in Soignies werk aan bijna 800 mensen. De verschillende natuursteensoorten uit Wallonië worden tot ver buiten onze landsgrenzen gewaardeerd en erkend voor hun hoogstaande kwaliteit. De laatste jaren kampt de sector echter met een groeiend tekort aan werknemers. Zowel het aantal kandidaten als het aanbod basisopleidingen voor deze beroepen daalt. Het bijscholingsaanbod speelt evenmin voldoende in op de specifieke behoeften van de ondernemingen. Meer dan ooit berust de toekomst van de natuursteensector dus op aantrekkelijke opleidingen voor jongeren.

Geconfronteerd met deze feiten, hebben diverse actoren uit de natuursteen- en de opleidingssector al in 2008 een werkgroep opgericht om het vak van natuursteenbewerker in al z’n facetten beter te promoten. Iedereen was het erover eens dat de verspreiding van de opleidingen voor een dermate specifieke sector het imago van deze beroepen schaadde en uiteindelijk tot een tekort aan kandidaten leidde.

In 2011 heeft het Institut du Patrimoine Wallon dan een haalbaarheidsstudie uitgevoerd betreffende de oprichting van een opleidingscentrum voor de natuursteenberoepen in Soignies. Er is ook een werkgroep, bestaande uit actoren uit de opleidingswereld en vertegenwoordigers van de natuursteensector, opgericht om samen over het project na te denken. Onze onderneming heeft aan het Institut du Patrimoine Wallon een erfpachtrecht gegeven om dit project in de gebouwen van La Grande Carrière onder te brengen. De beoogde herbestemming zou immers perfect bij de voorgeschiedenis van de site passen, aangezien deze gebouwen volop getuigen van het belang van de natuursteenbewerking voor de streek van Soignies in de loop der jaren.

Het project neemt nu snel concrete vorm aan want op 20 maart 2012 hebben de vertegenwoordigers van de verschillende opleidingscentra (het IFAPME, Forem, de vzw CEFOMEPI en het Centre de la Paix-Dieu) in aanwe-zigheid van de minister van Erfgoed, Carlo Di Antonio, op de site van La Grande Carrière een intentieverklaring ondertekend voor de oprichting van het centrum.

Zodra de obstakels van het erfgoedcertificaat en de stedenbouwkundige vergunning zijn genomen, zouden de restauratie- en herbestemmingswerkzaamheden in 2014 effectief van start moeten kunnen gaan. Het project zal aan het publiek worden voorgesteld wanneer de site van La Grande Carrière in het kader van de Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2012 uitzonderlijk te bezoeken zal zijn.

*cursief gedrukte tekst: uittreksels uit een artikel van de hand van Anne-Françoise Cannella (I.P.W.) voor La Lettre du Patrimoine.

   
     up
   
   


Twee nieuwe afwerkingen in platen : Patinato en Spuntato

Patinato en Spuntato zijn de twee meest recente afwerkingen die Les Carrières de la Pierre Bleue Belge heeft ontwikkeld.

De eerste afwerking is uitsluitend bestemd voor binnengebruik en leunt dicht aan bij de afwerking donkerblauw gezoet. Het ‘vooraf gepatineerde’ oppervlak wordt gesatineerd. Bijgevolg is deze afwerking heel goed bestand tegen vlekken en krassen. Ze is in diverse diktes verkrijgbaar: 11 mm, 2, 3 en 4 cm en leent zich voor tal van toepassingen: keukenwerkblad, wastafelblad, bekleding van binnenmuren (badkamer, sierschouw…) enz.

Spuntato (zie illustratie), die in vier diktes (3, 4, 5 of 8 cm) verkrijgbaar is, is een gestructureerde afwerking die enerzijds als alternatief voor korstplaat wordt aangeboden. Zijn oppervlak, met zijn heel donkergrijze kleur en gestructureerd reliëf, ziet er onbewerkt, maar regelmatig uit. De calcietkristallen glinsteren in het licht. Anderzijds zijn met deze afwerking volgende toepassingen denkbaar (binnen- of buitenmuur, terrasbevloering, zwembadomranding, sierschouwsokkels, Japanse stapstenen enz.).

Patinato en Spuntato zijn afwerkingen die enkel worden toegepast op platen (halfafgewerkte producten), in technische keuze. Hun oppervlak vertoont soms bijzondere uiterlijke kenmerken (witte splijtvlakken, zwarte aders, witte vlekken…).

   
     up
   
   


Nieuwe referentie in Belgische Blauwe Hardsteen in het buitenland: l’Àgora in Valencia (Spanje). Santiago Calatrava kiest nogmaals voor Belgische Blauwe Hardsteen

Valencia is de geboortestad van Santiago Calatrava. Ongetwijfeld lijkt ze daarom een ware catalogus van zijn werk. De stad telt immers niet minder dan vijf gebouwen die door deze beroemde architect zijn ontworpen. Zijn jongste creatie, l’Àgora, waarvan de vloer met 5000 m2 Belgische Blauwe Hardsteen is bekleed, is een nieuwe prestigieuze referentie voor Waalse natuursteen in het buitenland. .

De Stad van Kunst en Wetenschap

Valencia, in het oosten van het land, is de derde grootste stad van Spanje. Met la Ciutat de les Arts i les Ciències of de Stad van Kunst en Wetenschap bezit ze een wijk met culturele bestemming en een gewaagde, futuristische architectuur. Deze wijk ligt in het zuidwesten van de stad aan het einde van een lange promenade met tuinen en sportterreinen aangelegd in de voormalige bedding van de Turia, een rivier die in de jaren 1960 na talrijke overstromingen is omgelegd. L’Àgora is de nieuwste architectonische aanwinst van deze nieuwe Stad, die al een opera, een aquarium, een paleis voor schone kunsten en een museum voor wetenschappen telde.

De architectuur van l’Àgora

L’Àgora, in het Nederlands ‘marktplein’, is in werkelijkheid een grote polyvalente zaal met tot 6000 zitjes. Het is de bedoeling er grote sportmanifestaties (tennistornooien) en culturele evenementen (spektakels, tentoonstellingen, modeshows enz.) te organiseren.

Het gebouw is 100 meter lang en 80 meter hoog en heeft een grondoppervlak van 5000 m2. Het wordt omringd door een kunstmatig aangelegd meer dat het gebouw nog extra in de verf zet. L’Àgora heeft een metalen structuur met gebogen wanden die onderaan met diepblauwe keramiekscherven zijn bekleed. Deze techniek, Trencadis genoemd, leent zich perfect voor het bekleden van gebogen oppervlakken en is een typisch kenmerk van het oeuvre van Gaudi, een andere wereldberoemde Spaanse architect en belangrijke inspiratiebron voor Santiago Calatrava. Deze blauwe bekleding contrasteert mooi met het wit van de andere gebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschap.

Het bovenste deel van l’Àgora is met glas bekleed om voldoende licht in het gebouw te laten binnenstromen.

Blauwe hardsteen in l’Àgora

Hoewel men oorspronkelijk van plan was Spaans graniet te gebruiken (zoals in alle andere gebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschap), is voor de volledige binnenbetegeling uiteindelijk voor Belgische Blauwe Hardsteen gekozen.

Santiago Calatrava was bekoord door het contrast tussen het witte beton en de donkere kleur van de gezoete blauwe hardsteen in de grote hal van het station van Luik-Guillemins, dat hij ook heeft ontworpen. Voor dit station is de keuze voor blauwe hardsteen er gekomen na een bezoek van de architect aan de Konings- en Koninginnegalerij, de overdekte Brusselse winkelgalerijen uit de 19e eeuw met hun bijzonder verzorgde architectuur. De vloeren in blauwe hardsteen uit de groeve Gauthier & Wincqz hebben er een bijzonder mooi patina dat de architect onmiddellijk beviel.

In Valencia, net als in Luik, heeft de architect gespeeld met het contrast tussen de gesatineerde zwarte vloer en het wit van de gewelfstructuur.

Les Carrières de la Pierre Bleue Belge heeft de bestelling binnengehaald. De levertermijnen voor deze 5000 m2 waren heel kort (alle natuursteen is geleverd in een tijdsbestek van anderhalve maand).

Het ging hoofdzakelijk om gezoete tegels met een dikte van 3 en 5 cm, formaat 75 x 40 cm.

Om de bijzondere vorm van het gebouw te volgen, is een groot aantal speciale tegels en elementen gemaakt.

Informatie :
Adres : Ciutat de les Arts i les Ciències – València- Espagne
Architect : Santiago Calatrava
Aannemer : Cyes
Hoeveelheid : 5000 m2
Formaten : 75 x 40 cm + speciale elementen
Afwerking : donkerblauw gezoet

   
     up
   
   


Ligne verte

Blauwe hardsteen is een geliefd materiaal voor de tuin, uiteraard om zijn schoonheid, maar vooral omdat hij oneindig veel mogelijkheden biedt en zich in onze contreien volledig thuis voelt. Blauwe hardsteen maakt immers deel uit van ons patrimonium; onze mooie lokale steen versmelt met ons landschap en verfraait het met zijn kracht, karakter en eeuwige schoonheid.

Om alternatieven te bieden voor de klassieke terrastegels en voor al wie blauwe hardsteen in de tuin wil integreren, gemakkelijker te maken, brengt Les Carrières de la Pierre Bleue Belge onder de naam ‘Ligne Verte’ een gamma standaardproducten met een onbewerkt en natuurlijk uitzicht op de markt.

Japanse stapstenen in korstplaat, massieve treden voor monumentale trappen, ‘megalieten’ die als keermuur kunnen dienen, of horizontaal – in het gazon of op een bed van fijn grind – een weg door de tuin creëren, muurtjes in massieve steen om ruimtes af te bakenen of blokken om op elkaar te stapelen tot muren zijn maar enkele van de vele toepassingsmogelijkheden die de Ligne Verte producten bieden.

In de catalogus op onze website vindt u een volledige beschrijving van dit nieuwe gamma.

Bij ons vertrouwd netwerk van steenhouwers en verdelers van bouwmaterialen (http://www.pierrebleuebelge.be/het-netwerk.11-nl.html) kunt u natuurlijk ook nog steeds terecht voor de klassieke producten van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge (tegels, plaveien, boordstenen, dekstenen, zwembad- en vijverranden enz.).

De Ligne Verte producten zijn verkrijgbaar bij de leden van dit netwerk en in het bijzonder bij onderstaande verdelers die de producten in hun showroom tentoonstellen: zie lijst

*deze lijst kan aan wijzigingen onderhevig zijn. Gelieve dus onze website www.pierrebleuebelge.be te raadplegen.

In onze volgende informatiebrief zullen we enkele binnen- en buitenlandse werven in uitvoering bespreken waar voor onze Ligne Verte producten is gekozen.

   
     up
   
   


Speciale actie: Patrimoniumplavei en Dalle de Soignies zwart aspect

Tot eind juni bieden wij u 3 EUR/m2 korting op onze Patrimoniumplaveien en Dalles de Soignies zwart aspect. Benut ze!

Deze korting is geldig tot 30 juni 2012 in ons vertrouwd distributienetwerk en kan uitslui-tend voor volgende producten worden gebruikt: Patrimoniumplavei (grijsblauw, verou-derde plavei voor buitengebruik, formaten 22 x 11, 15 x 15 en 20 x 20 cm, dikte 3 of 5 cm) en Dalle de Soignies zwart aspect (zwarte tegel voor binnengebruik, formaat 40 x 40 en 60 x 30 cm met een dikte van 1,5 cm en 50 x 50 en 60 x 60 cm met een dikte van 2 cm).

   
     up
   
   


Duurzaamheid : we praten over Les Carrières de la Pierre Bleue Belge

In navolging van hun deelname aan de 17 de congres van de Verenigde Naties ivm het klimaat, welk gehouden werd te Durban in december laatstlede, de Federatie van Belgische Ondernemingen heeft gekozen voor het project van de duurzame verwerking van onze groeve Tellier des Près. Onze firma is bijgevolg mee opgenomen in het Klimatologische Boek editie 2011 van voornoemde Federatie samen met andere grote Belgische ondernemingen die ook de nodige duurzame maatregelen aan de dag gelegd hebben. Naast Les Carrières de la Pierre Bleue belge bevinden zich  AGC Glass Europe, Arcelor Mittal Gent, Bekaert, Colruyt, Delhaize, Desso en alsook Electrabel.

Agenda :

‘Belgische Blauwe Hardsteen’ - Foto’s gemaakt in de groeven van Soignies

Tentoonstelling over blauwe hardsteen in de Espace 7m3 in Bergen

De leden van de ‘Royal Photo-Club Montois’ (Koninklijke fotoclub van Bergen) hebben meerdere keren de kans gekregen om twee van onze winningsplaatsen (Clypot en Tellier des Prés) te bezoeken en er foto’s te maken. Het resultaat van hun werk is van 8 tot eind mei te bekijken in de Espace 7m3 in Bergen. Een interessante ervaring. Men krijgt er immers een gedifferentieerde kijk op blauwe hardsteen en het groevelandschap.

Als u geen tijd hebt om de tentoonstelling ter plaatse te gaan bekijken, kunt u de fotoselectie ook op de blog van de fotoclub ontdekken: http://photographies.photoclubmontois.be/#15.0

Informatie:
Adres: Espace 7m3 - Îlot de la Grand'Place - Rue de la Seuwe, 24 - 7000 Mons
Meer informatie: Royal Photoclub Montois:  http://photoclubmontois.be/

Vierde editie van de ontmoetingen voor monumentale beeldhouwkunst in Soignies

Op 6 augustus 2012 gaat in Soignies de vierde editie van de ontmoetingen voor monumentale beeldhouwkunst van start.

Drie weken lang zal een twaalftal beeldhouwers van over de hele wereld ruwe blokken blauwe hardsteen uit Soignies tot beeldhouwwerken bewerken.

Les Carrières de la Pierre Bleue Belge ondersteunen deze manifestatie door de helft van de blokken ter beschikking te stellen en de beeldhouwers een week lang in de groeve Gauthier & Wincqz te ontvangen, waar ze hun blok natuursteen kunnen voorbewerken.

Gedurende deze drie weken organiseren de stad en het cultureel centrum diverse manifestaties rond het thema blauwe hardsteen.

Informatie:
Van 6 tot 25 augustus 2012 in Soignies
De eerste week gaat door in de groeve. Vanaf 13 augustus werken de kunstenaars in Soignies op de Place Van Zeeland (links van de zaal Victor Jara).

Meer informatie vindt u hier op

Zomervakantie:

De groeve is gesloten van 9 juli tot 3 augustus 2012.

22 augustus: Themadag over blauwe hardsteen en duurzaam bouwen

Op 22 augustus organiseren de groeven van Soignies samen met de vzw Pierres & Marbres de Wallonie in het kader van de ontmoetingen voor monumentale beeldhouwkunst een themadag over blauwe hardsteen en duurzaam bouwen. Deze dag richt zich in de eerste plaats tot de voorschrijvers (architecten, landschapsarchitecten, besluitvormers in steden en gemeenten enz.). Er staan voordrachten en groevebezoeken op het programma. Het volledige programma zal begin juni beschikbaar zijn. Indien u in deze manifestatie geïnteresseerd bent, gelieve een e-mail te sturen naar info@pierrebleuebelge.be.

Informatie:
22 augustus 2012 vanaf 9.30 uur
Zaal Victor Jara – Place Van Zeeland – 7060 Soignies

8 en 9 september 2012: Open Monumentendagen

Dit jaar is ‘Stenen en mensen. Beroemde figuren uit Wallonië’ het thema van de Open Monumentendagen. Er worden tal van activiteiten voorgesteld die van ver of van nabij met de groeven te maken hebben:

o Voordracht: ‘Plannen voor de herinrichting van de site van La Grande Carrière PJ Wincqz tot centrum voor de natuursteenberoepen’

Informatie: 8 september, 20 uur, gemeenteraadszaal van Soignies (Place Verte 32) Sprekers: Anne-Françoise Cannella (Directrice a.i., IPW, Centre des métiers du patrimoine ‘la Paix-Dieu’), Sébastien Mainil (Ingenieur-architect, IPW, Cel Vastgoedmissies) en Gérard Bavay (historicus)

Georganiseerd door ‘Le Cercle royal d’Histoire et d’Archéologie du Canton de Soignies’

o Tentoonstelling ‘Ik Pierre Joseph Wincqz, groevemeester, ik heb dit kasteel laten bouwen’

Tentoonstelling met 66 documenten die de 66 levensjaren van Pierre Joseph Wincqz, groevemeester en beroemde figuur uit Soignies, illustreren

Informatie: open tijdens de zomermaanden en in het bijzonder tijdens de Open Monumentendagen (zaterdag 8 en zondag 9 september, van 10 tot 18 uur, in het Centre d’Art et de culture, rue de la Régence 23)

o Wandelroute ‘In de voetsporen van de Wincqz’

Informatie: om 11 en 14 uur op zaterdag 8 en zondag 9 september

o Tentoonstelling in het kasteel Paternoster ‘Stenen van kunstenaars’

Voor meer informatie over al deze activiteiten kunt u terecht bij de vzw ‘Office Communal du tourisme de la Ville de Soignies’: tourisme@soignies.be 067/34.73.76-377

Beurs Marmomacc in Verona. Internationale natuursteenbeurs. 26-29 september 2012 Stand van de vzw ‘Pierres & Marbres de Wallonie’

Europees kampioenschap voor manuele en technische beroepen in Fran-corchamps van 4 tot 6 oktober 2012: Nu EuroSkills 2012 in Wallonië wordt georgani-seerd, is dit een uitgelezen kans om een onontbeerlijke visibiliteit te geven aan de manuele en techni-sche beroepen, om aan de jongeren de passie voor deze beroepen door te geven en om aan de ouders en opleiders nogmaals duidelijk te maken dat deze beroepen waardige beroepskeuzes zijn.

Salon des Maires et des collectivités locales. Parijs, Porte de Versailles. 20-22 november 2012. Stand van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be