Informatiebrief 14
                       
JULI 2009
 
  Hoofdartikel
Lomme: Tuinen van la Maison Folie
Een ommetje via Knokke
Agenda
   


Dit is onze laatste informatiebrief voor de zomervakantie. Wij stellen u twee originele projecten voor waar de Belgische Blauwe Hardsteen een dominerende plaats inneemt. Het gaat om het Maison Folie in Lomme (bij Rijsel) en een originele gevel in Knokke. Het eerste artikel zal u meer informatie geven over het HQE-concept (Haute Qualité Environnementale - Hoge Milieutechnische Kwaliteit (H.M.K.) dat het project in Lomme kenmerkt en steeds meer toegepast wordt in architectuurprojecten, vooral in Frankrijk. Het tweede artikel zal u misschien juist dat zetje geven dat u nodig had om deze zomer naar de Belgische kust af te zakken.

Wij komen hier vanaf september zeker op terug met nieuwe projecten in België en in het buitenland, maar ook met enkele foto's van de officiële opening van het station van Guillemins in Luik.

Van 13 juli tot en met 7 augustus zijn we met vakantie.

Tot binnenkort!
   
   


Lomme - Tuinen van la Maison Folie (Frankrijk)
De Belgische Blauwe Hardsteen in het hartje van een HMK-project

Jawel! Wij komen nog eens terug op duurzame ontwikkeling … en dit dankzij een mooi klein project: het Maison Folie uit Lomme, gelegen in de wijk la Délivrance, niet ver van de Fabrieken Leblan Lafont waarover we het hadden in onze laatste informatiebrief.

La Maison Folie is een oude feestzaal (Beaulieu-zaal) in de typische architectuur van de jaren 1920. Het huis werd grondig gerenoveerd en werd uitgebreid met een hedendaags houten bijgebouw dat harmonieus contrasteert met het oude gebouw. Het gebouw dat deze zomer ingewijd zal worden, zal zijn primaire functie van feestzaal behouden, want het zal voornamelijk dienen als toneelzaal (theater en openbare en privé-evenementen). Het zal ook dienen als residentie voor artiesten en als creatieve ruimte (beeldende kunsten en muziek).

Het grootste belang van dit project is dat het probeert te voldoen aan de HMK-criteria.

Ter herinnering, HMK. of Hoge Milieutechnische Kwaliteit is geen officieel label, maar een Frans milieuconcept voor bouwprojecten, dat gestoeld is op de evaluatie van 14 duurzame doelstellingen in verband met de milieuproblematiek, gezondheid en economie. Op het ogenblik waarop gebouwen ontworpen worden, worden een reeks doelstellingen geformuleerd, voornamelijk om de impact ervan op het milieu te beperken.

We noteren ook nog dat het Franse HQE-concept een Belgische tegenhanger heeft. Het gaat om het Valideo-label (meer info: www.valideo.org).

De belangrijkste criteria die beoogd werden bij dit project, waren de beperking van het energieverbruik, het waterbeheer en het akoestische comfort. Daarnaast kan dit project gekwalificeerd worden als duurzaam, doordat het deel uitmaakt van een overkoepelend stadsvernieuwingsproject voor een oude wijk van spoorwegarbeiders (verbetering van het leefkader), wegens de sociaal-culturele bestemming voor de buurt en de goede toegankelijkheid.

De buiteninrichting bedacht door landschapsarchitecte Aline Lecoeur is erg actueel maar houdt rekening met de patrimoniumwaarde van het geheel. Ook hiervoor werd uitgegaan van duurzaamheid.

Belgische Blauwe Hardsteen is er in zeer creatieve vormen gebruikt: snijtafels worden toegepast als slipwerende zone. Deze grote, met zaaglijnen doorkliefde plakken, komen uit de steengroeve waar ze als steun dienden voor de machines voor het verzagen van steen.

Met ruwe blokken werden banken en steunmuren gemaakt.

De paden die de hele tuin en een binnenplaats doorlopen zijn gemaakt van tegels met verschillende afwerkingen (gebouchardeerd, gesclypeerd, oude frijnslag, gevlamd…) in de vorm van stapstenen omringd met grof grind. Deze originele toepassing heeft als bijzonderheid dat ze waterdoorlatend is. Bovendien is ze zeer decoratief en voordelig in prijs.

Deze realisatie herinnert eraan dat onze steen heel wat oplossingen biedt aan de ontwerpers en vooral, dat hij beantwoordt aan talrijke HMK-eisen.

In de tabel, beschikbaar op onze website, hebben wij de overeenkomst bepaald van Belgische Blauwe Hardsteen met de 14 doelstellingen van het concept “Hoge Milieutechnische Kwaliteit”. Het is zo dat de Belgische Blauwe Hardsteen met zijn eigenschappen van een natuurlijk en traditioneel, niet-radioactief, volledig recycleerbaar materiaal, met een onbeperkte levensduur en uitstekende technische eigenschappen (mechanische eigenschappen, hoge densiteit, bijna geen porositeit, goede thermische inertie...), gemakkelijk te onderhouden is en bovenal gewonnen wordt in ethische omstandigheden (sociaal en milieuvriendelijk); zo wordt dit een eerstekeus materiaal voor ontwerpers die duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel dragen.

Belgische Blauwe Hardsteen wordt trouwens gebruikt in heel wat recentelijk HMK-gecertificeerde projecten (Tour Granite in Parijs, Cité du Design in Saint Etienne), of projecten die kaderen in een algemene benadering voor duurzame ontwikkeling (Fabrieken Leblan Lafont in Rijsel).

Informatie :
Adres : Maison Folie. Salle Beaulieu. 33, place Beaulieu 59160 Lomme (Frankrijk)
Bouwheer : Stad Lomme (Frankrijk)
Architect : Atelier d’Architecture Colas et Louis (Rijsel)
Landschapsarchitecte : Aline Lecoeur (Rijsel)
Aannemer : Société Nouvelle Brosset (Béthune)

Publicaties "Steen en tuin":

Wat de toepassing van Belgische Blauwe Hardsteen in de tuin betreft, herinneren wij eraan dat wij een nieuwe brochure uitgegeven hebben over precies dit thema. U kunt deze downloaden van onze website in pdf-formaat (http://www.pierrebleuebelge.be/onze-brochures.16-nl.html).

Ook de vzw Pierres & Marbres de Wallonie waar we ook lid van zijn, stelt op dit moment drie nieuwe brochures voor, getiteld "Natuursteenboekjes – Natuursteen in de tuin", technisch katern gewijd aan vloeren, trappen en muren in Belgische steen, voor buiten. Beschikbaar in het Frans, Nederlands, Engels en Duits.

Meer info op www.pierresetmarbres.be of info@pierresetmarbres.be.

   
     up
   
   


Een ommetje via Knokke

Als uw vakantie u bij toeval u naar Knokke leidt, ga dan zeker eens naar de Lippenslaan waar u een gebouw zult kunnen bewonderen met een zeer mooie gevel in korststeen en in geslepen blauwe hardsteen. De platen werden voorbeeldig geplaatst en zorgen voor een zeer mooi effect van het geheel. In dit zeer fijne werk moet u eens letten op de vensteromrandingen in korststeen.

Realisatie: International stones.

Nog in Knokke maakt een ander lopend project overvloedig gebruik van onze blauwe hardsteen. Het betreft gevelbekleding in korstplaten en afwerking oude frijnslag. Het is te vinden langs de Kustlaan.

Realisatie: Murex stones.

Deze mooie projecten bevestigen dat Belgische Blauwe Hardsteen de bouwheren bevalt en dat hij erg geschikt is voor prestigieuze verwezenlijkingen die het alledaagse overstijgen.

   
     up
   
   


Agenda

Herinnering:

De werkplaatsen en kantoren zullen gesloten zijn van 13 juli tot en met 7 augustus 2009.

Internationale beurzen:

Marmomac (Verona, Italië): 30 september tot 3 oktober 2009
Batimat (Parijs): 2 tot 7 november 2009

Tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum van Nantes:


Ter gelegenheid van de heropeningen na de renovatie van de Galerie des sciences de la terre, met onder andere een collectie stenen en mineralen, stelt het Natuurhistorische Museum van Nantes (Loire Atlantique - Frankrijk) "Nées des Pierres" voor, een retrospectieve van de creaties in diverse soorten steen van Serge Lombard, een Franse beeldhouder, rechtstreeks uit steen gehouwen.

Van 30 mei 2009 tot 10 maart 2010 zullen honderd en negen beeldhouwwerken tentoongesteld worden, waarvan een deel van Serge LOMBARD die hij tussen 1991 en 2009 heeft gecreëerd. Tussen de werken die in Nantes tentoongesteld zullen worden, werden er veertien gerealiseerd in Belgische steen. Een ervan beeldt een ekster uit in Belgische Blauwe Hardsteen.

.Inlichtingen : www.museum.nantes.fr
De catalogus van deze tentoonstelling is beschikbaar  op dvd.

Contact :
H. van Zurpele - hvz.sl-anim-art@orange.fr - www.anim-art.org

Tentoonstelling Kunst & steengroeven
Het Musée de la Pierre de Maffle (Ath), gelegen in de oude blauwsteengroeve, organiseert deze zomer een tentoonstelling met als titel "Kunst & Steengroeven". Deze tentoonstelling heeft als onderwerp gekozen voor de voorstelling van de activiteiten van steenbewerkers in de kunst, zowel op schilderijen, gravures, tekeningen als in beeldhouwwerken.

U kunt er onder andere werken bewonderen van Edmond Dubrunfaut en tal van voorwerpen uitgeleend door de Carrières de la Pierre Bleue Belge. Deze tentoonstelling markeert de viering van de twintigste verjaardag van het Musée de la Pierre de Maffle.

Inleidingen :

Tentoonstelling te bezoeken tot 27 september 2009. Het museum is open in het weekend en op feestdagen van 14.30 tot 18.30 uur en in juli en augustus tijdens de week van 14 uur tot 17 uur.

Musée de la Pierre - Tel. : 068 26 92 36 - Email : musee-de-la-pierre@ath.be
   
     up
   
 


Suggesties? Aarzel niet om contact met ons op te nemen
via e-mail : news@pierrebleuebelge.be

Wenst u de informatiebrief niet meer te ontvangen, click hier: Ontschrijven

Als u er niet in slaagt deze informatiebrief behoorlijk te lezen,
raadpleeg die dan hier

 
   


Les Carrières de la Pierre Bleue Belge SA
Chemin des Carrières, 1 - 7063 Neufvilles
www.pierrebleuebelge.be


Tel. +32 (0)67 / 34 68 00
Fax: +32 (0)67 / 34 68 01 news@pierrebleuebelge.be