Informatiebrief 17
                       
JULI 2010
 
  Hoofdartikel
Nieuws van de wedstrijd "Steen en Hout"
Ligne Bleue
De tuin in een natuurlijk kleedje
Nieuwe brochure : Mooi en duurzaam bouwen
Agenda
   

De verwerking van Belgische Blauwe Hardsteen in China vormt een nieuwe bedreiging voor de hele natuursteenketen.   

Al jarenlang verbiedt Indonesië de uitvoer van merantihout in onbewerkte staat. In dat land moet de buitenlandse koper het hout in een plaatselijke zagerij laten verzagen. Sinds enige tijd stelt de Indonesische overheid zich echter nog strenger op: het hout moet nu ook ter plaatse worden geschaafd.

China zelf beschermt zijn eigen natuursteenverwerkingssector door hoge douanerechten te heffen op de invoer van afgewerkte producten.

Europa daarentegen blijft naïef vasthouden aan het principe van vrij verkeer, met het risico dat haar industrie- en ambachtensector, waar uitzonderlijke vakkennis huist, tenietgaat.

En hoe is in het Waalse Gewest gesteld?

Sinds enkele maanden verkopen enkele weinig gewetensvolle groeven uit het Luikse bekken blokken blauwe hardsteen en voeren deze in grote hoeveelheden vrij uit naar China (zie foto). Deze blokken worden er tot afgewerkte producten verwerkt, die vervolgens op de Belgische en Nederlandse markt worden verkocht. Aangezien in China heel weinig oog is voor selectie en kwaliteitscontrole, zullen zonder enige twijfel grote problemen opduiken wanneer deze producten bij ons worden geplaatst. Men zal dan zeggen: “Kijk eens, dat is nu Belgische Blauwe Hardsteen!”

De gevolgen voor onze groeven, maar ook voor de steenhouwers en marmerwerkers zullen uitermate ernstig zijn: Na de boordstenen en de trottoirtegels worden nu ook de gezoete tegels daar gemaakt en binnenkort zal ook de productie van raamdorpels naar China verhuizen. Naast de slechte reputatie die blauwe hardsteen zal krijgen, zullen we allemaal te weinig werk hebben als we ons niet met hand en tand tegen deze praktijken verzetten.

Iedereen weet dat de arbeidskosten die bij ons buitensporig hoog zijn geworden, in China belachelijk laag blijven en dat de werknemers er in onvoorstelbare omstandigheden aan de slag moeten, maar wie maalt erom?

Nu er al enkele jaren zijn verstreken sinds Chinese ‘blauwe’ hardsteen voor het eerst in België is gebruikt, worden de beperkingen van deze steen duidelijk en komen de verborgen gebreken aan de oppervlakte. Het gaat hier vooral om grote roestvlekken die verschijnen wegens het ijzeroxide in deze steen. Nu veel particulieren en overheden van het gebruik van Chinese steen afstappen, moeten we samen proberen om de verwerking van Belgische Blauwe Hardsteen in China een halt toe te roepen.

Bij het lezen van deze informatiebrief zult u kunnen vaststellen dat wij, conform onze kwaliteitsstrategie, er constant naar streven onze klanten tevreden te stellen en in het bijzonder de werven waar ontwerpers voor onze Belgische Blauwe Hardsteen hebben gekozen, op een onberispelijke manier te bevoorraden.

U zult ook zien dat wij voortdurend op zoek zijn naar nieuwe ideeën om nog beter op de wensen en de creativiteit van onze klanten te kunnen inspelen.

Veel leesgenot & voor al wie eventjes rust neemt, een heel prettige vakantie!

Jean-Franz Abraham  - Afgevaardigde bestuurder

 
   
   


Nieuws van de wedstrijd 'Steen en Hout'

In het kader van Batibouw en Bois & habitat 2010 heeft Les Carrières de la Pierre Bleue Belge in samenwerking met Méry-Bois, een wedstrijd rond het thema ‘steen en hout’ georganiseerd. De deelnemers moesten een interieurinrichting voor hun leefkamer bedenken en uittekenen waarbij blauwe hardsteen en hout op een originele en harmonieuze manier met elkaar werden gecombineerd.

Na lang beraad over de diverse inzendingen heeft de jury voor het ontwerp van Véronique en Christophe gekozen. Zij zijn de gelukkige winnaars van € 3 000 blauwe hardsteen en € 1 500 hout voor de inrichting van hun nieuwe woning in Gembloux.

We kunnen nu al aankondigen dat in editie 2011 tuininrichting centraal zal staan. Meer informatie volgt te gepasten tijde…

   
     up
   
   


Ligne Bleue

De productie op industriële schaal van ons nieuwe gamma Ligne Bleue is van start gegaan!

Ter herinnering, Voor ons Ligne Bleue assortiment heeft het ontwerpteam zich laten inspireren door de klassiekers onder de houten parketvloeren. Het resultaat is een heel eigentijds product dat de creatieve voordelen van parketvloeren combineert met de schoonheid en stevigheid van blauwe hardsteen. Het assortiment is verkrijgbaar in 3 basisformaten, waarmee diverse legpatronen mogelijk zijn, en opent zo creatieve perspectieven die voorheen ondenkbaar waren in steen.

De ‘stroken’ of modules hebben een gekalibreerde dikte van 1,4 cm en hun afwerking is Natura Blauw (droog geslepen afwerking met grijsblauwe kleur, die de steen een gesatineerd uitzicht geeft).

Hun randen zijn lichtjes afgeschuind.

Het vernieuwende aspect van dit assortiment ligt vooral in zijn formaten, die compleet verschillen van het traditionele tegelformaat van 30 x 30 cm. De verschillende modules zijn op tal van manieren te combineren en vormen net daarom een bijzonder speels assortiment.

De producten uit dit hogere prijssegment worden verkocht via een aangepast distributienetwerk van vakmensen die een onberispelijke plaatsingsservice kunnen bieden.

Als u meer informatie wenst over dit product, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze verkoopdienst.

   
     up
   
   


De tuin in een natuurlijk kleedje

Eindelijk is het ogenblik aangebroken om volop van de tuin te genieten. Laten we het inderdaad eens over de tuin hebben. Les Carrières de la Pierre Bleue Belge beschikt immers over een ruim aanbod producten voor de inrichting van elke tuin, of hij nu eerder wild of sterk gestructureerd, eenvoudig of gesofisticeerd is.

Wat is er immers meer vanzelfsprekend dan onze mooie, plaatselijke blauwe hardsteen te gebruiken om onze tuin te verfraaien met een terras, Japanse stapstenen, paden, boordstenen, trappen, muurtjes enz.?

De toepassingen zijn haast eindeloos. Hieronder vindt u een selectie van onze producten waarmee u uw stukje hemel op aarde perfect kunt aankleden.

Onregelmatig verband…

Breuksteen, onregelmatig verband… woorden die we al een tijdje niet meer hadden gehoord, tenzij om er de draak mee te steken. In de mode komt echter alles ooit terug en nu iedereen zijn terras uit de jaren 70 in onregelmatig verband heeft uitgebroken en rechthoekige tegels heeft laten plaatsen, wordt dit legverband opnieuw trendy!

Ook breuksteen in blauwe hardsteen is opnieuw helemaal ‘in’ bij hedendaagse projecten, zowel binnen- als buitenshuis. In de tuin worden ze apart geplaatst, in de vorm van Japanse stapstenen (in het gras of in fijn grind), of naast elkaar in onregelmatig verband om zo een terras of tuinpad te vormen.

Boordsteen in harmonie met de Patrimonium®plavei

De Patrimonium®plavei, de kleine plavei met verouderd uitzicht van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge, bestaat al vele jaren en wordt in binnen- en buitenland heel vaak gebruikt bij zowel openbare als particuliere projecten. Wat nog in ons gamma ontbrak, was een mooie, passende boordsteen.

Met deze nieuwe telg in ons gamma kunt u dus voortaan uw terras of tuinpad in Patrimonium® plaveien afboorden met passende boordstenen. Wat wij concreet aanbieden, is een gekloven boordsteen met de volgende afmetingen: lengte 40 cm, breedte 5 cm en hoogte +/- 15 cm (boven- en onderzijde gekloven).

Korstplaat van blauwe hardsteen: een zee van mogelijkheden

Onbewerkte natuursteen doet het uitstekend in een natuurlijk kader. Korstplaat, dat is Belgische Blauwe Hardsteen in zijn meest natuurlijke afwerking, biedt een zee van mogelijkheden: Japanse stapstenen, boordstenen, massieve trappen, grondmuren, plantenbakken enz.

Korstplaat heeft een zeer gestructureerde en onregelmatige afwerking en is donkergrijs tot zwart van kleur. Het is de buitenste steenlaag van de hardsteenblokken die in de groeve worden ontgonnen. Deze laag wordt op maat gezaagd volgens de behoeften van uw project.

Dalle de Soignies licht aspect

De Dalle de Soignies licht aspect, de opvolger van de Patio-tegel, is voortaan in verschillende formaten verkrijgbaar (40 x 40 cm, 60 x 30 cm, 60 x 60 cm en Romeins verband). Het zijn tegels met een licht verouderd uitzicht, die in technische keuze zaagsporen kunnen vertonen en bijzondere uiterlijke kenmerken die inherent zijn aan Belgische Blauwe Hardsteen en tot de charme ervan bijdragen. Bij buitengebruik wordt een dikte van 3 cm aanbevolen.

Klassiekers

Naast deze specifieke producten biedt Les Carrières de la Pierre Bleue Belge ook een ruim assortiment klassiekers voor buitengebruik aan, gaande van plaveien tot vlakke (gezaagd of Natura licht) of gestructureerde tegels (Agripa, gebouchardeerd, ijsbloemen, oude frijnslag, gevlamd).
Vraag gerust onze brochure aan over het gebruik van blauwsteen in de tuin.

   
     up
   
   


Nieuwe brochure : 'Mooi en duurzaam bouwen'

Meestal zetten we onze producten in de schijnwerper en moet de onderneming zelf het met wat minder aandacht stellen. Daar komt nu verandering in met een mooie brochure waarin een portret van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA/NV wordt geschetst. U ontdekt er wat onze missie is, welke waarden we hoog in het vaandel dragen en hoe we dag na dag tewerk gaan.

U kunt deze brochure downloaden door deze link aan te klikken. Voor wie een papieren versie wil, volstaat een simpel mailtje naar communication@pierrebleuebelge.be.

   
     up
   
   


Agenda

Jaarlijks verlof: Onze kantoren zijn gesloten van 12 juli tot en met 6 augustus.

Beeldhouwsymposium in Soignies: van 9 tot 28 augustus in Soignies. Er zijn zes beeldhouwers geselecteerd om aan de derde editie van de ontmoeting voor monumentale beeldhouwers deel te nemen. De eerste week brengen ze door in de groeve en vanaf 16 augustus kan iedereen de beeldhouwers aan het werk zien op de Place van Zeeland, dicht bij het cultureel centrum.

Georganiseerd door het Cultureel Centrum, de stedelijke Dienst voor Toerisme en de stad Soignies met de steun van Les Carrières de la Pierre Bleue Belge.

Meer informatie op www.centre-culturel-soignies.be/ccsoignies/Rencontres%20sculpture.html

Open monumentendagen in Wallonië: 11 & 12 september 2010. Thema: De erfgoedberoepen.

Er worden bezoeken aan onze nieuwe groeve van Tellier des Prés georganiseerd. Geïnteresseerden moeten vooraf inschrijven via de Dienst voor Toerisme van Soignies of het Cultureel Centrum van Braine-le-Comte.

Meer informatie op www.journeesdupatrimoine.be

Open monumentendagen in Brussel: 18 & 19 september 2010. Thema: Steen & Co.

Naast de vele monumenten die hun deuren openen voor het publiek, willen we ook de aandacht vestigen op een tentoonstelling over steen in de Sint-Gorikshallen die zich heel speciaal tot kinderen richt.

Meer informatie op www.monument.irisnet.be/fr/sensibi/newsjdp.htm

Verona : 29 sept. tot en met 2 okt. -  Meer informatie op www.marmomacc.com

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be