Informatiebrief nr 15
                       
OCTOBER 2009
 
  Ten geleide
Het commerciële team van de Carrières de la Pierre Bleue Belge
Feestelijke opening van het station van Luik Guillemins
De Belgische Ambassade in Tokyo
Tellier des Prés : Open Monumentendagen 2009
Agenda
   

Het is herfst en talrijke evenementen zetten deze laatste maanden van het jaar 2009 kracht bij.

De belangrijkste gebeurtenis was zeker de plechtige inwijding van het nieuwe station van Luik Guillemins. Hieronder beschrijven we deze grandioze verwezenlijking van de hand van architect Santiago Calatrava. Vanuit ons oogpunt kunnen we zeker spreken van een "historische gebeurtenis" aangezien het ging over de grootste bestelling ooit die geleverd werd door de Carrières de la Pierre Bleue Belge nv.

In oktober zal een andere uitzonderlijke locatie haar deuren openen. Het gaat om de Cité du design te Saint-Etienne (Frankrijk) waar we 8500 m2 Patrimonum®-plaveien en tegels geleverd hebben. Wij zullen in onze volgende informatiebrief meer details geven over deze HQE-verwezenlijking (hoge milieukwaliteit).

Nog steeds in het buitenland hebben we bijgedragen tot de aanleg van de Belgische Ambassade in Tokyo. Dit project is in zijn laatste fase en we hebben al enkele foto's kunnen bemachtigen.

Onlangs hebben we deelgenomen aan de Waalse Open Monumentendagen met onze nieuwe steengroeve in Tellier des Prés. Wij geven u verder een kort relaas van deze dagen die gewijd waren aan het thema "Erfgoed en Moderniteit".

Maar eerst en vooral maken we van deze informatiebrief gebruik om u ons commercieel team voor te stellen dat enkele wijzigingen heeft ondergaan.

Veel leesplezier! 

   
   


Het commerciële team van de Carrières de la Pierre Bleue Belge


Van links naar rechts : Wim Balette, Fanny Meerts, Nicole Deweze, Rudy Theerlynck, Alfredo Tancredi, Joël Dapsens et Jürgen Van Der Cruyssen.

Heet van de naald: Jürgen Van der Cruyssen werd aangesteld tot Sales Manager Benelux. Van nu af aan is hij verantwoordelijk voor de verkoop en werkt daarbij nauw samen met het vertegenwoordigersteam bestaande uit Joël Dapsens voor provincies Wallonië en Brussel, Wim Balette voor provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant, en Rudy Theerlynck voor provincies Oost- en West-Vlaanderen alsook het oostelijk deel van Waals Brabant.
Alfredo Tancredi blijft trouw op post als commercieel en marketingdirecteur.

Olivier Scaillet, verantwoordelijk voor de promotie, blijft constant contact houden met architecten en specificatieschrijvers. Voor het noordelijke deel van het land alsmede Nederland wordt hij daarbij geholpen door Wim Balette.

De interne contactpersonen in onze kantoren zijn Fanny Meerts en Marie-Anne Lybaert (te Neufvilles), Caroline Limbourg (te Soignies) en Nicole Deweze (dienst export).

Wat de cel Communicatie betreft, kan men spreken van teamwerk aangezien er mensen uit verschillende departementen hun bijdrage leveren: Benoit Misonne (directeur QSE), Julie Abraham (algemene secretaresse), Emilie Abraham (dienst reclame) en Jürgen Van der Cruyssen.

Hierboven vindt u de namen van de mensen die geregeld in contact staan met de buitenwereld, maar naast dit team zijn er nog meer dan meer 30 bedienden en bijna 200 arbeiders dagelijks werkzaam om zo goed mogelijk aan de wensen van de klanten van de Carrières de la Pierre Bleue Belge nv te voldoen.

   
     up
   
   


"Een in blauwe hardsteen te vereeuwigen gebeurtenis"
Feestelijke opening van het station van Luik Guillemins

Op vrijdag 18 september 2009 werd het nieuwe station van Guillemins plechtig ingewijd. Het feest was even grandioos als het project!

Een onwaarschijnlijk mooi spektakel, dat speciaal voor die gelegenheid uitgewerkt werd door Franco Dragone, markeerde het einde van de werkzaamheden van het nieuwe TGV-station, een ontwerp van de ster-architect Santiago Calatrava.

De Carrières de la Pierre Bleue Belge nv zijn trots te hebben bijgedragen tot deze fantastische verwezenlijking die de basis is van de "heropleving" van een wijk, om niet te zeggen van de hele stad.

Dit station, dat fungeert als communicatieplek tussen landen, steden en wijken, biedt zich aan als een monumentale structuur in beton, klaar om weg te vliegen. Het geheel van de perrons, trappen en loopbruggen, met een oppervlakte van ca. 20.000 m2, werd opgesmukt met onze mooie Belgische blauwe hardsteen. Deze laatste werd gekozen omdat het een natuurlijk materiaal is dat uitstekend geschikt is voor intensief gebruik. Op bepaalde plaatsen werden "podotactiele" tegels aangebracht om aandachtszones te vormen voor slechtzienden. Eens te meer een bewijs dat Belgische blauwe hardsteen geschikt is om te voldoen aan de behoeften van elk ontwerp, vooral de meest uitzonderlijke.

De Carrières de la Pierre Bleue Belge nv hebben onophoudelijk gewerkt om producten te leveren die voldoen aan de eisen van de architect en de bouwheer. Dit project kan beslist geslaagd genoemd worden en dit succes is hoofdzakelijk te danken aan de efficiënte samenwerking met de bouwheer (Euro Liège TGV) en de aannemer die belast werd met de plaatsing (CIT Blaton). Inderdaad, de betrekkingen die steunden op gedachtewisselingen, adviezen, onderzoeken en vooral vertrouwen, waren een heel positieve ervaring voor de Carrières de la Pierre Bleue Belge nv.

Een ander grandioos project zal binnenkort plechtig ingewijd worden. Het gaat om de Cité du Design in Saint-Etienne (Frankrijk). Hierover berichten we u in onze volgende informatiebrief.

Gegevens :
Architectuur: Santiago Calatrava
Opdrachtgever: Groep NMBS
Bouwheer: Euro Liège TGV (filiaal van de NMBS)
Studiebureau: Greisch
Aannemer: CIT Blaton
Begin van de werkzaamheden: stedenbouwkundige vergunning verkregen in 2000
Totale kostprijs: 350.000.000 euro
Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV hebben meer dan 20.000 m2 steen geleverd.
   
     up
   
   


Export : De Belgische Ambassade in Tokyo

Na een prospectiereis in 2006 werden commerciële contacten aangeknoopt in Japan en heeft de Carrières de la Pierre Bleue Belge nv vernomen dat een nieuw vastgoedproject voor de Belgische Ambassade in Tokyo op stapel stond. Inderdaad, de ambassade, gelegen ten westen van het Keizerlijk Paleis moest volledig heropgebouwd worden.

De bouwheer werd bekoord door de technische en esthetische kwaliteiten van de Belgische blauwe hardsteen, en als symbool daarvan de "Belgian Square" bekleden met Belgische blauwe hardsteen was een mooi idee.

Sinds kort zijn de esplanade, de ingangen en de banken in de directe omgeving van de Belgische Ambassade in Tokyo dus in Belgische blauwe hardsteen. Op de grond zijn gebouchardeerde tegels afwisselend geplaatst met gefrijnde stroken. Deze afwerkingen zijn interessant wegens hun slipwerende eigenschappen en de combinatie heeft een erg hedendaags effect. De banken in gezoete blauwe hardsteen werden ter plaatse gefabriceerd.

Belgische blauwe hardsteen leent zich bovendien bijzonder goed voor het erg pure Japanse design. Het is zonder twijfel om die reden dat Belgische blauwe hardsteen er al decennia lang geïmporteerd wordt.

Gegevens :
Architectuur :
Cédric Leneau, architecten van de FOD, samen met adviesbureau ‘Jaspers&Jaspers&Eyers’
Producten:: 800m2 gebouchardeerde, gesclypeerde en gefrijnde vloertegels. Treden, banken.

   
     up
   
   


Tellier des Prés : Open Monumentendagen 2009

Gedurende het tweede weekend van september namen we deel aan de traditionele Waalse Open Monumentendagen met onze nieuwe steengroeve te Tellier des Prés.

Dit jaar was het thema "Erfgoed en Moderniteit". Dit thema leek ons bijzonder goed te passen bij onze activiteiten. Om die reden besloten we om er actief aan deel te nemen en geleide bezoeken aan onze nieuwe steengroeve te organiseren.

Inderdaad, het winnen van blauwe hardsteen maakt deel uit van ons streekpatrimonium. Belgische blauwe hardsteen wordt al verscheidene eeuwen gewonnen in de streek van Soignies en Ecaussinnes en we zijn daar erg trots op. Belgische blauwe hardsteen wordt over de hele wereld erkend als een uitstekend bouwmateriaal. In die zin kan men spreken van erfgoed en moderniteit, maar de talrijke bezoekers die op 13 september aanwezig waren, hebben naast het materiaal zelf, ook de Steengroeve van Tellier des Prés kunnen ontdekken als een moderne steengroeve, van hoog technologisch niveau waar heel milieubewust wordt gewerkt. De winningsprocedés (o.a. het transport van de ontsluitingsgronden langs hydraulische weg) en het duurzame beheer maken dit tot de "Steengroeve van de 21e eeuw".

Meer informatie is te vinden op www.tellierdespres.be
   
     up
   
   


Agenda

Colloquium in het Steenmuseum te Maffle

Voor zijn twintigste verjaardag organiseert het Steenmuseum van Maffle (Ath) een colloquium over de steenindustrie. Dit zal gehouden worden op 6 en 7 november eerstkomend.

Het programma is in hoofdzaak gewijd aan het winnen van natuursteen in de loop van de geschiedenis en wordt afgesloten met een interventie van de Carrières de la Pierre Bleue Belge nv over de opening van de nieuwe steengroeve van Tellier des Prés.

Informatie:
Asbl Les Amis du Musée de la Pierre
Chée de Mons, 419
7810    Maffle
Tél. : +32 (0)68/26.90.36
Fax. : +32 (0)68/26.51.79

musee-de-la-pierre@ath.be

www.ath.be/museedelapierre

Agenda :
Van 2/11 tot en met 7/11: Batimat – Parijs. Wij zullen aanwezig zijn op de stand van Pierres & Marbres de Wallonie
6-7/11: "L’industrie de la pierre". Colloquium in het Steenmuseum te Maffle
25/02 tot en met 07/03/2010 : Batibouw - Brussel

   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be