Startpagina | Hulpbronnen | Actualiteit | Contact | Sitemap
De steen Realisaties Het netwerk Professionelen Het bedrijf
Steen in het huis
Steen in de tuin
Steen in gebouwen
Steen in de stad
Steen in het erfgoed
Steen in de kunst
FR | NL | UK
Een steen op maat van
uw verbeelding
MUURBEKLEDING
CLIVODECOR
Steen in de stad Aarlen
4/7
Justitiepaleis van Aarlen. België.
Bouwheer: Regie der Gebouwen van de Belgische Staat
Architect: Francis Louwet (bureau Audex in Luik)
Steenhouwers: André en Anne-Catherine Lambrechts

Het justitiepaleis van Aarlen biedt onderdak aan de verschillende rechtbanken en diensten van het Ministerie van Justitie. Het bestaat uit twee gebouwen die met een passerelle met elkaar verbonden zijn. Het eerste gebouw werd ingewijd in 1993, het tweede werd voltooid in april 2003.

Het nieuwe gebouw heeft evenveel verdiepingen en dezelfde materialen als het eerste, maar een ander geometrisch volume. De cirkelvorm contrasteert met het vierkant. De gevel is volledig uitgevoerd in glas met spiegeleffect.

Binnen biedt een rondgang toegang tot alle lokalen: de zittingszalen liggen in de binnenste cirkel, de kantoren liggen aan de buitenzijde. Binnen werd net als buiten de voorkeur gegeven aan natuursteen.

Het project werd in 4 fases verdeeld. De eerste heeft betrekking op de buitenbekleding van het hoofdgebouw, waarvan het basement werd bedekt met blauwe hardsteen in een oude Gegradineerde afwerking.

In de tweede fase werd de passerelle tussen de twee gebouwen bedekt met 5 cm dikke platen, eveneens in Gegradineerde afwerking.

In de derde fase was wellicht het nauwkeurigste werk vereist omdat de vloer van het cirkelvormige gebouw moest worden betegeld.

André Lambrechts :
“De rondgang en de trap zijn uitgevoerd in blauwe hardsteen in Gezoete afwerking. De tegels hebben de vorm van trapeziums die steeds groter worden naarmate ze verder van de as liggen. Alle gebruikte materialen werden op maat gekapt. Omdat alles goed voorbereid was, creëerde dit geen specifiek probleem.”

De binnenmuren werden bekleed met een 3 cm dikke steenplaat in oude frijnslag. De twee trappenhuizen werden bekleed met een geslepen afwerking. Een fontein en een plein in oude frijnslag De inrichting van de omgeving verwijst naar de ronde vorm van het gebouw.

Vanuit het midden naar buiten vertrekkend, zien we een fontein die bestaat uit een bovenste bekken van waaruit het water in een één meter lager bassin vloeit. Er zijn eveneens doorgangszones met en zonder trap, rustplaatsen met zitbanken, een toegang voor mindervalide personen en groene ruimtes.

Anne-Catherine Lambrechts, atelierverantwoordelijke :
“Mijn team was vooral betrokken bij de laatste fase van het project, m.a.w. het plein en de fontein die helemaal in blauwe hardsteen werden gerealiseerd. Het plein en de fontein werden gerealiseerd in mechanische oude frijnslag om zo het voor een buitenvloer onontbeerlijke antislipoppervlak te creëren. Tussen het gebouw en de fontein biedt een muur ondersteuning aan een toegangsstrook met treden die het hoogteverschil overbrugt. De muur is bedekt met gladde platen in Geslepen afwerking.”

Een echte puzzel

Anne-Catherine Lambrechts ;
Het hele plein ziet eruit als een cirkelboog in trapvorm. Het assemblagewerk was niet eenvoudig omdat de trapezoïdale ruimten niet overal dezelfde waren. De muur- en vloernaden moesten overeenkomen en er moest ook rekening worden gehouden met de trappen.

De op maat gemaakte platen werden vanuit Soignies aangevoerd. We hebben de grootte van de stukken aangepast omdat we ze tot aan hun juiste plaats zouden kunnen dragen. We hadden alles op computer voorbereid en de werf vorderde zeer snel.”

Een keuze voor materiaal uit de omgeving en efficiëntie

Anne-Catherine Lambrechts :
“Daar het een openbaar gebouw in België is, vonden wij het zinvol om een steen van hier te gebruiken. Bovendien is de bevoorrading zeer gemakkelijk omdat de groeven in de buurt liggen. Blauwe hardsteen heeft bovendien een zeer mooie kleur en gevarieerde nuances dankzij de verschillende afwerkingen. Hij is ook gemakkelijk te bewerken en te plaatsen. Granietstenen hebben meerdere tinten en zijn bijgevolg moeilijker om mee te werken.


Getuigenis
André Lambrechts : Steenhouwer
"We werken uitsluitend met Les Carrières de la Pierre Bleue Belge NV omdat we een groeve nodig hebben die zeer grote volumes kan leveren waarmee we grootschalige projecten kunnen realiseren."      

Getuigenis
"Een steen die aangepast is aan precisiewerk"      

© 2007 PIERRE BLEUE BELGE