Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
TRAPPEN
ZWART GEZOET
Steen in de stad Den Haag
3/5
Stadhuis van Den Haag. Nederland.
Bouwheer: Stad Den Haag
Architecten: Richard Meier, Joan Busquets, Ingenieursbureau Den Haag
Projectbeheerder: Bert J. Verstraate

Het nieuwe stadscentrum van Den Haag is een bijzonder grootschalig project dat een aantal ministeries en openbare ruimten omvat. De uitvoering ervan is gepland op 20 jaar. Meer dan 23 internationale architecten werken eraan mee.

De eerste ontwikkelingsfase had betrekking op de buurt rond het Centraal Station. Deze omvat 240.000 m2 winkels, 100.000 m2 woningen, evenals het station zelf.

Onder impuls van de Stad Den Haag werd eerst het stadhuis gebouwd. Het modernistische gebouw is een ontwerp van Richard Meier. Het is volledig wit en wordt omgeven door een voorplein van 10.000 m2 dat volledig in blauwe hardsteen werd uitgevoerd.

Traditionele en moderne aspecten

Bert J. Verstraate, Projectmanager Ingenieursbureau Den Haag:
“Richard Meier wou rond het Stadhuis materiaal van een uitzonderlijke kwaliteit. Hij was op zoek naar een natuursteen die contrasteerde met de witte kleur van zijn gebouw. Daarom koos hij voor Belgische Blauwe Hardsteen. De realisatie werd toevertrouwd aan een groep architecten van Den Haag, het Ingenieursbureau Den Haag, en werd gesuperviseerd door de Catalaanse stedenbouwkundige Joan Busquets.

Het is een zeer mooi oppervlak dat bovendien aansluit bij de Nederlandse geschiedenis. In Nederland wordt blauwe hardsteen immers al eeuwenlang gebruikt. We vinden hem terug op talrijke plaatsen. Zo zijn de gevels, de ingang en de vensterbanken van de meeste oude gebouwen uitgevoerd in blauwe hardsteen.

Een fascinerend blauw

Zijn unieke kleur, die men in geen andere steen vindt, was naast de kwaliteit een criterium om voor Belgische Blauwe Hardsteen te kiezen.

Bert J. Verstraate :
“Wanneer de steen met het gebruik wordt gepatineerd, verzacht het oppervlak en krijgt het een subtiele blauwe schakering.”

Een antislipoppervlak

De architecten kozen voor tegels van 30 X 30 cm, met een ruw gezaagde en gegradineerde afwerking.

Bert J. Verstraate :
“Alle oppervlakken zijn gezaagd en het gecreëerde tegelpatroon wordt elke 20 m2 herhaald.”

Vaste prijs- en leveringswaarborg

“Omdat de werken over meerdere jaren gespreid zouden zijn, wilde de Stad Den Haag waarborgen voor een continuïteit in de bevoorrading. Voor latere bestellingen moesten zeker stenen van dezelfde kwaliteit en kleur kunnen worden geleverd. Les Carrières de la Pierre Bleue Belge konden ons deze waarborgen bieden.”

De prijsstabiliteit was eveneens een doorslaggevend element:

“Het feit dat Les Carrières de la Pierre Bleue Belge ons een nagenoeg vaste prijs voor de hele looptijd van het contract waarborgden, was een ander essentieel element voor een dergelijk belangrijk project. De indexaanpassingen zijn de enige voorziene prijsstijgingen. Dat is een must, want het is bijzonder moeilijk om ons budget te beheren met een prijs die elk jaar verandert. De andere steengroeven konden geen prijszekerheid voor bijkomende bestellingen geven.”

Een conclusie in de vorm van een advies

Bert J. Verstraate :
“Voor het realiseren van een gebouw of een oppervlak in blauwe hardsteen mag de kwaliteit nooit worden vermengd. Aziatische stenen zijn inderdaad goedkoper, maar het verschil met de Belgische steen is zichtbaar. Bovendien staat het bij een Aziatische productie niet vast dat men bij de verschillende bestellingen ook altijd dezelfde steen zal krijgen."


Getuigenis
"Een voorplein van 10.000 m2, volledig uitgevoerd in blauwe hardsteen."      

Afwerking
afwerking_gezaagd Gezaagd
De afwerking ruw gezaagd wordt gekenmerkt...
   
Afwerking
afwerking_gegradineerd Gegradineerd
De afwerking gegradineerd wordt gekenmerkt...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE