Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
WERKVLAK
ZWART GEZOET
Steen in de stad Antwerpen
5/7
Gerechtsgebouw. Bolivarplaats. Antwerpen. België.
Architect: Richard Rogers Partners

Gebikt, gesclypeerd, gefrijnd, gezaagd, gevlamd… onze Belgische Blauwe Hardsteen heeft een grote aantrekkingskracht, getuige daarvan de beslissing van het Architectenbureau Richard Rogers Partners (RRP) om Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV te betrekken in het project voor de aanleg van de omgeving van het nieuwe gerechtsgebouw van Antwerpen.

De prismatische meerpalen, waarin de harde korst van de Belgische Blauwe Hardsteen gecombineerd wordt met mechanische bewerkingen, verankeren het monumentale zeilschip niet ver van de Schelde-oevers.

Het gebouw, de echte Zuiderpoort van de stad, kijkt uit de Bolivarplaats, een in Belgische Blauwe Hardsteen aangelegde esplanade, die een nieuwe dynamiek geeft aan een wijk waar het stadsweefsel danig verminkt was door de Antwerpse ring.

Om de kromming van de tramlijn, die de wijk van het gerechtsgebouw met het stadscentrum verbindt, te volgen hebben de architecten voor onze ruw gezaagde straatstenen gekozen.

Voor de betegeling werden de afwerkingen gebikt en gefrijnd gekozen, zowel om hun esthetische als om hun slipwerende eigenschappen. Gezoete en gevlamde afwerkingen sieren de toegangshellingen die verfraaid zijn met roestvrijstalen leuningen.

Ten slotte werd voor de treden en stootborden geopteerd voor de gevlamde afwerking waarvan de slipweerstand niet meer bewezen moet worden.

Dit internationaal vermaarde project bewijst dat onze Belgische Blauwe Hardsteen ook voor de meest ambitieuze architecturale projecten geschikt is.


Getuigenis
"In Antwerpen heeft de Belgische Blauwe Hardsteen zich resoluut 'high tech' getoond!"      

Afwerking
afwerking_korstplaat Korstplaat
Korstplaat is donkergrijs tot zwart van...
   
Afwerking
afwerking_gezaagd Gezaagd
De afwerking ruw gezaagd wordt gekenmerkt...
   
Afwerking
afwerking_gevlamd Gevlamd
Tegels met gevlamde afwerking zijn grijs...
   
© 2007 PIERRE BLEUE BELGE