Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
TRAPPEN
ZWART GEZOET
Landschapsinrichting Bedrijfstuin
3/7
Twin Square. Diegem. België.
Bouwheer: Eurobalken
Architecten: Architectenbureau Emile Verhaeghen
Tuinarchitect: Jean Delogne

Op de site van een vroegere zandgroeve werd een tiental prestigieuze gebouwen, waaronder de zetel van Microsoft, ontworpen naar het model van een Amerikaanse minicampus. De site is een van zijn omgeving losgemaakte microkosmos met ontmoetings- en ontspanningspleintjes tussen de gebouwen, die uitsluitend bestemd zijn voor de bedrijven die er gevestigd zijn.

In deze formeel en geometrisch ontworpen ruimten is tuinarchitect Jean Delogne op zoek gegaan naar materialen die bewust contrasteerden met de strengheid van de gecreëerde ruimten. Bij de beplanting geeft hij de voorkeur aan de lichte en soepele uitstraling van bamboe en grassen.

Het is ongetwijfeld dankzij het gebruik van blauwe hardsteen in al zijn vormen dat Jean Delogne er is in geslaagd om het spel van contrasten tussen het formele en het informele helemaal uit te diepen.
Twee monolieten aan de ingang van de site geven al een eerste indruk van de sterke aanwezigheid van blauwe hardsteen die we verderop in de site ontdekken. Een stapel blauwe hardsteen links van de twee monolieten creëert een lichtspel in het water dat langs deze informele compositie stroomt.

In het midden van het project, op een plaats die voorbehouden is om te wandelen en van het ene gebouw naar het andere te gaan, creëerde Jean Delogne een reeks waterelementen. Aan het einde van de deze reeks staat een verticale compositie met fijne rechthoekige buizen uit blauw hardsteen die doen denken aan de verticale structuur van het gebouw.
In het midden van de buizen onthult een verticaal waterspel in een transparante buis het materiaal en zijn soberheid, meer bepaald ’s nachts als het zijn charme in de avondverlichting prijsgeeft.

Een eveneens in blauwe hardsteen gevormd kanaaltje dat in een gesloten circuit werkt, creëert de indruk de twee composities met elkaar te verbinden.

In een vierkant bekken met brede putranden in petit granit, werden twee informeel ronde blokken op elkaar geplaatst: het water dat uit de opening in het midden opborrelt, onthult de charme van de kristallen van de blauwe hardsteen. Het water dat discreet op het bovenste blok stroomt, is rustgevend. Daarnaast biedt het water een relaxte sfeer voor hen die zich willen afzonderen van de lawaaihinder veroorzaakt door de nabijheid van de luchthaven.
Deze compositie wordt omringd door bloembakken in gezaagde korstplaat. De korstplaat werd niet alleen gekozen vanwege een streven naar een eenheid in het materiaal, maar tevens vanuit een zuivere uitvoeringsoptiek. De gebruikte platen creëren onmiddellijk de structuur en het parement van de bloembakken.


Getuigenis
Het petit granit, dat glad of ruw gezaagd is, in informele platen of in zorgvuldig gevormde stukken, krijgt een natuurlijke ereplaats op de Twin Squares-site. Alle stenen werden gekozen om de waardigheid, de kracht, de kleur en de aanwezigheid van de voor de blauwe hardsteen kenmerkende kristallen goed te doen uitkomen.    

Afwerking
afwerking_gezaagd Gezaagd
De afwerking ruw gezaagd wordt gekenmerkt...
   
Afwerking
afwerking_gebouchardeerd Gebouchardeerd
Bij de afwerking gebouchardeerd verschijnen...
   
Afwerking
afwerking_korstplaat Korstplaat
Korstplaat is donkergrijs tot zwart van...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE